Grafička smetnja u Kubuntu-u

Pokrenuo sam zadnji kubuntu (kubuntu-8.10-desktop-amd64.iso) sa cd-a, samo da vidim kako izgleda KDE4 (s obzirom da koristi vektorsku grafiku).

Odmah po pokretanju sam primjetio prvi problem. Na ekranu postoji nekoliko vertikalnih stubova horizontalnih linijica.

Drugi problem sam primjetio mnogo kasnije: slika na ekranu se postepeno rotira udesno. Korsor izgleda da zadržava ispravnu poziciju, tako da nakon nekog vremena postane teško klikati po ikonicama (na slici obratite pažnju na poziciju kursora i highlighted ikonu).

Grafička karta je Radeon 4850, monitor povezan DVI kablom (rezolucija 1280x1024 ispravno prepoznata). Kreiranjem screenshota ni jedan od ova dva problema nije vidljiv. Pokušajem aktiviranja ATI-jevih (non-free) drivera, sistem se zamrznuo (ne znam da li samo grafički podsistem ili čitav sistem, pošto ništa zvučno nije sviralo).

Fotoaparatom sam uslikao monitor: http://img134.imageshack.us/img134/3108/graphicnoisecorruption3ww9.jpg

Eh sad pitanje: do čega je ovo (radeon driveri, kde4, nepodržanost moje relativno nove kartice u driverima, …), i znate li rješenje? Da li se ovo ikome prije mene desilo?

Glasam za drivere :slight_smile: Probaj srediti te non-free drivere, naravno google is your friend po tom pitanju.

Eto samo jos trebas reci koji je monitor :slight_smile:

Nigdje nisam vidjeo natpis “ovaj monitor mora raditi sa svakom grafickom kartom…”

Posebno u linux svijetu. Nema garancije nizasta.

Cak bi mogao u najgorem slucaju pokvariti monitor.
Tvoja reativno nova graficka treba i nove drivere.
Strpi se, evo sad kod mene ima 24 nova “update-a” (gore u panelu info)
Znaci live modus s cd-a i hd install nije isto.

evo, ima masa ljudi imaju probleme.
-xorgserver je nov novcat u ovoj verziji ( novo znaci i neistrazeno):slight_smile:

Vidim da mnogi mijenjaju rucno config file (/etc/X11/xorg.conf)
Mozda moras i ti. vim ili Alt+F2 pa kucaj gksu gedit i otvori config file i pazi
sta radis/podesavas !

Kod mene je intelova onboard g8… nesto karta.
Bootsplash radi dobro, a kad dodje gdm login prozor, sve skoci ulijevo za pola ekrana.
Onda se naslijepo logujem ( samo jednom pa sam podesio autologin i nosplash :)).

Treba provijeriti sta rade one ludorije compiz, beryl i ostala 3D papazjanija.

Ja bih to odmah iskljucio.

pozdrav

Koliko ja znam ATI drajveri (non free), ne rade uopšte na novijim kernelima. Preporučujem reinstalaciju Xorg i Mesa paketa, te korištenje radeonhd drajvera.