Hakerisanje

Novi sam na ovom forumu.
Zelio bi da naucim nesto o hackerisanju na linux-u.
Koji alati, programi i td… su mi potrebni i svi ostali savjeti su mi dobrodosli. :slight_smile:
hvala na pomoci!

To zavisi sta zelis hekerisat’. Ako zelis necije Mailove citat onda ti treba brzo oko, ako zelis kernel hackovat onda ti treba iskustva sa programiranjem u C-u, a ako hoces preko mreze na drugi sistem onda bi trebalo znati TCP, bash , portscanere itd. Ja sam jednom prilikom instalirao Linux u Win mrezi i koristio sam ethereal za snimanje svih aktivnosti unutar mreze +arasquirit+ . Ali to je samo interesantno kad imas Win. mrezu. Prilikom toga sam i otkrio da je u mrezi na jednom racunaru poznati virus(crv) opasoft koji je stalno pokusavao da napravi konekciju.Ethereal je prava stvar :wink:

Zaboravih napomenut da imas recimo program crack sa kojim mozes krekovat pass datoteke ( brute force) . Ali najbolje je naravno napisati sopstveni skript koji radi sta ti hoces. Dok uhvatim malo vremena , htjeo sam napisati neku varijantu brut forcea za ftp server. Imali ko kakvih ideja ?? Problem kod ftp-a je sto nakon treceg pogresnog prijavljivanja on te takoreci izbaci napolje, pa dugo traje .
Ko bi reko da se ja bavim takvim stvarima :28:

Prvo nam moraš objasniti šta za tebe znači hakerisati i haker. Evo šta znači za mene:
http://whatis.techtarget.com/definitionsSearchResults/1,289878,sid9,00.html?query=hacker

buddy citaj…citaj. sta ustvari ti zelis sa tim “hackerisanjem” nesto korisno ili nesto :evil: :smiley:
ako je korisno uci assembler, syscall-e, kernel C. Za pocetak nauci da se koristis linuxom, a vremenom ces shvatati kako je to :evil: shit i sve ces se vise okretati kernelu i sve manje spavati. a onda ce doci vrijeme da postanes tata i djeca ce te pitati gdje ti je kosa :smiley: :smiley:

de malo preciziraj sta zelis, mozda ti mozemo pomoci

http://sigurnost.linux.org.ba

Ehh on odma na forum i odma da hekuje pishh nie neki problem samo malo misli na posljedice :smiley:

Ehh on odma na forum i odma da hekuje pishh nie neki problem samo malo misli na posljedice :D[/quote]

wUGang - u pravu si. Ali “hackerisanje” se ne mora odnositi na napadanje tudjih IT resursa ( recimo FTP server u slucaju babysitter ). Hacking bi bolje znacio da se definise kao ucenje kako neke stvari rade i pronalazenje slabih tacki, a ne nesto tipa “provali, obrisi, izadji van”.

Ethereal je dobra stvar… samoooo… hehe…200 racunara u mrezi i onda pokrenes ethereal na gateway masini koja moze da obradi 30.000 paketa u sekundi :wink: u get the point :wink:

znaci - analiza, ucenje, primjena znanja ALI NE U NEGATIVNE SVRHE !

Pozdrav

Ice

[quote]. Ali “hackerisanje” se ne mora odnositi na napadanje tudjih IT resursa ( recimo FTP server u slucaju babysitter ). Hacking bi bolje znacio da se definise kao ucenje kako neke stvari rade i pronalazenje slabih tacki, a ne nesto tipa “provali, obrisi, izadji van”.
[/quote] tačno, nažalost još uvijek mnogi imaju lošu sliku o hackerima i zamjenjuju je sa “crackerom” :?

[quote]Novi sam na ovom forumu.
Zelio bi da naucim nesto o hackerisanju na linux-u.
Koji alati, programi i td… su mi potrebni i svi ostali savjeti su mi dobrodosli. :slight_smile:
hvala na pomoci![/quote]

Za početak onaj Matrix Screensaver i majica na kojoj piše “root” ili “sysadmin” :lol: :lol:

A kad to nabaviš ima onaj program “press one key to enter CIA database, crack NSA servers and get out, to continue” ali on radi samo dok lijetaju oni simboli na screensaveru :lol:

FantaBoy:
:28: , ja mislim da bi mogao procitati INFO i onaj serijal sto je bio u Infu koji se zove “Dakle, zelis biti hacker” koje je pisao legendarni Tarik el Rahmanovic. :lol: :lol: :lol:

[-X
od tebe mali nema nista jos nekih 5 god. dok budes prestao skidati exploite i furat se na mircu “ja sam haker, ako ti dam disketu ti je pokrenes ja ti hakam komp” itd…

[quote][quote]. Ali “hackerisanje” se ne mora odnositi na napadanje tudjih IT resursa ( recimo FTP server u slucaju babysitter ). Hacking bi bolje znacio da se definise kao ucenje kako neke stvari rade i pronalazenje slabih tacki, a ne nesto tipa “provali, obrisi, izadji van”.
[/quote] tačno, nažalost još uvijek mnogi imaju lošu sliku o hackerima i zamjenjuju je sa “crackerom” :?[/quote]

i još uvijek mnogi miješaju (poistovjećuju) “hakerisanje stvari” sa razumijevanjem zašto neke stvari rade baš tako kako rade(1)…

Savjet za autora threada… uhvati se knjige i računara i uči principe i konvencionalnu informatiku, pusti se skripti, code snippeta, sklepanih exploita i raznoraznih l33t alata… Nećeš puno koristi imati od tog nit ćeš tako ikada naučiti ono pod (1)…

fakat… sta je dead lock? sta su semafori? kako radi jezgra nekog operativnog sistema? ako mislis da sa 10 prstiju samo mozes brojati do 10 e onda nisi nikakav informaticar, a kamoli hacker :wink: a ostatak nauci… trebat ce ti

Pozdrav

Ice

Odo spavat :stuck_out_tongue:

[quote=vedran]Prvo nam moraš objasniti šta za tebe znači hakerisati i haker. Evo šta znači za mene:
http://whatis.techtarget.com/definitionsSearchResults/1,289878,sid9,00.html?query=hacker[/quote]
… hm da, ali to ipak nije tvoje mišljenje :slight_smile:

Evo imam za tebe link :wink:

http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

:lol: smješan si :slight_smile:

Mislim to je tako “zrelo” reći nekome da je smiješan zato što se ne slažeš s njim…

Nije stvar u tome slažem li se ja s njim ili ne! Smješno mi je to što mi nagurava oni textova što sam ja pročitao od prije nego što je napravljena ona stranica što mi daje link :slight_smile: , … što se ne upita jesam li možda baš ja pisao onaj text. :slight_smile:

Mozda zato sto je tekst potpisuje Eric Steven Raymond, a nesto ne vjerujem da se on mota po ovom forumu. :stuck_out_tongue:

740, l337 h4(73r d0 l337 h4(73r4, 8R15173 0vO 84 n4|/|47