mijenjao sam diskove i kad sam vratio hdd sa OS, pojavil mi se ova greška
pokušao sam u biosu neke vratolomije i isto…
šta da radim
mijenjao sam diskove i kad sam vratio hdd sa OS, pojavil mi se ova greška
pokušao sam u biosu neke vratolomije i isto…
šta da radim
Nije išlo sa ovim
dakle na ovom zapne
find /boot/grub/stage1
javi error 15
Onda sam probao sa sudo mont i sl i nije išlo
U međuvremenu sam probao sa fixmbr od winbloza i opet nista tu sam još više zbrljao
Da mi izvuć samo podatke pa bi ponovo install aktuelni deb 5 ili da uradim upgarade ali da ostanu podaci i da sredim mbr tj grub.
Sve mi godi samo da ostanu podaci.
Šta je najpametnije, da nebi još više zabrljao…
Moja preproruka ti je da skineš sebi fino Super Grub http://www.supergrubdisk.org/ , instalacija je manja od 10MB.
Sprži image na CD, ubaci CD resetiraj PC, CD će se butati, i tamo imaš opciju da ti automacki popravi GRUB. Uradi to.
Meni je isto tako Suber Grub Disk pomogao kada sam XP formatirao, pa je pregazio Grub Win, i jednostavno sam to rješio sa ovim CD-om, iako sam se dosta bojao da će biti sve to puno kompliciranije, a u biti je jaako jednostavno.
Probaj sa ovim što sam ti rekao pa javi rezultat.
[quote=vedran]Evo i odgovora:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5231
:D[/quote]
ovo sto je vedran rekao
prije dva dana sam imao isti problem…popravak je trajao onoliko koliko je trebalo ubuntu live cd-u da se boot-a plus 10 sekundi…
u terminalu:
1.df -h /pogledas koji ti je broj particije na kojoj ti se linux nalazi…
2.sudo grub
3.root grub (hd0,3) /kod mene je root particija na kojo se nalazi grub boot loader pod brojem 3(pogledaj korak 1.)
4.setup hd(0)
5.quit
6.reboot
pozdrav…
Poz
Šta goda da probam javlja error 15
Ako probam preko live cd - ubuntu sa df-h nevidi uopšte hdd, tamo preko ono patrition gui alata prikazuje mi hdd gdje je sda5 moja particija i sda2 swap
ako probam preko ovog gore superdisk isto kad krene da mijenja javlja error 15
Postojil neki način da mountam i da prekopiram fajlove pa da nabacim debian 5
probaj bootat na live, pokreni fdisk pa kucaj ovo:
Command (m for help): x
Expert command (m for help): f
i na kraju w da ti zapise promjene
ovo ce popraviti tvoj redosljed particija. cini se da su se pobrkale. nakon toga probaj jos jednom reistalirati grub ako ne bude odmah radilo