Grafičko okruženje

Evo nečega za razmišljanje (flejmanje)…

Mislim da bi BHLD2 trebao koristiti KDE kao bazno grafičko okruženje iz razloga što je bolje preveden. Možda se predomislim ako se javi 10 ljudi da prevode Gnome (i odmah prionu za posao) :wink:

KDE definitivno. Bolje i radi od GNOME-a i dosta je naprednije :slight_smile:

Zato što je Pat GNOME izbacio? :wink:
Od prošle nedelje sam nastavio raditi na održavanju prevoda. Svakako bih volio da se i ostali malo više aktiviraju na tome.

KDE jeste donekle bolje rjesenje, ali i zadnje verzije GNOME-a su sasvim OK … cak mi se i lakse snaci sa ovim drugim … no, gdje svi tu i mali Mujica, jos jedan glas za KDE :slight_smile:

P.S. Gomez, jel i dalje u opticaju prevod GNOME-a? Kad, kako i kome da se javim za fajlove koji nisu prevedeni?

Poz!

KDE kao default, ali ako treba prevodioca za gnome… javljam se

KDE

Neznam ja koristim Gnome, jednostavniji mi je i pregledniji, ali sam za KDE čisto iz razloga što je bliži Windowsu, pa če se početnici lakše naviknuti :confused:

GNOME Print dialog nema opcija koje su osnovne za svakodnevni rad - mijenjanje CUPS postavki stampaca i to iz razloga sto je to “komplikovano za korisnika”.
Ako bi korisnik npr htio da smanji kvalitet boje ili da natjera kolor stampac da stampa crno-bijelo to ne bi bilo moguce.
Ovo mozda izgleda kao sitna stvar - ali vrlo je tesko teti koja hoce samo da otprinta da mora koristiti web interfejs da promijeni takve stvari.
Tako da smatram da radi ovakvih stvari bi trebalo odbaciti gnome :slight_smile:

Iako koristim GNOME, moram se složiti sa vama. :slight_smile:
KDE je dosta više preveden te je nekako bolji za korisnike kojima je BHLD namijenjen.
Ako ko hoće GNOME, i ja bi da prevodim.

Predlažem da se gnome datoteke uvrste na maraton.linux.org.ba… radimo na usavršavanju interfejsa.

Al ono fakat radimo na tome, prosla je ova frka oko DebianConf-a, bicete obavijesteni

1. KDE slightly strong(ish) advantage
    Any objections ?

KDE

[quote=testni_hamo2]1. KDE slightly strong(ish) advantage
Any objections ?[/quote]
Ne ne ne ne … nismo usvojili proceduru za konsenzus o politici usvajanja dnevnog reda i postavili na wiki.
M.I.J.

Raja koja se vrtila zadnjih dana oko ove DebConf organizacije znaće šta znači MIJ :wink:

Mislim da bi u Debian duhu trebali prvo donijeti proceduru o podnošenju zahtijeva za prijedloge dnevnog reda, kriterij za odabir procedure o p z je najljepši wiki. Zatim nakon toga trebamo jedno 2-3 sata raspravljati o redoslijedu tačaka, pa onda da li će biti scoring sistem ili weighing (kako to dama iz Argentine reče, lol)

Par mjeseci poslije, kauboj iz Australije nas potapše po ramenu i kaže da je sve to fino, al da on ima jednostavno rješenje za nas, naime, on će odlučiti sve …

P.S.
Kao što svi već znamo, politika je …

Iako koristim GNOME, mislim da je KDE bolji izbor uzimajući u obzir ciljnu skupinu korisnika BHLD2. Ako će to biti administracija (većinom) onda je KDE dosta više Winblows like i biće im se lakše snaći. A i više je preveden od GNOME.a tako da se resursi neće trošiti na prevod.

Dakle KDE.

btw: ja sam kauboj iz Australije :).

Ako što znači i moj glas ja sam za Kde :slight_smile: a mišljenja sam ako postoje ljudi koji su voljni raditi na gnome neka bude zastupljen i on, whay not …

Komplikacija … vise stvari za odrzavanje. Pogledajte http://start.linux.org.ba/BHLD2/Ideje .

KDE je bolje preveden, vec ima Control Center, veoma je user friendly i neke stvari je puno lakse raditi u njemu, da ne spominjem da je file-manager daleko ispred Nautilusa. GNOME jedino sto ima breathtaking je bolja integracija sa XGLom, no ne vidim zasto ne bi radio i na KDEu, tako da sam ja za KDE.

Ako se možemo proći bezveznih argumenta tipa KDE/GNOME je bolji/gori.

Trenutno je jedini kriterij po kojem možemo porediti KDE i GNOME stanje prijevoda. Sve ostalo spada u domenu totalno subjektivnog.

=>Ako neko žarko želi vidjeti GNOME u BHLD projektu moraće zavrnuti rukave, ali i također da ne treba biti apriori odbacivanja na osnovu trenutnog stanja ili ličnih preferenci …