Help ati driver

trebam pomoc :smiley: instalirao sam kubuntu 8.10 i ne mogu da instaliram ati driver,downloadovo sam ga i sa atijeve stranice ali ne znam kako da ga installiram :frowning:

Pretraži forum, tu negdje ima kako se instalira (kompajlira) driver sa ati stranice, ali preporučujem onaj driver koji možeš skinuti preku ubuntu/kubuntu “restricted drivers managera”, rdm potraži negdje po kubuntu menijima

ja preporucam ovo.
ili ako si vec skinuo driver uradi ovo:

sudo sh ati-*.run

i prati upute. installer radi i pod grafickim i pod tekstualnim nacinom

a zašto ne probaš instalirati Envy NG, koji se nalazi u synematic pacage menageru, on će da odradi taj posao za tebe, bez konzole.

Instaliro sam Envy NG i pokaze mi potrebni driver ali kada kliknem apply da ga instaliram nista se ne desava :S

uspio sam nekako preko konzole pokrenuti instalaciju i instalirat drajever ali sada mi sporo radi linux skroz i oni desktop effects stopau :S zna li ko zasto:D

koja ti je graficka? ati proprietary driveri i mene zezaju. pokusaj

pa vidi stopa li ti i dalje.

graficka mi je ati radeon x1600

nisam imao metacitiy instaliran nikako pa sam ga instalirao ali sad sam dobio ovaj ubuntu izgled :S ali ne stopa ,sta bi trebao jos uraditi da mi linux radi kako treba,tek ga instalirao i pocetnik sam :smiley: i kako se aktivira ona 3d kocka, mogu aktivirati ostale efekte ali kad uradim skracenicu za kocku ne pojavljuje se :frowning:

pa ako mozes preziviti bez efekata ostavi iskljucene.