Header datoteke u Anjuti 2.0.2?

Pozdrav svima. Popriličan sam početnik među linuxašima, pa slabo poznajem aplikacije za linux.

Želim sve svoje radnje prebacit na linux pa tako i programiranje u C/C +±u.
Instalirao sam preko synaptica Anjutu 2.0.2, malo sam se mučio dok sam integrirao editor i kompajler u okruženje (a možda ni to nisam dobro napravio). Sad me muči kad napišem neki source kod uključim neke header datoteke (npr. #include<math.h>,…stdio.h… i sl.).

Da li te datoteke dolaze sa paketom anjute jer pri kompajliranju mi javlja grešku jer kaže da ne postoji da ta datoteka.

[bgcolor=#FF1010]Ako dolaze sa paketom da li ih trebam nekako “uključit” (prijavit) ili ih možda trebam ja skinuti od nekud i spremiti na određeno mjesto (koje?)?[/bgcolor]

Dolaze uz gcc, libc itd.

Jel moze primjer problematicnog koda (jos bolje i gcc output).

[quote=Slatkish1984]Pozdrav svima. Popriličan sam početnik među linuxašima, pa slabo poznajem aplikacije za linux.

Želim sve svoje radnje prebacit na linux pa tako i programiranje u C/C +±u.
Instalirao sam preko synaptica Anjutu 2.0.2, malo sam se mučio dok sam integrirao editor i kompajler u okruženje (a možda ni to nisam dobro napravio). Sad me muči kad napišem neki source kod uključim neke header datoteke (npr. #include<math.h>,…stdio.h… i sl.).

Da li te datoteke dolaze sa paketom anjute jer pri kompajliranju mi javlja grešku jer kaže da ne postoji da ta datoteka.

[bgcolor=#FF1010]Ako dolaze sa paketom da li ih trebam nekako “uključit” (prijavit) ili ih možda trebam ja skinuti od nekud i spremiti na određeno mjesto (koje?)?[/bgcolor][/quote]
Ne dolaze s anjutom, nego je sve modularizovano. Dakle, ako zelis manipulisati npr. png formatom slike u svom programu instaliras libpng-dev paket kako bi imao headere od png biblioteke. Ako zelis koristiti STL, standardnu datoteku sablona za C++, instaliras libstdc++* paket, ako zelis standardne gcc headere i sistemske headere, instaliras gcc-dev - ne zovu se ovako :), mozda libgcc (reci nam kako se zovu :)) i libc6-dev ili ako zelis Linux sistemske headere instaliraj linux-kernel-headers i slicno.
Dobrodosao! :mrgreen:

Edit: Dodao gcc-dev upitnik

instaliras gcc-dev
No comment.

kako da postavim screenshot ovdje da pokažem slikovno u čemu je problem?

Kada napišem source kod trebam ga kompajlirati, bildati …
Kako integrirati kompajler i sve ostalo što mi treba u Anjutu 2.0.2?
Bio sam to napravio al neznam kako. Sad opet toga nema, ali kad opet uspijem kompajlirat kako napravit da mi čita header fajle?

Konkretno, u Anjuti ako napišem jednostavni Hello world program kako napraviti izvršnu datoteku od nje (kompajlirati, bildati…)?

#include<stdio.h>
void main(){
printf(“Hello world”);
}

Ne vidim ovdje nigdje opciju insert image ili tako nešto da pošaljem screenshot

[quote=Slatkish1984]kako da postavim screenshot ovdje da pokažem slikovno u čemu je problem?
Ne vidim ovdje nigdje opciju insert image ili tako nešto da pošaljem screenshot[/quote]
offtopic:
ja kad sam tražio da se rezerviše koji MB za upload slika… niko ni habera

offtopic: Nađeš free hosting za slike i onda ovdje koristiš IMG tag.

eh pa to nije fol, to već radim…

[quote=Slatkish1984]kako da postavim screenshot ovdje da pokažem slikovno u čemu je problem?

Kada napišem source kod trebam ga kompajlirati, bildati …
Kako integrirati kompajler i sve ostalo što mi treba u Anjutu 2.0.2?
Bio sam to napravio al neznam kako. Sad opet toga nema, ali kad opet uspijem kompajlirat kako napravit da mi čita header fajle?

Konkretno, u Anjuti ako napišem jednostavni Hello world program kako napraviti izvršnu datoteku od nje (kompajlirati, bildati…)?

#include<stdio.h>
void main(){
printf(“Hello world”);
}

Ne vidim ovdje nigdje opciju insert image ili tako nešto da pošaljem screenshot[/quote]
To je kolko vidim c, samo bi mogo korisit int main umjesto void main. Nevazno uradis ovo gdje se nalazi taj file, uradis gcc imefile.c
ls
vidjeces a.out
pokreni ga ./a.out u konzoli
Ako oces da ti se zove kako ti oces, napisi
gcc imefile.c -o kakooces
./kakooces

U slucaju da ti se radi o c++, onda kompajliraj sa g++ i sve kako je gore opisano.

A i sad cu rec gdje si naso tu gposti anjuti, hodas po onim elitesecurity forumima, preporuka jos jedna odustani od tih foruma :wink:

ja kad sam tražio da se rezerviše koji MB za upload slika
Flickr, Tabblo, …

Ne vidim ovdje nigdje opciju insert image
Nema potrebe za slikom. Abs je dao primjer kako da u konzoli provjeris, tako da ako gcc bude vristao odredjeni paketi nisu instalirani (@#?#). Ako ne, onda ne bi bilo lose kopirati ovdje tekst kojeg ispise.