Gphpedit pod KDE

do skora sam programirao u PHP pod WINDOWSom… Nisam imao vremena da se čestito posvetim linuxu… pa et…

nakon kamare problema koje donosi takvo programiranje, poceo sam da cackam po linuxu. I naravno ide dobro, i lakse je!
Al…

Skinuo sam sebi jedan PHP editor “gphpedit” ili nesto slicno?!?!

otpakovao sam ga sa tar -zxvf ime i pojavio mi se direktorij sa kamarom nekih fajlova. Koji god pokusam pokrenuti javi mi neki error.

Da li je mozda ovo pisano za gnome, pa se ne moze otvoriti u KDE okruzenju (samo njeg sam instalirao).?!?

Isto tako nasao sam jos jedan paket, al mu je nastavak .bz2 (cini mi se)

Kako se ovo otpakuje…

I jos jedno pitanje.

Htio bih da koristim konzolu sto vise, da li postoji gdje kakva lista sa pojashnjenjima cesce koristenih komandi?

Toliko.

PS

sorry za nejasan post, al sada stvrano ne mogu bolje, spava mi se :P[/i]

[quote]do skora sam programirao u PHP pod WINDOWSom… Nisam imao vremena da se čestito posvetim linuxu… pa et…

nakon kamare problema koje donosi takvo programiranje, poceo sam da cackam po linuxu. I naravno ide dobro, i lakse je!
Al…

Skinuo sam sebi jedan PHP editor “gphpedit” ili nesto slicno?!?!

otpakovao sam ga sa tar -zxvf ime i pojavio mi se direktorij sa kamarom nekih fajlova. Koji god pokusam pokrenuti javi mi neki error.

Da li je mozda ovo pisano za gnome, pa se ne moze otvoriti u KDE okruzenju (samo njeg sam instalirao).?!?
[/quote]

Najvjerovatnije da si downloadovao source code …
Ovakva je procedura … udjes u taj direktorij sa puno fajlova
i onda:

./configure make su -c "make install"

Poslije ovoga “su …” ce ti traziti root password, ili ako ovo izvodis logiran kao root korisnik onda ti nece traziti password :slight_smile:
Takodje je moguce da dodje do nekig gresaka u bilo kojem od ova tri koraka. Najcesce to moze biti onaj prvi. Onda pogledaj malo sta pise na ekranu (ako dodje do greske). Posto si samo KDE instalirao onda ce ti vjerovatno javiti da nemas potrebne biblioteke instalirane.

Eh da … obicno u tim direktorijima sa sourcem ima “doc” poddirektorij ili README fajl ili tako nesto. U njemu se obicno nalaze ove informacije koje sam ovdje iznio. :slight_smile:

.bz2 pakete otpakujes sa bunzip2 ime_fajla
pa onda sa tar -xf …

za konzolu ti je od velikog znacaja da znas koristiti program "man"
za pomoc oko koristenja man … upisi “man man” :slight_smile:
(man je skracenica od manual)

npr. … “man bunzip2” ti daje manual stranicu programa bunzip2
itd.

eto … za pomoc oko konzole mozda bi bilo dobro da upises na google-u nesto kao “shell tutorial” Ili slicno …

[/code]

Prije samog konfiguriranja pogledaj README ili INSTALL dokumente ili
jednostavno napiši ./configure --help da ti izlista sve mogućnosti.
Onda poslije toga make i make install ( ili kao user su -c “make install” )
Sretno

Ama ja bih tebi preporučio da potražiš RPM sa tim programom koji ti treba :):wink: mislim svaka čast kompajliranju, ali to ipak nije za početnike i znam i previše ljudi koji su totalno uništili svoj Linux sistem kompajlirajući stvari i onda s**u kako je Linux nestabilan.

Dakle, idi redom:

• Koju si distribuciju instalirao? pretpostavljam da je RedHat, SuSE ili Mandrake ili još neka od RPM baziranih distri. Ako nije nijedna od navedenih, smislićemo nešto.

• Prvo potraži da se slučajno program ne nalazi na nekom od CDova koje si dobio!? Zašto downloadati source i kompajlirati ako već imaš stvar na CDu? Za Mandrake, pokreni Control centar pa Install packages. Za SuSE pokreni YaST pa Software pa Package Manager. U oba slučaja zapamti da promijeniš na “kategorije” jer default ekran ti ne prikazuje sve pakete nego samo “izbore”!!! Za RedHate mislim da se program zove Package Manager, ali nisam siguran.

• Drugo, ako nema na CDovima, ništa zato, tu je www.rpmseek.com. Zapamti: možeš instalirati samo RPM za tvoju verziju tvoje distribucije!!! Ne znam koliko puta treba ovo ponavljati. Ako imaš SuSE 8.2, RPM za RedHat ne dolazi u obzir, RPM za SuSE 7.2 ne dolazi u obzir, RPM za SuSE 8.1 bi možda i mogao ali bolje ne rizikovati.

• Treće, ako nema ni tamo razmisli o alternativama. Evo ja bih ti konkretno preporučio da za PHP editovanje pogledaš Quanta editor koji ima more korisnih džidža, PHP debugger, DOM inspector, blahblah.

