Help

ja sam potencijalni novi krisnik linuxa, i zanima me jeli to dobar izbor…

Nisam se ranije sretao s njim pa još prikupljam podatke… ima li ovdje itko kome se da pomoći mi oko problema?
Zanima me sve o linuxu… Baš sve…

pobliže:

kvaliteta i izbor drivera (naročito za digitalne fotoaparate, printere, usb stick-ove, i isdn)

programi za izradu weba (podržava li macromedijin softwere, recimo, dreamweawer, flash i sl.)

kvaliteta običnih korisničkih programa tipa multimedijalnih playera (divx, glazba, dvd…), podržava li winamp, bs player, kakav je open office (podržava li dokumente iz windowsova offica, time primarno mislim na word)

web ; kakav je mozilla browser, koliko posto stranica točno prikaže, ima li kakav browser kompatibilniji internet exploreru, e-mail programi (nije bitno kolika im je kvaliteta glavno da imaju nekakav antispam i da su jednostavni i praktični…), p2p programi tipa kazee, wareza i sl. (ima li ih uopće, imaju li dovoljno korisnika da se pronađu neke osnovne stvari), icq (podržava li ga ili ima nešto slično)

igre (što je s direct x-om, koliko posto igrica podržava…)

općenito treba li se odreći previše stvari, kakva je udobnost i stabilnost rada, dizajn, kakvo je sučelja za rad, grafička rješenja, i objašnjenje više načina prikaza o čemu sam također nešto načuo, maže li biti na računalu uz windowse kao sekundarni operativni sustav, ili primarni te kakva je komunikacija među njima (jeli se jadnostavno prebaciva sa jednog na drugi)…

help…
ima li itko komu se da razpravljati o ovome… Stvarno mi treba pomoć… :rolleyes: :wink:

http://forum.lugbih.org/viewtopic.php?t=1372
http://forum.lugbih.org/viewtopic.php?t=1267

ima sigurno vise na ovom forumu vec raspravljanih naslova… :slight_smile:

Jarane,

sve zavisi gdje si, ako si blizu Sarajeva ili vecih centara u Bosni, neko ti moze pomoci direktno od nasih ljudi da odes kod nekog i da pogledas kako to sve fino radi, ako si negdje u Evropi, javi se nekim drugim momcima ili djevojkama koji su blizu tebe, ako si u USA (ili u NC), dodji kod mene pa cu ti pokazati uzivo kako to radi, ako si negdje drugo u USA, nadji neki LUG koji je blizu tebe i oni ce ti dati live presentation tako da mozes da postavis hiljadu pitanja i dobices par hiljada odgovora.
To bi ti bilonajlakse, bar ja tako mislim.
Svako ovdje je spreman da ti pomogne da odes od M$ i predjes na linux.

Pozdravi od

Dine

probaj neku Live Distrubuciju ala Knoppix ili jos bolje BHLD :slight_smile:

Moj problem vam je ljudi što sam ja na pola puta od nigdje (kraj imotskog-Hrvatska)… Nema šanse da, sad, recimo odem negdje, u nekav linux fun club… a inače mi nama tko pokazat jer sam jedan plankton u moru kratkovidnik windows-aša… Pogledao sam malo po forumu, te shvaćam da mi stvarno treba pomoć, te mislim da mi je najbolji izbor da koristim oba sustava od jednom… Windowsi me stvaaarno više živciraju u svojim pokušajima da uvale sranje od proizvoda naivnim kupcima, ali je bojim se nužno zlo, jer je kompatibilan sa daleko najvećim brojem programa, drivera, igrica, i općenito svih mogućih aplikacija…

Što je razumljivo jer kakva je korst nekoj megakompaniji poput macromedije od proizvodnje inačica svojih prizvoda za linux ako bi trebale bit besplatne (toliko o poštenju, i želji ljudi da pomognu, bez nekakve nadoknade).

