Grep kroz `` u PHP-u

Pored pretrage podataka koji se nalaze u DB trebao bih pretražiti i dvadesetak statičnih stranica na sajtu.
Ovo fino šljaka na mom serveru. Međutim kada sam digao na net, i testirao na malo više fajlova treba mu oko 5 sec (mjerio sam vrijeme kodom, nisam ručno naravno).

<?php
$string_pat="password";
$files = `grep -irl "$string_pat" *`;
$array = split("n", $files);
$count = count($array);
for ($i=0; $i<=$count; $i++)
{
echo "$array[$i]<br />";
}
?> 

Pitanja:
koliko je ovo pametno uraditi?
šta trebam escapeovati?
da li će usporiti server previše?
security?
zašto je ovako sporo?
kako srediti komadnu da samo *.php i *.html pretražuje?

[quote]Pitanja:
koliko je ovo pametno uraditi?[/quote]
Pa grep bi trebala biti najbrža varijanta.

[quote] šta trebam escapeovati?
da li će usporiti server previše?[/quote]
Dobar admin će konfigurisati server tako da pojedinačne PHP skripte ne mogu uticati na ukupne performanse.

Ako se $string_pat dobija iz forme - vrlo loša. Inače ne bi trebalo biti problema.

[quote=“dinol”] zašto je ovako sporo?[/quotr]
No idea. Ako imaš shell probaj ručno izvršiti naredbu. Možda ti ova * obuhvata više fajlova neko što treba?

skontao sam za brzinu, testirao sam na sajtu gdje ima dokumenata i slika dosta, do toga je.
Kod mene sprži vrlo brzo.

Inače kako natjerati grep da pređe samo preko *html i *php ( da ne pišem dvije, jednu za *.php drugu za *.html)

string_pattern će se kupiti iz forme (naravno)
Kako da sigurnost povećam? na šta da obratim pažnju

stripovaću * % ’ " dalje?!?

stripuj takodje sve fajlove osim *.php i *.html i stripuj sve direktorije osim direktorija u kojem se nalaze ti fajlovi koje hoces da pretrazujes sa “grep”.

Jah

;) šta fali, efikasno rješenje ;)

:wink: šta fali, efikasno rješenje :wink:

[quote]$files = `grep -irl "$string_pat" *.html`."n".`grep -irl "$string_pat" *.php`;
:wink: šta fali, efikasno rješenje ;)[/quote]

što yes yes