Graficki driveri za ubuntu 8.04 pomoc (Geforce FX5200)

E ovako:
Nova sam korisnica tako da molim za pomoc hitno je.
Konfiguracija je sljedeca:

MB:Asus P4S333-M S478
CPU: Pentium 4 2.0GHz Northwood
GPU: Asus GeForce FX5200 128MB
HDD: 40GB

Dakle zeljela sam da aktiviram one 3d desktop efekte i treba da instaliram one restricted drivere od nvidie.Zakacila sam onu kvacicu pored enable i skinula te instalirala te drivere nakon cega je zatrazen restart sto sam i uradila.
I nakon restarta ugledam jedno veliko NISTA!!!Nema vise logon prozora nema nicega!Ekran je crn i samo sto vidim jeste poruka od mog ekrana “no signal detected”!!!
Jako mi se svidja ovaj ubuntu ali evo vec na samom pocetku ne mali nego veliki problem.Inace instaliran je ubuntu 8.04 i update-ovan je odmah nakon instalacije,namjestila sam i konekcije za free zonu i internet(korisnica sam adsl-a bihnet)Koristila sam ga nekoliko dana i pravo mi se svidio,ponajvise jer ne moram da brinem o virusima!!!Imam takodje i win xp pro sp2 koji normala radi,dakle u dual-boot konfiguraciji.
Poludila sam i obrisala linux i sad sam opet na win!!!Ne zelim da ponovo instaliram linux jer se bojim ovih stvari ali zelim pomoc oko toga kako tacno i sta da uradim u ovoj situaciji i kako da instaliram ove drivere a da sve protekne u najboljem redu,jer sam zaista fascinirana onim predivnim efektima koje sam inace koristila kuci na dr racunaru koji ima ati 9600 pro grafiku a da uopste nisam ni trebala instalirati nikakve drivere.Nakon instalacije samo sam aktivirala efekte i sve je islo bez problema(isti ubuntu 8.04)
HVALA U NAPRIJED NA SUGESTIJAMA I POMOCI.
SVAKO DOBRO!!!

Aaaa pa nije valjda da niko odgovora nema???

Mozda ti ovo pomogne …

http://www.howtoforge.com/compiz-fusion-ubuntu-8.04-nvidia-geforce-fx-5200

Pa dobro Amare sve je to ok ali ti izgleda nisi dobro citao moj post!!!Kad resetujem racunar ne mogu vise uci u ubuntu!!!Znaci kad mi zatrazi restart,resetujem ali nakon toga samo crni ekran na kojem pise “no signal detected”!!!

Pa možeš pokrenuti Yast… a sorry, pogrešna distribucija :smiley: Ubuntu je “user-friendly” distribucija što u prijevodu sa afričkog znači da sve mora da radi, a ako ne radi drži se Windowsa :wink:

Ne mogu da vjerujem da niko ne moze da me bar uputi gdje da dobijem rjesenje???Ne mogu da vjerujem da sa ovom kantom od moje grafike imam ovakve debilne probleme!!!Shvatila bi da se radi o nekoj novoj grafulji ali fakat!!!

Možda imaš instalirane pogrešne drajvere?
Pogledaj ovo: http://www.nvidia.com/object/unix.html

Znači, trenutno imaju 3 verzije drajvera, 169.x, 96.43.x, 71.86.x, ovisno od toga kakvu karticu imaš.
Imamo i detaljna uputstva za instaliranje tog generičkog drajvera: http://wiki.linux.org.ba/Nvidia
(e sad ne znam da li Ubuntu i ostale distribucije uopšte podržavaju/pakuju legacy drajvere, to morate provjeriti sa njima :-D, ručna instalacija je ista svakoj normalnoj Linux distribuciji u našoj galaksiji)

Ne znam sad jesi li obrisala taj Ubuntu ili ne, ako nisi, može se i to popraviti.
Vjerujem da vidiš boot proces, ekran pocrni tek kad treba login prozor iskočiti?

1. prilikom restarta računara, u boot loader meniju (gdje biraš koji operativni sistem želiš startati) pritisneš “e”.
  2. spustiš se na liniju koja počinje sa “kernel”, “e” za edit, te dodaš “3” na kraju
  3. pritisneš “b” za boot ()
  4. prijaviš se na konzoli i pokreneš
  1. nakon sljedećeg restarta imaćeš situaciju kao prije neuspjele instalacije 3D drajvera.

Za korake 1-3 pogledaj prva dva screnshot-a sa ove stranice

P.S.
Polako i bez nervoze, niko se nije rodio da zna :slight_smile:

Adise sreco probacu ovo pa ti javim ali ewo ponnovo sam instalirala pa sta bude!!!Hvala

E ovako Adise:uradila sam instalaciju drivera ali preko onog novog programcica (NvyNG).On automatski detektuje graficku,skine drivere i kao namjesti x-server ili kako se to vec zove ali kada sam restartovala opet ista stvar!!!
Samo crn ekran i poruka od mog ekrana “signal out of range”!!!
Srecom isla sam na recovery mod i oznacila ono da proba popraviti x-server i uspjem da boot-am i udjem u ubuntu.
Zatim vidim blinka mi poruka na panelu da su restricted driveri u upotrebi ali da ne odgovaraju mojoj “masini”:-))
Haj pa ja probam da ukljucim efekte ali kaze da efekte ne mogu da aktiviram!!!
Tako da sam sada ponovo skinula kvacicu sa enable restricted drivers i ponovo koristim one genericke od ubuntu-a:-(((((.
Opet nista,jedno veliko nista!!!
Sta da radim???

Kad te pita za download, reci NE, tako da sam installer pripremi drajvere (btw, u tom slucaju ti vjerovatno trebaju dodatni paketi, kernel source i development alati, valjda će neki Ubuntuovac priskočiti sa tačnom listom);
Drugo, probaj skinuti malo starije drajvere, 96.43.x

Ako ne uspije, Bože moj, nije svijet propao ako nemaš 3D efekata, možeš ili malo sačekati (vrijeme liječi sve, a pogotovo nedostatak iskustva) ili probati drugu distribuciju i slično.

P.S.
Moje lično mišljenje o 3D efektima jeste, “da ih treba uključivati samo za screenshota”. Valjda želiš upotrijebiti računar za nešto korisno :-p

Ma ok upravu si ti.Ja bi malo da se igram samo ne moze pa ne moze Boze moj!!!Ma ubuntu je super i sve vise mi se svidja.Ma presladak je.
Hvala by the way.
Zatvorite topic!!!