Graphics3D i kombinacija appleta i datoteka u Javi?

Pozdrav.
1)Dali bi netko na jednostavan način mogao dati primjer ili dati upute kako nešto prikazati u 3D, npr. prikaz 3D najobičnije kocke ili bilo kojeg drugog jednostavnog tijela. Tražio sam u vezi 3D prikaza, na Hrvatskom nisam ništa našao, a na engleskom sam našao neke stvari koje baš i nisam skužio.

2)Dali je ikako moguće kombinirati applete s datotekama, pokušao sam sve moguće kombinacije, ali nikako nisam uspio podatke iz datoteke ispisati u appletu ili obrnuto. Čuo sam da je to onemogućeno radi zaštite. Inače prilično dobro sam shvatio rad s paintom i TextFieldom, ali mi je glupo to, da kad nešto iscrtam ili izračunam u appletu, ne znam kako zapamtiti, nakon što prekinem s njim.

Još bi primjetio jednu stvar u vezi jave. Neke Applete sam stavio na net, ali je problem u tome što sam ga kompajlirao u najnovijoj javi 6, tako da se onima s nižom javom nije htio Applet uopće otvoriti. Dali netko zna nešto u vezi toga, jer to je zbilja po meni velika glupost.

Unaprijed hvala na svim savjetima.

Mislim da će ti pomoći Java3D

Vidim bavis se grafikom. Ja se trenutno zezam sa nekim projektima u skoli (computer graphics class) i zadnji koji sam upravo odradio je u javi i bavi se prikazom 3D wireframes i osnovnim transformacijama ( translacija, rotacije, zoom, sheer i sl.). Ako hoces mogu ti poslati izvorni kod i dokumentaciju (na engleskom) gdje ce ti dosta stvari biti objasnjeno. Ovo se vrti kao stand alone app i vjerujem da ces moci to prebaciti u applet bez velike muke. Javi se na email pa da ti posaljem.

chupo

[quote=Chupo]Vidim bavis se grafikom. Ja se trenutno zezam sa nekim projektima u skoli (computer graphics class) i zadnji koji sam upravo odradio je u javi i bavi se prikazom 3D wireframes i osnovnim transformacijama ( translacija, rotacije, zoom, sheer i sl.). Ako hoces mogu ti poslati izvorni kod i dokumentaciju (na engleskom) gdje ce ti dosta stvari biti objasnjeno. Ovo se vrti kao stand alone app i vjerujem da ces moci to prebaciti u applet bez velike muke. Javi se na email pa da ti posaljem.

chupo[/quote]
Poslao sam ti mail.
Hvala na ponuđenoj pomoći.

otislo…

chupo

Evo ljudi, uspio sam isprogramirati kocku u javi, koju se može rotirati i premještati. Objašnjenje kako sam to napravio budem ubrzo stavio.
http://www.dane-croatia.ej.am/kockaniz.html
Evo radnji koje možete raditi s kockom:
‘w’-približi kocku, ‘s’-udalji kocku, ‘i’-spusti kocku, ‘k’-digni kocku, ‘j’-pomakni kocku desno, ‘l’-pomakni kocku lijevo
Rotacija: ‘8’ i ‘5’-rotira kocku gore dolje, ‘6’ i ‘4’-rotira kocku od lijevo prema desno i obrnuto.

Inače uspijeh dobrim dijelom moram zahvaliti Chupu, koji mi je dao par savjeta koji su mi mnogo olakšali izradu ovoga, pa se i ovim putem zahvaljujem.