Imam instaliran Ubuntu , koji mi je defaultno instalirao Grub kao multiboot loader.
Gotovo u 90% slučajeva odabirem XP kao OS , a da njega odaberem moram ga označit , a on mi je zadnji na popisu , pa kad upalim računalo , moram čekati oko 30 sec da mi se pojavi Grub pa da u njemu označim XP.
Znači , htio bi da mi XP bude default , tako da ga ne moram označavat prilikom dizanja Gruba…
How I can do it ??
(Šala mala)
pogledaj datoteku /boot/grub/menu.lst (default opcija, brojanje stavki menija počinje od nule)
(Šala mala)
pogledaj datoteku /boot/grub/menu.lst (default opcija, brojanje stavki menija počinje od nule)
default 0 na windows liniji.Nesto ovako
default 0
timeout 15 (sekundi koliko hoces)
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
pronađi riječi “title” prebroj ih (trebalo bi da ih ima 4), mislim da trebaš staviti default 3 umjesto default 0 pa će ti default biti windows, ili prebaciti windows dio ispred prvog ubuntu dijela pa nek ostane 0 (nula) kao default
disclaimer:
kada ubuntu snimi grub u menu.lst upiše tri “njegove” (ubuntu, failsafe, memtest) i jednu windows - “boot liniju”
odbrojavanje ide od nule 0-1-2-3, znači kreneš brojat titleove (ali samo one koji nisu komentirani - ispred kojih ne stoje tarabe -> #)
ps:
malo logike i skontaćeš šta ti treba, sto puta sam instalirao ubuntu i mislim da ti odgovara default 3, možeš i skratiti vrijeme (odbrojavanje) koje iznosi mislim 8 sec a ne 30!