Hahaa Jak Wireless

Buduci da je Tuzla gotovo na wireless :)) nema vise impulsa i skupih racuna , ima jedan amerikanac drzi ISP u Tuzla na rudarskom fakultetu , pa me zanima imali kakve ovo veze sa njegovim poslovanjem .
Ide i on preko neke firme . Ja mislim da ovo ima veze neke sa njim .Tuzlaci red je da provjerite :)) , a usput da li mogu u BIH da nadjem one wireless kartice , od oko 100 km u HR , da se mogu nakacit na njeg.Ovi dole linkovi nemaju nikakve veze sa mojim drugim pitanjem , oko kupovine kartice.

www.geocities.com/nixoncyber/david.txt
www.geocities.com/nixoncyber/david2.txt

hehehe… stvarno jak wireless ako sam ja ovo dobro skuzio… ja ne znam kako je u Bosni, ali po mojim iskustvima iz Austrije, covjek se stvarno dobro mora namuciti da “upadne” u neku wireless mrezu, jer je sve i jedna dobro projektovana i prokleto osigurana…

ko zna… valjda ce i Bosna doci na taj nivo… samo pitanje je kada…

ICE

… Hmm ko jos nije usao na Impact.ba ?? Al nije to poenta , mene zanima gdje u BIH mogu uzeti wireless karticu , kako bi se nakacio na njega.Amerikanac je postavio nekoliko repetitora u Tuzli , oni koji koriste njegov wireless znaju gdje je postavio.Mnogi ljudi su pisali kako je veliki broj nesigurnih wirelessa , da bi presli na drugu frekvenciju moraju imati crno na bijelo na papiru , ne moze se tek tako.Impact Tuzla ; propast ako nije zastitio server , sta dalje da mu pricam ; Nasao sam hiljadu tekstova citao sam o protokolima , cak sam cuo od jarana da firma u njemackoj “CONRAD” moze da sklopi sve i da posalju.Rijec je naravno o karticama , hmm moja poenta jest da se nakacim na njegov wireless server da pomocu signala se nakacim na NET (internet).Ovaj da kazem nije tako lose buduci da ne koriste nikakvu zastitu ;))) heheh Ko bi mene uhvatio da sam se ja nakacio na njegov ISP bez njegove dozvole … pa djeca u svicarskoj sjednu na livadu , stave karticu ispred sebe i surfaju :)) hehe . Vrlo bitna stvar kod wirelessa ZASTITA. :lol: Znaci samo me kartica interesuje ostalo imam sve :stuck_out_tongue: Hvala ako ko zna :slight_smile:

... Mladen

fin pokusaj :slight_smile: … sto se wirelessa tice, ja koliko znam on koristi slobodno frekvetno podrucje ili u europi poznatiji kao “industrijski frek. pojas”… sto znaci da je slobodan za sve ( domacinstva, firme itd )… a da taj faken amer :slight_smile: digne repetitore i kaze “eto sad imate ISP”, to cisto sumnjam, jer bi morao kupiti frekventno podrucje od institucije kao recimo i provideri GSM usluga… a svako je cuo za UMTS licence u Europi i njihovu cijenu…

a ti care, probaj slobodno, jer taj ako je amer, onda sigurno ima dobro misljenje o bosancima ili drugim rijecima - mreza mu je sirom otvorena. A wireless karticu probaj naci u HGspotu ili ITcomputers firmama…

i sretno jos jednom

Pozdrav

ICE

Bezicne mreze koriste dva frekventna opsega, 2.4 ghz i 5 ghz. obadva su neregulisana u americi, to jest svako ih moze koristiti bez dovzole ili licence.

U evropi, 2.4 je slobodan, dok 5 nije. Koristenje 5ghz frekvencije varira od drzave do drzave. U bosni i hercegovini, 5gh z je regulisana frekvencija, to jest za transmitovanje na njoj potrebno je kupiti frekvenciju od nadlezne organizacije (CRA za bosnu).

Nazalost, CRA je odlucila prodati nesto sto je prirodno pravo svakog gradjanina bosne i hercegovine jednom logosoft/u. Tako da je logosoft jedino lice koje zakonski smije koristiti standardnu 802.11a bezicnu opremu.

Bezicni isp-ovi funkcionisu na razlicite nacine. U bosni je posebno popularan turbocell protokol, proprietary dodatak na 802.11b operemu (ova popularnost je zahvaljujuci dobrom prodajnom odjeljenju jedine firme koja se bavi uvozom i preprodajom bezicnih komunikacionih tehnologija u bih). Za konekciju sa turbocell stanicom potrebno je imati turbocell uredjaj, ili turbocell drajver i orinoco baziranu karticu. Drajver kosta oko 100 dolara.

Druga popularna opcija u bih je 802.11b mreza, to jest standardna 2.4 ghz mreza. Isp-ova koji ovo koriste nema mnogo. Sigurnost ocigledno nije niciji prioriet, ali osnovne mjere zastite postoje, i odredjeni nivo znanje je neophodan da se identifikuju i zaobidju.

To sto kazes da nije moguce pronaci te, nakon sto pocnes ilegalno koristiti neciju mrezu, moguce je. Cak je i vrlo lako za nekoga ko ima osnovno znanje iz oblasti bezicnih mreza. ISP-ovi imaju sisteme za pracenje kolicine podataka koje svaki korisnik prenosi, postoje metode autentifikacije itd. Acess point uredjaji, cak i oni amaterski, logiraju sve asocirane klijente.

Jednostavno je direkciono pratiti signal do izvora. Drugim rijecima, ako se DOBRO ne razumijes u sigurnost, a posebno u data link layer tehnologije, zaboravi na tu ideju. Ne samo da je moralno losa nego ce ti dovesti do problema.

Ako hoces da krades, bolja opcija ti je da nabavis kakav pistoljcic pa onda pljackaj banke. Ali internet plati. Banaka imamo i previse, a internet provajdera premalo, nemoj dalje kociti razvoj.

-xaiou;

xaiou … imas li mozda linkove na stranice sa opisima turbocell.a i ostale opreme ( karakteristike, cijene, proizvodjace itd )… NE - NE planiram ja provaljivati, ali me jednostavno interesuje wireless, posto sam prosle godine na jednoj skoli imao iskustvo da pravim “ametersku” wireless mrezu, pa me sad interesuje sta ISPovi koriste i kakav je razvoj na tom podrucju…

Unaprijed hvala

Pozdrav

ICE

informacije o turbocell protokolima i opremi mozes naci na stranici prozvodjaca karlnet inc:
http://www.karlnet.com/

turbocell je proprietary kako sam to vec ranije spomenuo a nije posebno popularan tako da nema alatki koji analiziraju njegov saobracaj (jer niko ne zna format).

Tokom mog zadnjeg projekta razbio sam veci dio seme enkodiranja turbocell-a, kad se nakanim da sjednem i napisem, poslat cu ti.

Dobra pocetnicka stranica o bezicnim tehnologijama je
www.seattlewireless.com

uzivaj,

'x

hm… sta da kazem osim

R E S P E C T :o

Pozdrav

ICE

PS: hvala na adresama