uz par komandi i editiranje par fajlova dobicete jednostavno i efikasno rijesenje Apache Clustera na Debianu (za pocetnike sam napisao kompletan HowTo negdje ) za one koji vec nesto znaju o linuxu:
apt-get install apache2 heartbeat
editiraj /etc/hosts (ukucaj imena Servera i njihove IP adrese)
editiraj /etc/apache2/apache2.conf i dodaj (ovo je virtualna adresa na kojoj ce laufati apache):
Listen 192.168.0.153:80
4.editiraj /etc/apache/ports.conf i deaktiviraj sa ‘#’ sledece:
#NameVirtualHost *:80 #Listen 80
editiraj na svakom serveru /var/www/index.html i ubaci nesto kao " wooow sad si na Linlab1", broj ili ime izmjeni za svakog servera posebito.
kopiraj fajlove iz /usr/share/doch/heartbeat u direktorij /etc/ha.d/ , treba nam authkeys, ha.cf, haresources (ako su upakovani kao .gz
korisiti gunzip )
9.editiraj authkeys poslije promjeni premisije na isti fajl:
auth 1
1 sha1 test-ha
chmod 600 authkeys
testiraj
startaj heartbeatove na svim Serverima pa ih zaustavi na jednom od njih:
/etc/init.d/heartbeat start|stop
gledaj u log file:
tail -f /var/log/ha-log
pukni ping na virtualnu ip adresu
ping 192.168.0.153 (pod windowsom -t za beskonacnu paljubu)
otvori neki od brovsera i ukucaj tvoju virtualnu IP i to je to sa obzirom na to koji je server aktivan prikazace vam se text koji ste na istom utipkali
zapali jos jednu cigaru i popij jos jedan lavor kafe jer ko zna sta sljedi poslije ovoga
P.S ako nije funkcionisalo onda je do tebe , procitaj ponovo, pronadji greske u koracima i popravi
Heartbeat 1 koliko mogu primjetiti. Plus za ovo ti treba neki rsync ili neki drugi nacin da sinkronizujes web sadrzaj.[/quote]
zasto bi bilo “ancient history” ja sam se polomio dok nisam skuzio da za debian moram izkomentirati stvarcice u ports.conf, to nisam nasao gogletom znaci da je za squeeze aktuelno
Dobro ovo je samo prijemer za WEB naravno da treba rsync ako je staticka stranica ili neki mount inace za dinamicnu + DB ako se nalazi na istom serveru moguca je i multimaster replikacija ovisno o kojoj je DB rijec i to sve putem heartbeata.
Naravno i svi ostali servisi idu.
Ma odrzavaju se heartbeat paketi, bez obzira na verziju. Tako i na squeeze-u mozes odraditi klasicni heartbeat v.1 + rsync i imas bazicni web cluster.
Prosao sam to sve, i ja krenuo od verzije 1 dok me @maher nije uputio na pravi put
super uputa, hvala mada mene DRBD puno ne tangira draza mi je stara skola sa nfs i DB konekcijom, usput pogledaj metodu kojom se koristi HAProxy radi “spasa” sesije intrersantna stvar
ovaj pristup ti omogucava samo da pratis da li je node ziv ili ne. Recimo ovaj scenario:
Linlab1 ti je aktivni node.
na njemu ti se vrti apache.
iz bilo kojeg razloga apache prestane da radi.
Problem je sto u ovom slucaju, heartbeat nece prijaviti nikakav problem jer iz njegove perspektive, sve je ok, oba node-a su ziva. Odnosno, nece pogasiti preostale resurse na Linlab1 i podici Linlab2 kao primarni node.
Heartbeat v.1 radi samo monitoring node-a, resurse ne nadgleda. Za tako nesto ti treba http://www.linux-ha.org/mon.
Ili jednostavno novija verzija heartbeata koja nadgleda i resurse.
[quote=Amar]ovaj pristup ti omogucava samo da pratis da li je node ziv ili ne. Recimo ovaj scenario:
Linlab1 ti je aktivni node.
na njemu ti se vrti apache.
iz bilo kojeg razloga apache prestane da radi.
Problem je sto u ovom slucaju, heartbeat nece prijaviti nikakav problem jer iz njegove perspektive, sve je ok, oba node-a su ziva. Odnosno, nece pogasiti preostale resurse na Linlab1 i podici Linlab2 kao primarni node.
Heartbeat v.1 radi samo monitoring node-a, resurse ne nadgleda. Za tako nesto ti treba http://www.linux-ha.org/mon.
Ili jednostavno novija verzija heartbeata koja nadgleda i resurse.[/quote]
uvjern mada je tesko starom skriptasu (resurse sam provjeravo scriptama) pa sam iste startovao preci na nove automatske metode ali bum pogledal