Google otvara VP8 Codec

Nakon akvizicije kompanije On2, vlasnika VP8 codeca, krenule su mnoge špekulacije da bi Google mogao otvoriti VP8. To se i obistinilo.
Google, Mozilla i Opera su danas objavili pokretanje WebM projekta čiji je cilj razvoj visokokvalitetnog otvorenog video formata za web. WebM video fajlovi će korisiti VP8 video kompresiju, Ogg audio kompresiju i sve će to biti zapakovano u otvoreni kontejner zasnovan na Matroski.
AMD, ARM, Nvidia i Qualcomm će biti uključeni u projekat, tj na razvoju hardevrske akceleracije koja će biti podržana u širokom spektru uređaja.
Uključen je i Adobe, koji će uključiti podršku za WebM u Flash.

http://arstechnica.com/web/news/2010/05/google-opens-vp8-codec-aims-to-nuke-h264-with-webm.ars

:slight_smile:

biti ce jos neslaganja al mislim da je problem rijesen sto se tice kodeka :slight_smile:

Dakle jedini koji neće koristiti ovaj codec su Apple i Microsoft. Toliko o priči da je Apple nešto bitno drugačiji od M$a.

Apple je gori od MSa. Znas, M$ je dozvolio barem razvoj Mono platforme (doduse, nisu imali izbora obzirom da je CLI otvorena specifikacija koliko sam ja upoznat), a Apple ogranicava sta se smije koristiti za development na njihovm platformama.

M$ je poceo naginjati prema open sourceu pomalo. ucestvuju u nekim projektima, kolaboriraju. nista konkretno ne znam ali cini se da su se malo ukljucili. evo jednog lol site-a http://www.microsoft.com/opensource/

IE9 će oficijelno podržavati WebM, s tim što je potrebno imati codec instaliran na mašini. Apple je već druga priča, oni već dugo guraju H.264 (koji je objektivno najkvalitetniji, al IMHO ne toliko da odnese prevagu nad otvorenim formatom).

Da ali interesantno je da je za njih GPL i dalje zlo koje je strogo zabranjeno koristiti. Svi su im projekti BSD ili naravno Shared Source. Ne znam da ijedna druga firma radi tako striktnu diskriminaciju po licenci.

Kewl :slight_smile: zahvaljujem na info.