Inače ja sam, početnik, :oops: ali sa žarkom željom da napreduje, imam 15 god. i zadnje 4 muvam se po najrazličitijim programima, i mislim da sam okusio malo od svega, ali mi je žao što se nikad nisam mogao upustiti u nešto konkretno jer su ovdje uvjeti ravni 0. Nema ljudi koji bi mogli pomoći, a oni koji bi i mogli, neznaju… Inače tek sam okusio programiranje, pa mi je definitivno na Vi a grafički dizajn (ili slično) mi je kudikamo bliži…

Sad… koja distribucije bi mi bila najbliža, nemam pojma…
Neznam, doduše, ni koje sve postoje. Znam da vam se sve ovo čini kao “deja vu” jer vidim da ste već puno megabajta potrošili upravo na razglabanje o nečemu sličnom, ali jeli ostao još koji “dobri samaritanac” spreman pomoći (ni dva nebi bila loša :lol: ). Da novajliju uvede u svjet linuxa…

Ako si u Sarajevu najbolje je da navratiš do ETFa da to uživo demonstriramo.

Imotski ->Hrvatska… (ni blizu Sarajeva, čak bi se čudio da ga nađeš na karti) :lol:

odnosno kraj imotskog (Runović)

Ok nisam vidio ovaj posljednji odgovor :slight_smile:

Naravno da ćemo pomoći! Predlažem da nabaviš negdje Knoppix i isprobaš. Nakon toga javi se sa prvim utiscima i eventualnim problemima :slight_smile:

Knoppix je nešto kao Trail - verzija, ili? Hoće li to utjecati na os koji trenutno imam na računalu?

Knoppix ti je Linux koji se vrti totalno sa CDa. Znači ubaciš CD, restartuješ kompjuter i pokrene se Linux :slight_smile: hard disk ostaje netaknut. Naravno malo sporije radi, ali skoro da se ne može osjetiti. I još jedna stvar, moraš paziti da ručno stvari snimaš na hard disk jer u suprotnom budu izgubljene. Ako skontaš da te Linux interesuje onda možeš instalirati Linux na hard disk, dakle klasika dual-boot (biraš hoćeš li Linux ili Windows kada upališ računar)

Jarane probaj mandrake ili suse 9.1 ili suse 9.2 verziju. Te dvije su ti nekako najlakse za instalirati i podrzavaju kamarau hardwarea, a za njih kao i za sve ostale linux systeme mozes programe koji su kompatibiline sa M$-om. Macromedia ti nece raditi na linuxu, jer je pravljena za windows, a jedino kako mozes da je pokrenes jeste da napravis preko wine ili wmware ili nekih drugih programa emulaciju da mozes instalirati windows u linuxu da bi mogao da koristis neke windows programe. Ja to ne preporucujem nikome, jer takve stvari treba drzati odvojeno.
Ako znas kako da ubacis jos jedan hard drive u tvoj pc i akomozes da nadjes neki drive dovoljno velik ili ako hoces mozes napraviti particije na tom drivu sa Partition Magic programom, tako da mozes linux da instaliras na tu particiju i probas.
To bi ti bilo jedno od naj boljih rjesenja, pa da vidis koji ti linux odgovara najbolje.
Ja licno koristim suse na desktopu i laptopu, na serveru mi fercera RH, a koristim jos i win xp na jednom svakodnevno. Mandrake mi se nie svidjao maltene nikad, ali nije los za probat, isto tako kao i sve ostale distribucije linux-a. Sve probas pa skontas koja tije najbolja, koja ti najvise odgovara i najlaksa za koristenje.
Tako da mozes opet postaviti pitanja i svako ovdje ce biti spreman da ti da neki odgovor.

Pozdravi od

Dine

ovaj Knoppix mi se čini kao super rješenje (ako ga uspijem nać negdje), a pošto mi je disk već podjeljen na dvije particije i ova druga ideja mi super zvuči ali tek kad probam Knoppix… :smiley:
puno hvala… Ipak, znači, ima dobrih samaritanaca…

Najpametnije što možeš uraditi je pokrenuti knopix i namjestiti internet konekciju sa njim. Tek onda pokušaj tražiti po netu sve što te interesuje i odmah isprobavati na računaru jer internet je pun informacija o svemu i svačemu. Misli i na to da ljudi neće po stoti puta pisati o osnovama ovdje na forumu. Pokušaj se sam informisati a tek kada budeš imao neki konkretan problem pitaj ovdje.
Puno sreće :wink: