Google kupuje Motorolu

Ovo je jedna od onih “Vjerovali ili ne” novosti: Google je odlucio da kupi Motorolu. Jedan od (nekad) najvecih proizvodjaca mobilnih uredjaja nece Googlu dobro doci samo zbog svoje infrastrukture, vec (sto je najbitnije, barem kako se prica po brijacnicama) Google ce postati vlasnik velikog dijela patenata, koje Motorola posjeduje jos od zacetaka mobilne industrije.

Ovim je Google pokazao da na mobilnu industriju itekako racuna. Vise na http://www.bgr.com/2011/08/15/google-to-acquire-motorola-mobility-for-12-5-billion/

ne uzbuđivajte se puno oko ovoga. motorola je ako se ne varam prvi proizvođač mobilnih telefona u svijetu, a znamo da su skoro svi moderni izumi bar šta se tiče elektronske tehnologije prvo služili za potrebe američke vojske. google, facebook i slične moderne izmišljotine iako dizajnirane da nam zamažu oči svojom funkcionalnošću i ostalim pogodnostima bojim se da služe istoj svrsi, što će vrijeme vrlo skoro pokazati.

[quote=Sanel]Ovo je jedna od onih “Vjerovali ili ne” novosti: Google je odlucio da kupi Motorolu. Jedan od (nekad) najvecih proizvodjaca mobilnih uredjaja nece Googlu dobro doci samo zbog svoje infrastrukture, vec (sto je najbitnije, barem kako se prica po brijacnicama) Google ce postati vlasnik velikog dijela patenata, koje Motorola posjeduje jos od zacetaka mobilne industrije.

Ovim je Google pokazao da na mobilnu industriju itekako racuna. Vise na http://www.bgr.com/2011/08/15/google-to-acquire-motorola-mobility-for-12-5-billion/[/quote]
Volim i koristim Google ali me sve vise i vise podsjeca na Microsoft i monopoliziranje interneta…

internet je monopoliziran od kako je izmišljen. google pruža razne vrlo zgodne mogućnosti, npr ovo od prije neki dan šta su izmislili pretraga sa slikama, ali je prije svega dizajniran kao sredstvo kontrole. googlovi roboti o svakom od nas prave profile koji se dalje proslijeđuju, bilo kompanijama za one apolitične, više konzumerski nastrojene, bilo vladama svijeta za “mlade buntovnike”, potencijalno društveno opasne pojedince…

Ne znam kol’ko je to monopoliziranje interneta, vise mi lici na primorani korak usled raznih tuzbi ciji je cilj usporavanje razvoja open source mobile platforme.

Ne govorim da je google kao pokretac svega i osovina Android servisa to sto branim, vecina zvacnicnih u zadnje dvije godine je zapravo cisti doprinos zajednice.

Ono sto je specificno za android, a sto je symbian mogao biti da je NOKIA ranije ucinila potez sa otvaranjem koda, je upravo to da se moze vrtiti bez problema na haman svakom hardware-u
(Izmedju ostalog je pokrenut je uspjesno na NOKIA N900 i iPhone…) te mogucnost korisnicima da prilagode sistem svojim potrebama.

Znam da je to najveci hype za nas geek-ove, koji vrtimo najnovije kernele na racunarima i telefonima, ali ipak je tu dosta elemenata koji zapravo sire mogucnosti kompletne price.

Jedan od prikaza mogucnosti ovakve platforme je upravo motorola atrix te dosta drugih projekata koji su razvijeni upravo zbog otvorenosti koda (QT port za Android)

U jednu ruku Google je dobio bruku “besplatnih” developera, ali isto tako je i “svijet” mobilnih uredjaja dobio revulicionarni OS koji je na mobile trzistu ucinio ono sto je Windows napravio za PC… samo bolje :slight_smile:

velika riba pojede malu ribu

Ma dajte ljudi, sta baljezgate, svi dobro znamo da je Google kupio Motorolu zbog “Hello, Moto.” :smiley:

Larry Page: — I need a new phone, can someone buy me Motorola?
Employee: — Done.
Larry Page: — Great, which model?
Employee: — Model…?