Google Desktop Search sada i na Linuxu

Google je objavio verziju Google pretraživača za Linux. GDS je program pomoću kojeg možete indeksirati i pretraživati datoteke na vlastitom računaru, uz grafički interfejs koji podsjeća na Google-ov web pretraživač. Ono što je važno je da je GDS za Linux u potpunosti native aplikacija (nije Windows verzija pod Wine-om, što je u zadnje vrijeme popularno) i ne koristi Beagle, a zahtijeva gtk+ 2.2.0 ili noviji. Mediji su pozdravili ovu vijest kao znak podrške giganta Linux desktopu.

Samo da kazem da ovo uopste nije nikako lose.

GoogleDesktop je corsokak. U cemu je tu korist za korisnika? Jos jedna prilika za veliki biznis da katalogizira moguce konzumente usmjerenih reklama baziranih na skupljanju informacija o nasim navikama i interesima bas putem GoogleDesktopa i slicnih pretrazivaca.

Osim toga nije ni otvoreni kod kao sto je veliki broj drugih Google aplikacija - zasto je to tako?

Jedan od mnogih kriticara je David Ulevitch: http://blog.opendns.com/2007/05/22/google-turns-the-page/

@DadoV, to sve tako stoji sto se tice sigurnosti i svega. Al ja vec nevjerovatno dugo vremena trazim dobar search. Default koji dodje sa KDE mi nije nesto, “find” mi je dosadio u smislu da preko njega trazim neku mp3. Kerry il ti ga Beagle je zanimljiv, al nije nesto.

Ovo mi je bio prvi put u zivotu da probam desktop search, ctrl+ctrl i eto ga tu, bez po muke u vezi indexinga eno ga super, vista il macosx za ovaj “indexed” u fazonu spotlight search jedu gige rama. Nije neka emulacija (picasa) i kulturno je pravo napisan.

To sto ce on naucin moje navike, kakve filmove ja volim i sta slusam, sta volim a sta ne … Naravno da pazim kome i sta pisem u mailovima jer sam korisnik im i mail-a. Al kad se treba nesto opucat kako treba, nije to nemoguca misija. Tako prije nismo razmisljali kako Microsoft ce nam pokupit sve moguce informacije, a ne samo koju sam navike i sta volimo a sta ne.

E sad nas i to brine.

Vecina ljudi je svjesna posljedica koje donosi odredjeni software/servis, tako da moj stav da google desktop search i dalje nije nikako los/