Google Chrome OS

Ne znam sta reci.

Evo transkripta sesije:

http://www.omgubuntu.co.uk/2009/11/omg-chromeos-live-blog.html

Moram reći da sam razočaran. Iz nekog razloga sam očekivao da će ChromeOS biti Linux distribucija ušminkana za netbooke, nešto između Ubuntu Netbook Remix i Sugar (desktop sa OLPC projekta). Umjesto toga, dobili smo sistem znatno zatvoreniji od Androida, nešto kao Palm WebOS ili iPhone. Par detalja:

• Ne postoje klasične aplikacije, OS je web browser i sve aplikacije su web stranice
  • Svi fajlovi i podaci se drže na cloudu (na Google serverima), postoji neki lokalni cache za slučaj ispada
  • Kernel nije standardni Linux nego “modifikovani” Linux. Ne radi sa BIOSom, potreban je poseban Google firmware
  • Koristi se nešto kao TPM, odnosno svaka komponenta prilikom startanja kriptografski verificira sljedeću komponentu. U slučaju greške, dolazi do reimaginga. Podaci nisu izgubljeni zato što su kao što rekoh na cloudu.
  • OS je web browser, nema pravih aplikacija. Čak ni Android aplikacije (Java!) nisu podržane. Neko iz publike je pitao za Google Gears, i taj odgovor su izbjegli (ako je čovjek dobro zapisao)
  • U ovom trenutku je podržan Flash ali planiraju ga izbaciti kada HTML5 zaživi. A pošto Google posjeduje Youtube to bi im moglo i poći za rukom. Sve će biti hardverski akcelerirano
  • Podržana je samo vrlo kratka lista certificiranog hardvera. Ne radi sa “pravim” hard diskovima, samo SSD
  • root particija je read only
  • boot navodno nije ni 45 sekundi nego 7! itd.

Ukratko to što je OS opensource je beskorisno, više se može uhakovati Linux bazirani televizor od ovog smeća. Nadam se samo da će se moći formatirati disk i instalirati Ubuntu, pošto najavljuju da će Google plaćati proizvođačima da preinstaliraju ChromeOS.

Ako želite probati OS http://www.techcrunch.com/2009/11/19/guide-install-google-chrome-os/

Neznam po čemu će se ovo baš puno razlikovati od npr.
http://eyeos.info/

Kao sto je vedran rekao i ja sam razocaran
evo 19.nov je pusten source code za chromium os sto jos nije to to
najavljuju cak i boot time 3 sec
ali idalje je samo browser ocekuju da dosta podatka ostavljas na netu sto bez 20Mbit konekcije nema smisla

Pa Google sami kazu da Chrome OS nije direktna konkurencija postojecim operativnim sistemima i u tome se sa njima u potpunosti slazem. Nije Chrome OS kompletan operativni sistem, niti ce ikada i biti. Google su skontali da 90% korisnika racunara uglavom koristi iste za surfanje, MSN i slicne stvari na netu. Sada postoje cak i net-bazirani uredski paketi.

Onih 10% kojima treba kompletan racunar ce i dalje koristiti “prave” OS. Sa ostalih 90% je vaznije da sistem brzo startuje.

Zamislite samo koliko je nas koji nonstop moramo ici u pomoc roditeljima, komsijama i sredivati njihove racunare, cistiti od virusa i slicno. Operativnom sistemu kao Chrome OS sumnjam da ista mogu :slight_smile: :wink: .

Jos jedna druga stvar koja je jos vaznija. Sve vise uredaje je prikljuceno na net. Chrome OS bi odlicno odgovarao za takve stvari - kao recimo Chrome OS u TV-aparatu, u automobilu (i kao media centar za slusanje muzike, gledanje filmova, najnovija prognoza vremena, te kao uredaj za navigaciju samo da navedem par primjera), na vratima frizidera, sledecoj generaciji netbooka, …, samo fantazija je granica.

To oko 20Mbit konekcije - to je stvar koja dolazi. U zapadnoj evropi je to vec danas standard.

Na drugu ruku treba imati oci siroko otvorene i biti svjestan o poblemima koje dominantnost Googla moze imati na duzi rok. Tu mislim i na njihov monopolni polozaj i na privatnost korisnika koji citav svoj zivot (slikovito govoreci) imaju u rukama jedne tvrtke.

