Ok, vidio sam da je već bilo dosta pitanja vezano za drivere za modeme koji mogu da rade pod pingvinom. Ali i na mene je došao red. Iako sam pogledao forum, i prosurfao internetom - nije mi bilo od pomoći.
Efo ovak’:
Desktop ---- modem interni, U.S.Robotics, 56k, najvjerovatnije win modem (uf ), vrsta je USR803098-OEM, USR990-12. Proizvođać izričito kaže da ne daje drivere za ovaj modem koji bi mogli raditi pod linuxom. Mislio sam već baciti ovaj modem ali na netu su podjeljeni. Neki kažu da budući da je to software-ski modem da ne može raditi pod linuxom, drugi kažu da treba imati neku skriptu linmodem ili tak nešto i da može raditi. ??? Može li?
Laptop-------modem interni, Agree Systems AC’97 Modem (Vidis lopova, podvalili mi u laptop modem iz 97 godine… ). Nemam blage da li je harware-ski ili software-ski, etc. Obeshrabren primjerom iz desktop modema nisam trazio drivere. Da li je netko već tražio? Da li radi?
Usput imam USB kabel koji pod windowsima može povezati dva kompjutera i pomoću neke aplikacije prebacivati podatke. Može li raditi i u linuxu? Možda ako na laptopu se spojim na net, mogu spojiti desktop sa laptopom i surfati na desktopu?
Ok evo ponovo ukratko a nadam se da će me drugi ispraviti :):
Softverski modemi a.k.a. winmodemi ili linmodemi su generalno poprilično podržani na Linuxu (u odnosu na npr. scannere ili digitalne kamere).
Modemi bazirani na SmartLink ili Intel chipsetima koji se danas ugrađuju u većinu računara su odlično podržani. Motorola s vremena na vrijeme izda drajver za svoj chipset ali samo za specifičnu distribuciju tj. verziju kernela. Za Lucent/Agere i PC-Tel chipset postoje drajveri koji rade sa nekim modelima a nekim ne (za ovaj drugi samo za 2.4.x kernel). Conexant a.k.a Rockwell prodaje drajvere za Linux ali se mogu naći nekakve “piratske” verzije koje često ne rade. 3Com a.k.a US Robotics hardverski modemi rade super ali softverski u principu nisu nikako podržani.
Problem je što prodaju “modem” koji ne funkcioniše bez drajvera, a usput ne daju dovoljno dokumentacije da dobrovoljci mogu napisati odgovarajuci drajver.
A uvijek će biti ogromnih problema sa svim budućim verzijama kernela i starim drajverima, jer kernel developeri ne znaju kad je neki proprietary driver broken.
(tako da recimo, nakon 2.6.10 ni Intel536ep više ne radi na 2.6 kernelima)
Kod mene ce ti raditi svaki modem … :)) pitas se sigurno kako … pa lijepo da si procitao malo dokumentaciju od Vmware skontao bi o cemu ti pricam , ali pisao sam o tome negdje … ali ne mogu da se sjetim gdje sam to ostavio … hajd da ti ovako malo objasnim kako sam ja to uradio.Posto je kod njih sve ono virtual … znaci ljudi su odradili jedan dobar emulator (windows , linux , unix ) znaci ne moras traziti drugi kompjuter on ti napravi virtualnu ethernet ip adresu :shock: veze ovako … znaci svaki OS moze imati svoju adresu :))
Windows - 192.168.110.1
Gateway - 192.168.110.2
Linux - 192.168.110.3 - static adress (kad namijestas u opcijama tamo)
Pingaj iz linuxa - windows i obratno … samo da vidis jel radi
a kasnije kad se spojis … pingaj neki vanjski link … ili ip adresu.
ovo sam uspio da napravim jednostavno zato sto sam imao dosta rama … i radio sam samo u ssh … konektujes se znaci na windows , zatim posto si konfigurisao ove adrese … spojis se preko npr. putty ssh clienta na 192.168.110.3 … linux box … konekcija se shareovala preko gatewaya … kad se spojis na ssh … sad ustvari imas dvije masine u jednoj … :P:P ovo sam probao i uspjelo mi je , jer koristio sam samo ssh … tipa ilegalnih , citaj “isprobavao sam nesto” cisto samo radi edukacije. A ako oces da dignes Linux na net preko tog modema … heh , moras znaci prvo dici Windows :)) pa se onda konektovat … meni je samo trebao linux ssh-bash :)) radi edukacije :)) … exploita… :))))
… nemoj mi samo reci , da nemas windows :)) nisi odma mogao preci na linux :))
[quote]Kod mene ce ti raditi svaki modem … :)) pitas se sigurno kako … pa lijepo da si procitao malo dokumentaciju od Vmware skontao bi o cemu ti pricam , ali pisao sam o tome negdje … ali ne mogu da se sjetim gdje sam to ostavio … hajd da ti ovako malo objasnim kako sam ja to uradio.Posto je kod njih sve ono virtual … znaci ljudi su odradili jedan dobar emulator (windows , linux , unix ) znaci ne moras traziti drugi kompjuter on ti napravi virtualnu ethernet ip adresu :shock: veze ovako … znaci svaki OS moze imati svoju adresu :))
Windows - 192.168.110.1
Gateway - 192.168.110.2
Linux - 192.168.110.3 - static adress (kad namijestas u opcijama tamo)
Pingaj iz linuxa - windows i obratno … samo da vidis jel radi
a kasnije kad se spojis … pingaj neki vanjski link … ili ip adresu.
ovo sam uspio da napravim jednostavno zato sto sam imao dosta rama … i radio sam samo u ssh … konektujes se znaci na windows , zatim posto si konfigurisao ove adrese … spojis se preko npr. putty ssh clienta na 192.168.110.3 … linux box … konekcija se shareovala preko gatewaya … kad se spojis na ssh … sad ustvari imas dvije masine u jednoj … :P:P ovo sam probao i uspjelo mi je , jer koristio sam samo ssh … tipa ilegalnih , citaj “isprobavao sam nesto” cisto samo radi edukacije. A ako oces da dignes Linux na net preko tog modema … heh , moras znaci prvo dici Windows :)) pa se onda konektovat … meni je samo trebao linux ssh-bash :)) radi edukacije :)) … exploita… :)))) [/quote]
prekomplikovano i neprihvatljivo za većinu ljudi… jednostavno mora postojati i lakši način…
Da upravu si … ovo sam ipak radio , samo da probam i uspjelo mi je … ima sigurno i drugih stvari koje bi uspjele … ali nisam se puno zezao oko tih stvari.Jednostavno je uspjelo , i radi . Znaci uprtite puno dokumentacije i testirajte