Sta mislite jel’ postoji trziste za GPRS kod nas, mislim hoce li se koristiti i
kada se bude moralo placati?
Kad smo kod GPRS-a, sta mislite o 3G-u, da li je to interesantno i ako
jest kako i zasto (upotreba, cijene, sistem placanja)?
zavisi od cjene gprs-a ako bude iole povoljno ja cu ga koristi - vjerovatno samo da pregledam ili eventualno posaljem mail…
Zavisi od cijene i toga dali ce te usluge uopste na ULTRI biti.
trebalo bi da hoce jer ja evo testiram na ultri i nema nikakvih razlika (trenutno tj jos) izmedju prepaid i postpaid
Po mom skromnom misljenju je uvijek problem s nacinom naplacivanja
takvih usluga, npr. kako bi izgledalo da sada na netu placamo za svaki
kB skinutih podataka, kako bi web onda izgledao, OK, mozda bi bilo bolje
bez flash stranica i sl. :rolleyes:, ali nekako je tesko shvatiti da se ista stvar
naplacuje na dva razlicita nacina, zavisno od nacina “spajanja”.
Kada bi cijena bila “fixna”, tj. xy km mjesecno i ako xy nije prevelika cifra
bilo bi atraktivnije.
Naplacivati GPRS i u Ultri nije tehnicki problem, a ako su “otvorili” i za
prepaid u testnom periodu vjerovatno pokazuje da imaju namjeru da ista
usluga bude dostupna i kasnije, kada krenu “live”.
Pustise oni to u test fazu, al im moras davat izjave preko mail-a i broj korisnika ogranicen. Tu sebe ne vidim.
Jah
Meni recimo nekako više odgovara po kilobajtu najbolje bi bilo obje varijante, kao što ima za dialup.
[quote]Pustise oni to u test fazu, al im moras davat izjave preko mail-a i broj korisnika ogranicen. Tu sebe ne vidim.
Jah[/quote]
ne moras im slati mail… a ograniceno je valjda na 10 000 korisnika sto nije malo
Kako ne moraš, ja im poslao mail u petak i još mi nisu uključili.
nisam mislio na to, nego da im nemoras slati izvjestaje o tome kako ti radi
Mozda je broj korisnika dosao do limita…
Eto ljudi dade mi jaran (zapravo kpiju papira/mail-a) sto su mu oni poslali. Tamo lijepo pise sta se sve treba upisat u mobitel, AL nema ip adrese od gatewaya, tako da sa onim papirom mozes obrisat zadnjicu.
Na papiru stoji slijedece:
" Podesenje GPRS pristupa:
APN: bh.mobile
IP Adresa: 0.0.0.0 (Ova adresa je u vecini slucajeva fabricka postavka svakog mobilnog aparata)
Username: Ostaviti prazno
Password: Ostaviti prazno
" <- kraj citata
Jah
Meni to radi kako treba.
Zaboravili ljudima reci da ukljuce sms via gprs i tako tri mjeseca dzaba salju smsove :lol:
Ljudi ba , ja se na ovo nemogu zakacit ako nemam ip adresu gatewaya…
Stigao mi je odgovor od Bihneta pa ako koga interesuje:
sto se tice sms via gprs hehe i ja sam to odmahh probao ali neradi
jeli neko sa mobitelom koji ima javu pokusao da skine neki HTML/XHTML browser pa sa njim proba na net?
Imam bezzveze mobitel Siemens C55 - nema email klijenta, i ima samo wap browser, a kazu da ce wap raditi za mjesec dana, ali zato C55 ima Javu :). Na midlet.org ima telnet klijent MuTelnet, i fino na svom racunaru sam digao telnet server i sad se iz dnevne sobe igram sa racunarom :D.
Ja sam skinuo upute itd. ali ne ide mi bas ova postavka.Ustvari javlja mi pri konekciji da GPRS profil nije tacan.
Imam siemens MC60 pa zal ko ove postavke.