• Četvrto, prije nego što instaliraš program otiđi na njegovu stranicu i pogledaj kad je izašla zadnja verzija. Ako je prošlo više od godinu dana, zaboravi na taj program! C’est la vie opensource.

Eto toliko, pa javi nam kako ide i to :slight_smile:

Što se tiče PHP-a apsolutno preporučujem Bluefish
http://bluefish.openoffice.nl

Ukoliko koristiš SuSE 8.2 rpm paket možeš skinuti sa:

http://www.usr-local-bin.org

(Kao i mnogo drugih GNOME aplikacija, npr. Mozillu 1.4 sa podrškom za Xft i GTK2, Abiword, Evolution …)

P.S.

Ne bih se složio sa Vedranom u vezi kompajliranja (ali opet, za mene source code RULEZ). Ako ništa barem se puno može naučiti u čitavom procesu. I naravno, nema rpm pakla. rpm mi nekeko više naginje “poslovnoj” upotrebi, tj. nećete raditi bootstrap Gentoo-a na 100 mašina u vašoj firmi, bilo bi poprilično ludo zar ne?
Meni više odgovara “use the source, Luke”; (ali samo “po kući”) :wink:

momci hvala vam.

Prvo moram priznati da nisam ocekivo ovoliko kvaltetnih i brzih odgovora :o

prijatno ste me iznenadili :stuck_out_tongue:

Nisam znao da je Linux komuna toliko jaka u nas.

Isto tako, nadam se da ćete imati strpljena samnom bar prvih 20 postova :open_mouth:
dok se malo ne uhodam. :wink:

Vedrane:

• koristim Mandrake 9.0 (zašto : On mi je prvi pao pod ruke, nađoh CD-ove na sajmu u ZG.)

• Ovo sa paketima ću pogedati, instalirao sam par editora, međutim ni jedan mi nije sjeo (kate, Kedit, Yudit) :stuck_out_tongue:
    VI editor mi još nije jača strana, mada za manje poslove njega koristim.

• Quanta i ostalo sto ste mi naveli ču potražiti na naetu (mada kada skidam nesto zta linux pogubim se u onim nesto-woieruo234ui-v23.gz.tar fajlovim :open_mouth:

• Taj program i jesam skino sa neta , sa njhovog site

Eh eto…
hvala vam

Jah jos jedna stvar
Dok sam na net isao preko WIN vazda sam se krio iza firewall-a cak i kada sam kuci. jednostavno sam cudan po pitanju toga :stuck_out_tongue:
Sada kad pod Control Center pokusam nastimati firewall ne mogu na net nikako…
Sta trebam dozvoliti ako zelim samo surfanje ?!?
I u stvari da li mi pod Linuxom uopste treba firewall za par sati surfanja dnevno?!?!

Ma jok, ima jos… sjetih se jos necega…
Kako mogu komunicirati sa korisnicima MSN messengera… Probao sam sa GAIM al nece…

da kada sam radio ono
./cnfigure
dobio sam ovaj error

checking whether -lc should be explicitly linked in... no creating libtool checking for pkg-config... no *** The pkg-config script could not be found. Make sure it is *** in your path, or set the PKG_CONFIG environment variable *** to the full path to pkg-config. *** Or see http://www.freedesktop.org/software/pkgconfig to get pkg-config. configure: error: Library requirements ( gtk+-2.0 libgnomeui-2.0 GtkScintilla-2.0 ) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them.

dovoljno da me odvrati od daljnjeg pokušavanja

Ako čitaš pažljivo ( a to neka ti bude navika ako već i nije ) naći ćeš
odgovor na pitanje zar ne ?

Moraš da imaš sve pomenute libs i pkg-config !

To RPM or NOT to RPM …that is the question ( I hate rpm )

[quote]

Jah jos jedna stvar
Dok sam na net isao preko WIN vazda sam se krio iza firewall-a cak i kada sam kuci. jednostavno sam cudan po pitanju toga :stuck_out_tongue:
Sada kad pod Control Center pokusam nastimati firewall ne mogu na net nikako…
Sta trebam dozvoliti ako zelim samo surfanje ?!?
I u stvari da li mi pod Linuxom uopste treba firewall za par sati surfanja dnevno?!?!

Ma jok, ima jos… sjetih se jos necega…
Kako mogu komunicirati sa korisnicima MSN messengera… Probao sam sa GAIM al nece…[/quote]

Kako nece GAIM ? Evo ja sad konektovan s GAIM-om …

Eh za firewall … mislim da za kucnu upotrebu nije potrebno da se krijes iza firewalla. Ako si bas paranoican … pogasi internet servise (web server, ftp server itd.) kad ides na internet, ako su ti pokrenuti i sansa da ti neko nesto uradi je vrlo vrlo vrlo mala :slight_smile: … stvari kao sto je MS BLASTER za windows se ne moras plasiti … jednostavno, Open Source Comunity-ju takvi BUG-ovi ne mogu promaci :))))))

Da se džaba ne patiš probaj sa nekim od editora koje smo ti ovdje predložili (trebalo bi da Quanta dođe na Mandrake CD-ovima; a za Bluefish se moraš snaći => najjednostavnije je da prvo probaš sa Quant-om)

Znam da sam nešto propustio :slight_smile:

Za firewall ti preporučujem Shorewall
Koristi IPtables za postavljenje firewall. Izuzetno lak i efikasan…

Kao što imenjak reče ako si paranoidan ( par sati na netu i dinamička IP )
onda ga stavi. Ali nikad se nezna zar ne ? :twisted:

Momci hvala vam.

