Ljudi imam za mene big problem, a mozda za vas to nije. Dje mi nesta SuSe 9.3…
Kada startam Linux, umjesto onoga kako je prije islo, one lijepe pozadine i onog svega pojavi mi se siva pozadina na kojoj ima ona zivotinjica (logo SuSe-a i pise “Simply change”). I nemam pojma kako da vratim ono staro, kako da udjem u pravi Linux.
Pokaze ovu sivu pozadinu i pita za password, kada ukucam izbaci samo konzolu i to je to…
Sta da radim, pomagajte
P.S. Ovo je se pojavilo nakon sto sam ukljucio 3D acceleraciju grafickoj kartici.
[quote]Ljudi imam za mene big problem, a mozda za vas to nije. Dje mi nesta SuSe 9.3…
Kada startam Linux, umjesto onoga kako je prije islo, one lijepe pozadine i onog svega pojavi mi se siva pozadina na kojoj ima ona zivotinjica (logo SuSe-a i pise “Simply change”). I nemam pojma kako da vratim ono staro, kako da udjem u pravi Linux.
Pokaze ovu sivu pozadinu i pita za password, kada ukucam izbaci samo konzolu i to je to…
Sta da radim, pomagajte
P.S. Ovo je se pojavilo nakon sto sam ukljucio 3D acceleraciju grafickoj kartici. :)[/quote]
kucaj “startx”, onda u yast-u naštimaj negdje da ti je KDM umjesto xdm-a, ili vrati kako je bilo dok nisi barkao
Hm to je bug u SuSE 9.3 … treba promijeniti u /etc/sysconfig/desktop liniju DISPLAYMANAGER=xdm u DISPLAYMANAGER=kdm ili ako nema /etc/sysconfig/desktop onda potrazi datoteku /etc/syconfig/displaymanager (po sjecanju pisem pa ne znam) …
ma ja sam mu baš rekao da u yastu proba jer je tek počeo sa linuxom pa da ne pegla sa linijama, mada je u suštini jedno te isto, ali i ja sam po sjećanju išao pa mu nisam rekao sve do kraja…
kada se yast otvori imaš lijevo gore etc sysconfig i kada klikneš na to potraži display manager i onda stavi da ti je default KDM
[quote]i ja sam imao isti problem, neradi startx samo izbaci neku grešku.
u yastu sam zamijenio WINDOWMANAGER i DISPLAYMANAGER u Gnome i onda mi je proradio.[/quote]
možda nije bio isti problem , jer startx neće raditi ako je nešto “pokvareno” ili imaš već jedan WM pokrenut… koliko ja znam, a svašta je moguće
To je stari SuSE bug (jedno blagih 3-4 godine star). Recimo, ištekate računar iz struje i on sljedeći put umjesto GDM pokreće XDM (ili u “novijim” verzijama “KDM”). Šta se desi kada nemate KDM instaliran, zaključite sami.
[quote][quote]i ja sam imao isti problem, neradi startx samo izbaci neku grešku.
u yastu sam zamijenio WINDOWMANAGER i DISPLAYMANAGER u Gnome i onda mi je proradio.[/quote]
možda nije bio isti problem , jer startx neće raditi ako je nešto “pokvareno” ili imaš već jedan WM pokrenut… koliko ja znam, a svašta je moguće[/quote]
to je bug što reče hamo, sjećam se dobro da ništa nisam mijenjao, samo sam gledao neka podešavanja sa grafičkom i kad sam ga restartovao umijesto Desktop-a pojavi se Konzola :rolleyes: