Google Chrome OS

Google je postigao veliki uspijeh pustajuci u rad google chrome browser tako da danas oko 300 mil korisnika interneta koristi ovaj brovser.Tako da je google odlucio nastaviti dalje kreirajuci istoimeni operativni sistem.
Google Chrome OS bazirati ce se na linux kernelu (open source) i namijenjen je prvenstveno za laptope i korisnike koji provode dosta vremena na internetu.
Laptopi sa ovim sistemon biti ce spremni za prodaju drugom polovinom 2010.

ps: pojavili su se neki screenshotovi ali se ispostavilo da su lazni

Ovo će se odlično odraziti na open source zajednicu…

ako Bog da :slight_smile:

Ja nesto ne gajim nade da ce ovo biti u duhu open sourcea. Google me razocarao forsiranjem H.264 ispred Theore za HTML5.

nekako mislim da ce ovo biti razocaranje. distrowatch nije nista najavio :smiley:

rekli su da ce izbaciti source code … tako da ne vidim u cemu je problem … sta to nije “u duhu open sourcea”

Pa rekao sam ti, stali na stranu H.264, koji nije open, a Theoru uopce ne koriste. Youtube koristi H.264, a Theora je i OSS, a i barem konkurentna H.264, ako ne i bolja. Bojim se da ce jako puno proprietary stvari ubaciti u distro.

Dinko: chrome (browser) ima podrsku za theoru i za h.264 u video tagu koliko ja znam …
vjerujem da je odluka za h.264 na youtubeu tehnicke prirode (kako su u onoj prepisci sa “theoreticarima” i izjavili).
Podrzavati oba formata odjednom je problem jer bi morali svaki video drzati u jos po jednoj verziji (a posto vec imaju HD verziju i obicnu verziju u h264 onda bi to znacilo jos dvije kopije svakog od filmova) …

natakarili se na linux a nisu bili svo ovo vrijeme izbacit gtalk :smiley:

jest malo banalan komentar al volim gtalk :smiley:

[quote=Dadonja]natakarili se na linux a nisu bili svo ovo vrijeme izbacit gtalk :smiley:

jest malo banalan komentar al volim gtalk :D[/quote]
pa ubi ih konkurecija valjda :smiley:

[quote=Dadonja]natakarili se na linux a nisu bili svo ovo vrijeme izbacit gtalk :smiley:

jest malo banalan komentar al volim gtalk :D[/quote]
Nema nikakve svrhe jer na Linuxu postoji masa programa kojima se može koristiti gtalk protokol.

IMHO, samo nek izbace Chrome browser i ja sretan.

Ne vjerujem da ce Google napraviti nesto revolucionarno.Pogledajte samo koliko godina su im aplikacije i servisi bili u beti.

ne znam zasto ali me Google sve vise i vise podsjeca na M$. imam osjecaj da pokusava da monopolizira. jer, medju najjacim je u mail-u, naravno search engine, youtube/video.google.com, gTalk, analytic,… onda je dosao Chrome, pa sada OS… nekako, kao da te “zarobljavaju” svojim proizvodima?!?

ne koristim apsolutno nista od njih osim search engine-a. imam gmail i udjem jednom mjesecno da pobrisem spam

Ja vec 3. dan koristim android… mogu samo reci da sam prezadovoljan… naravno, uz 2.6.29 kernel :smiley:

Ne znam sto te podsjeca na M$, u pogon pustaju korisne, stabilne i veoma funkcionalne servise i aplikacije

Pa i ne vjerujem da te oni bas zarobljavaju - monopol bi imali kada ne bi bilo dobre alternative, a sad zasad ima alternativa (i.e. ja koristim gmail ali pod @linux.org.ba domenom, imas jos siroko koristeni Yahoo! Mail, Hotmail, Linux.org.ba webmail :smiley: ; za YouTube jesu lideri no PirateBay se vec pobrinuo za to :smiley: ; gTalk koristi jabber sto znaci da, osim sto je njihova ona mala aplikacijica, protokol uopste nije njihov ; za Chrome nemam sta prigovorit jer ako Chrome uzme trziste napokon cemo imat brz browser koji podrzava standarde ; za OS sumnjam da imaju imalo sanse pored Ubuntua, Windowsa i Mac OSa te ne vidim da ce ikad dobit serversko trziste pored Solarisa, BSDa i server varijanti Linuxa, mozda ako Adobe i Autodesk naprave svoje proizvode na njihovom OSu :stuck_out_tongue: ).

Jedino sto je meni strasno oko Googlea je kolicina privatnih i poslovnih informacija/tajni koje se cuvaju na njihovim serverima. No, u slucaju da imaju ispada sa te strane, mislim da bi ih satrali sa tuzbama.

Ako je Theora u klasi Xvid/DivX kako stoji na njihovoj stranici, nije ni blizu dobra kao H.264, opensource na stranu.

evo koliko vidim google je odao neke detalje vezane za novi operativni sistem. Moje lično mišljenje je da je sve ovo jedan dobar marketinški trik, sa naglaskom na TRIK, jer ova paradigma je već dugo poznata, samo što će oni sve to izreklamirati kako treba i natjerati milione korisnika da skinu “NJIHOV” OS.

Sva ta priča se nekako svodi na “brzinu”… tj 45 sekundi potrebnih za boot-anje sistema, uz floskule da će podaci biti dostupni sa bilo kojeg uređaja zanemarujući činjenicu da korisnici svoje podatke vole imati i kad nemaju pristup internetu…

evo uostalom i video http://www.youtube.com/watch?v=0QRO3gKj3qw

Fazon je što se čini da neće moći ni tek tako “skinuti”, nego će se isporučivati na samo “Google approved” hardware-u.