Pozdrav svima. Popriličan sam početnik među linuxašima, pa slabo poznajem aplikacije za linux.
Želim sve svoje radnje prebacit na linux pa tako i programiranje u C/C +±u.
Instalirao sam preko synaptica Anjutu 2.0.2, malo sam se mučio dok sam integrirao editor i kompajler u okruženje (a možda ni to nisam dobro napravio). Sad me muči kad napišem neki source kod uključim neke header datoteke (npr. #include<math.h>,…stdio.h… i sl.).
Da li te datoteke dolaze sa paketom anjute jer pri kompajliranju mi javlja grešku jer kaže da ne postoji da ta datoteka.
[bgcolor=#FF1010]Ako dolaze sa paketom da li ih trebam nekako “uključit” (prijavit) ili ih možda trebam ja skinuti od nekud i spremiti na određeno mjesto (koje?)?[/bgcolor]
[quote=Slatkish1984]Pozdrav svima. Popriličan sam početnik među linuxašima, pa slabo poznajem aplikacije za linux.
Želim sve svoje radnje prebacit na linux pa tako i programiranje u C/C +±u.
Instalirao sam preko synaptica Anjutu 2.0.2, malo sam se mučio dok sam integrirao editor i kompajler u okruženje (a možda ni to nisam dobro napravio). Sad me muči kad napišem neki source kod uključim neke header datoteke (npr. #include<math.h>,…stdio.h… i sl.).
Da li te datoteke dolaze sa paketom anjute jer pri kompajliranju mi javlja grešku jer kaže da ne postoji da ta datoteka.
[bgcolor=#FF1010]Ako dolaze sa paketom da li ih trebam nekako “uključit” (prijavit) ili ih možda trebam ja skinuti od nekud i spremiti na određeno mjesto (koje?)?[/bgcolor][/quote]
Ne dolaze s anjutom, nego je sve modularizovano. Dakle, ako zelis manipulisati npr. png formatom slike u svom programu instaliras libpng-dev paket kako bi imao headere od png biblioteke. Ako zelis koristiti STL, standardnu datoteku sablona za C++, instaliras libstdc++* paket, ako zelis standardne gcc headere i sistemske headere, instaliras gcc-dev - ne zovu se ovako :), mozda libgcc (reci nam kako se zovu :)) i libc6-dev ili ako zelis Linux sistemske headere instaliraj linux-kernel-headers i slicno.
Dobrodosao! :mrgreen:
kako da postavim screenshot ovdje da pokažem slikovno u čemu je problem?
Kada napišem source kod trebam ga kompajlirati, bildati …
Kako integrirati kompajler i sve ostalo što mi treba u Anjutu 2.0.2?
Bio sam to napravio al neznam kako. Sad opet toga nema, ali kad opet uspijem kompajlirat kako napravit da mi čita header fajle?
Konkretno, u Anjuti ako napišem jednostavni Hello world program kako napraviti izvršnu datoteku od nje (kompajlirati, bildati…)?
[quote=Slatkish1984]kako da postavim screenshot ovdje da pokažem slikovno u čemu je problem?
Ne vidim ovdje nigdje opciju insert image ili tako nešto da pošaljem screenshot[/quote]
offtopic:
ja kad sam tražio da se rezerviše koji MB za upload slika… niko ni habera
[quote=Slatkish1984]kako da postavim screenshot ovdje da pokažem slikovno u čemu je problem?
Kada napišem source kod trebam ga kompajlirati, bildati …
Kako integrirati kompajler i sve ostalo što mi treba u Anjutu 2.0.2?
Bio sam to napravio al neznam kako. Sad opet toga nema, ali kad opet uspijem kompajlirat kako napravit da mi čita header fajle?
Konkretno, u Anjuti ako napišem jednostavni Hello world program kako napraviti izvršnu datoteku od nje (kompajlirati, bildati…)?
Ne vidim ovdje nigdje opciju insert image ili tako nešto da pošaljem screenshot[/quote]
To je kolko vidim c, samo bi mogo korisit int main umjesto void main. Nevazno uradis ovo gdje se nalazi taj file, uradis gcc imefile.c
ls
vidjeces a.out
pokreni ga ./a.out u konzoli
Ako oces da ti se zove kako ti oces, napisi
gcc imefile.c -o kakooces
./kakooces
U slucaju da ti se radi o c++, onda kompajliraj sa g++ i sve kako je gore opisano.
A i sad cu rec gdje si naso tu gposti anjuti, hodas po onim elitesecurity forumima, preporuka jos jedna odustani od tih foruma
ja kad sam tražio da se rezerviše koji MB za upload slika
Flickr, Tabblo, …
Ne vidim ovdje nigdje opciju insert image
Nema potrebe za slikom. Abs je dao primjer kako da u konzoli provjeris, tako da ako gcc bude vristao odredjeni paketi nisu instalirani (@#?#). Ako ne, onda ne bi bilo lose kopirati ovdje tekst kojeg ispise.