Još jedan link: http://www.engadget.com/2009/11/19/live-from-googles-chrome-os-project-announcement/

[quote=DadoV]Pa Google sami kazu da Chrome OS nije direktna konkurencija postojecim operativnim sistemima i u tome se sa njima u potpunosti slazem. Nije Chrome OS kompletan operativni sistem, niti ce ikada i biti. Google su skontali da 90% korisnika racunara uglavom koristi iste za surfanje, MSN i slicne stvari na netu. Sada postoje cak i net-bazirani uredski paketi.

Onih 10% kojima treba kompletan racunar ce i dalje koristiti “prave” OS. Sa ostalih 90% je vaznije da sistem brzo startuje.

Zamislite samo koliko je nas koji nonstop moramo ici u pomoc roditeljima, komsijama i sredivati njihove racunare, cistiti od virusa i slicno. Operativnom sistemu kao Chrome OS sumnjam da ista mogu :slight_smile: :wink: .

Jos jedna druga stvar koja je jos vaznija. Sve vise uredaje je prikljuceno na net. Chrome OS bi odlicno odgovarao za takve stvari - kao recimo Chrome OS u TV-aparatu, u automobilu (i kao media centar za slusanje muzike, gledanje filmova, najnovija prognoza vremena, te kao uredaj za navigaciju samo da navedem par primjera), na vratima frizidera, sledecoj generaciji netbooka, …, samo fantazija je granica.

To oko 20Mbit konekcije - to je stvar koja dolazi. U zapadnoj evropi je to vec danas standard.

Na drugu ruku treba imati oci siroko otvorene i biti svjestan o poblemima koje dominantnost Googla moze imati na duzi rok. Tu mislim i na njihov monopolni polozaj i na privatnost korisnika koji citav svoj zivot (slikovito govoreci) imaju u rukama jedne tvrtke.[/quote]
Upravo tako, google chrome os nije namijenjen da bude potpun operativni sistem ali zato će vrlo dobro poslužiti za web aplikacije/servise. Ovo ima svoje prednosti i mane. Mana je što na njemu ne možete raditi bilo šta što nije realizovano kao neki web servis, znači nema programiranja i razvoja softvera u pravom smislu riječi ili nekih sličnih radnji. Prednost je što procesor mora izvršavati samo jedan program - operativni sistem, odnosno chrome web browser što znači da nema problema sa izvršavanjem aplikacija na različitim arhitekturama procesora (samo je potrebno prilagoditi kod samog operativnog sistema ali ne i drugih aplikacija) pa tako recimo kada izađe novi Cortex-A5 imat ćete vrlo funkcionalan uređaj za nekih $200 a neće biti problem što je to ARM arhitektura :wink:

A za šta će vam konekcija od 20Mbit-a ? Sve što ćete imati “u oblaku” je vaš mail i možda poneki google dokument, ostalo držite na svom računaru.

Bez obzira, ja sam jako razočaran jer sam se nekako nadao da će nam google ponuditi pravu linux distribuciju osvježenu nekim njihovim paketima…

ko je pratio razvoj googleOS-a nema sta da bude razocaran ! bas je ovako i zamisljen , a sto se tice full linux od googla to je Android(bice)!

Ma i bolje da nije napravio još jednu linux distru. Ima ih dovoljno i trebalo bi se skoncentrisati na razvoj postojećih jer nema puno toga novog što se može izmisliti. Mogao je recimo google neke svoje paketiće skontat ali nije to vrijedno razvoja nove distribucije. (IMHO)

Jedini nedostatak postojećih Linux distribucija je marketing. Osim toga, softverske firme plaćaju proizvođačima laptopa da preinstaliraju njihov crapware, a pošto isti crapware radi samo na Windowsu ispade da je ekvivalentan Windows laptop jeftiniji od Linux laptopa. Tu je Google mogao pomoći. Što se tiče konekcije, dosta ljudi koristi netbooks za slušanje muzike, gledanje filmova i slično. Samo moja kolekcija fotografija je reda 3-4 GB. Dodatno pitanje je piraterija odnosno šta će se desiti ako RIAA/MPAA sudskim putem naloži google-u da im dostavi sadržaje privatnih foldera svojih korisnika.

O privatnosti je suvisno i pricati.

/rage on/ Ma što ste toliko zapeli za tu privatnost kad već godinama koristite gmail preko kojeg idu svi vaši web servisi i sva komunikacija preko interneta… Već godinama vaša je privatnost u rukama google-a i sad kada google kaže da ćete možda čuvati raspored predavanja na faksu na njihovim serverima (a i ne morate, možete držati na usb sticku) vi poludite. Chrome OS nije namijenjen da bude potpuni operativni sistem, namijenjen je za korištenje web servisa koje ste i do sada koristili, za ostalo imate druge operativne sisteme… /rage off/