[HELP]OpenSuse 11.4 Video Tearing problem ATI 5430

Pozdrav :wink:

Imam jedan problem koji nije usko vezan za OpenSuse. Probao sam i Fedoru, Ubuntu, Mint, Chakra, Mandriva, Arch… Znači instaliram Ati driver za Suse 11.4 i reboot i sve bude ok. Vidim da imam 3D podrsku i kada pustim 720p seriju(ali i dvdrip) tokom nje imam ovaj tearing problem. Kada uključim opciju tear free u ATI Catalyst tearing nestane. Međutim, onda nastane drugi problem. Serija štopa… Slow rendering valjda.

Laptop je dosta dobar, i3, 4GB ddr 3, ati 5430… Probao sam sve ove i x86 i x64 verzije(osim Arch).

Ima li neko kakav prijedlog, izluđuje me ovo danima?!. Gledam dosta serija i filmova, a nemogu nikako da podnesem ovaj Windows.

[quote=febo]Pozdrav :wink:

Imam jedan problem koji nije usko vezan za OpenSuse. Probao sam i Fedoru, Ubuntu, Mint, Chakra, Mandriva, Arch… Znači instaliram Ati driver za Suse 11.4 i reboot i sve bude ok. Vidim da imam 3D podrsku i kada pustim 720p seriju(ali i dvdrip) tokom nje imam ovaj tearing problem. Kada uključim opciju tear free u ATI Catalyst tearing nestane. Međutim, onda nastane drugi problem. Serija štopa… Slow rendering valjda.

Laptop je dosta dobar, i3, 4GB ddr 3, ati 5430… Probao sam sve ove i x86 i x64 verzije(osim Arch).

Ima li neko kakav prijedlog, izluđuje me ovo danima?!. Gledam dosta serija i filmova, a nemogu nikako da podnesem ovaj Windows.[/quote]
pošto ti nemam konkretan prijedlog vezano za opensuse + ati…

ako ti niko ne uspije pomoći, probati neki drugi distro, npr. Mandriva One, na njemu dođu 3D driveri + media player sa nonfree codecima (mp3 itd)

a naravno možeš probati ubuntu, na njemu driveri i codeci ne dođu po defaultu ali se lako instaliraju

zagooglati “ime kartice linux driver” i sl.

Napisao sam da sam probao jos nekoliko dostribucija uključujući Ubuntu, Fedoru, Arch… Opet isto.

:slight_smile:

do mene, ali ipak double check jesi li probao mandriva on ili mandriva free? da li si snimao ati drivere preko ubuntu Aditonal drivers managera ili sa ati.com

ubuntu 11.04 beta?

Upravo sam DL Mandrivu 2010.2 One da probam, nisam siguran da sam nju probao, Free jesam sigurno. Probao sam i Ubuntu 10.10 i 11.04. Ista stvar. Isao sam preko restricted driver. Na Fedori mi nije radilo sa driverom koji sam skinuo sa ATI stranice. To je negdje do nekih postavki, ali ja nemogu da ih skontam. Našao sam čak kako da se preko Compiza i Vsync na Ubuntu 10.10 regulise tearing, ali opet ništa.