Quanta Plus radi fino. Zadovoljan sam.
Bluefish sam probao…

Za sada cu se zadovoljit sa RPM (bar dok ne zavrsim sa ispitima i diplomskim). Tako nisam ni probao rjesiti onaj problem sa PKG_CONFIG. Samo rekoh da me to odvratilo od daljih pokusaja :smiley:

Sto se tice GAIM-a ?!?

Kada hoću da kreiram account, od protokola imam samo opcije za TOC i AOL/ICQ?!?!

Kako da komuniciram sa ostalim MNS userima?!?! Kakav account da kreiram sebi?

[quote]

Kao što imenjak reče ako si paranoidan ( par sati na netu i dinamička IP )
onda ga stavi. Ali nikad se nezna zar ne ? [/quote]

Hvala na odgovoru. Što se tiče IP…

Opseg IP adresa koje ima naš telecom i nije previše velik. Svako dijete koje se malo potrudi nađe i opseg IP za svoju čaršiju. Onda skeniraju sve IP u tom opsegu, nađu žrtvu i zezzaju se rajom.

Ne bih baš volio da se neki balavac iživljava na meni. Naravno, znam da koriste razne hackerske alate pravljene za WIN, zato sam vas i pitao da li ima potrebe da se natežem sa firewallom za LINUX?!?

E ovako …rpm je OK za početak…ali ćeš ubrzo shvatiti šta je source !
O tom po tom !
Firewall …ja ga apsolutino preporučujem…ja sam paranoidan…
koristi ono što sam ti već rekao shorewall ( iptables na lak način )

Gaim…kažeš da imaš samo 2 protokol…nemoguće !
Koju verziju koristiš ? Pogledaj sliku dole…

[quote]E ovako …rpm je OK za početak…ali ćeš ubrzo shvatiti šta je source !
O tom po tom !
Firewall …ja ga apsolutino preporučujem…ja sam paranoidan…
koristi ono što sam ti već rekao shorewall ( iptables na lak način )
[/quote]

Mislim da nema potrebe. Ja sa win98, i na ircu prije 2-3 godine nisam nikakvih problema imao bez firewalla … Kasnije s linuxom mi je zatrebao (pa sam ga i podesio … ) kada sam izazvao nekog script kiddy-ja koji se hvalio da “ima DOS-net arane mo, rusim opticki kabal s njim”. Rekoh … hajd srusi kad, si takav mangup, obicni dialup. Ono sto sam uradio je samo zabranio da prima ping :slight_smile:
naravno … vezu mi je blokiralo … .ali nije PUKLA! :slight_smile: … .cim prekine s napadom proradi … win98 meni se cini ima BUG da se resetuje kad ga pingas previse :slight_smile:
i onda je odustao poslije 3 puta (po jedno 10 min) :slight_smile: … a firewall sam namjestio tek treci put …
distribucija je bila RH 6.2 .

Nemoj dzaba da opterecujes resurse :slight_smile:

Do mene je…

Nemam tu verziju GAIM-a

Source jeste odlična stvar, mogli bi se reći za ljude koji vole da eksperimentišu, koji se ne boje da reformatiraju i reinstaliraju po koliko god puta treba i iznad svega vole da uče o računaru i da čitaju dosta dokumenata (ili što bi se reklo - RTFM). Google je zakon. 8)
A za one koji samo traže nešto umjesto Windowsa tu je RPM :slight_smile: koji je sasvim adekvatna zamjena za kojekakav InstallShield, Setup.exe i slično. Isto tako preporučujem RPM na mašinama koje nisu za eksperimentisanja i igranja nego za ozbiljan rad, makar dok ne postaneš pravo iskusan.

Budući da je MDK 9.0, pretpostavljam da je to malo starija verzija Gaima, no nema frke, samo potraži noviju verziju i instaliraj preko ove stare.

Za firewall: pa ja bih preporučio da staviš, to me jako čudi da ti konekcija ne radi kada uključiš firewall!? Firewall (makar DrakFirewall na Mandrake Linuxu) ne bi smio imati nikakve veze sa odlaznim konekcijama, samo sa dolaznim? Anyway ima hrpa drugih dobrih programa za firewall, probaj ovaj sto ti sahbaz preporučuje pa ako ne bude išlo ima i drugih varijanti.

oki…

Cujemo se uskoro sa novim problemima :lol:

Jah, a taj firewall jednostavno blokira konekciju… ni ping neće,
browser ne moze preko nj.

Koji firewall ?

Koji firewall ?