HITNO: particiranje za ubuntu 9.10

selam alejkum

formatirao sam ubuntu, u nadi da ću uspjeti lijepo particirati hdd pri instalaciji medjutim sve je ispalo kako ne treba.

nakon vaših uputa, morat ću opet formatirati i instalirati ponovno, ako Bog da, a mene zanima slijedeće:

kapacitet HDD-a: 230 GB

ŽELIM DA

primary hdd (na kojem će biti ubuntu) bude: 100 GB

secondary hdd (particija koju planiram za arhivu) bude: 130 GB

problemi:

pri particiranju šta trebam uraditi.

ja sam uradio slijedeće:

PRIMARY particija 130 GB / odabrao sam bio /home i onda promjenio u samo / … vrsta HDD-a sam stavio ext4

SECONDARY particija 230 GB / bio sam upisao /arhiva međutim nije htjelo kad sam kliknuo naprijed, a zatim prebacio na /home … i isto tako odabrao da bude ext4

swap hdd? - koliko on uopće treba da bude (mb) ??? - ja sam stavio bio 50 MB

medjutim kad sam sve to uradio… uso u Computer ovdje (na trenutnom ubuntuu) nigdje nisam vidio particiju od 130 Gb

daj molim vas preporucite mi sta da radim - jasno i glasno … bez zavlacenja

ps. POČETNIK SAM S VELIM -> P

čitam da je neko nepisano pravilo da SWAP bude za duplo koliko imam RAM memorije. U mene je 4GB - znači li to da moram SWAP staviti 8GB ?? ili je i 5GB dovoljno npr… (nije mi problem za veličinu - hoću da to bude urađeno profesionalno - iako ja to nisam).

hvala.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=282018

Dosta ce ti biti 4 GB za swap, preporuke mozes vidjeti na ovom linku.

Ako negde zapnes, javi.

okej. to sam rješio.

šta je s onim destinacijama?

primary HDD 100 GB … izaberem /

secondary HDD 130 GB … izaberem /home

???

(tako sam uradio i sada, međutim nije mi vidljiva particija od 130 GB gdje planiram trpati arhivu

ps. OBJE PARTICIJE IDU NA TIP: ext4 ???

pa ta particija od 130 GB ti je home particija. udjes u terminal napises cd ~
i eto te. trpaj tu sta ti padne na pamet. tako to funkcionira. ti mislio biti ce ono C: D:… nema toga. particiju koju zelis moras prvo mountovat a prije toga moras imati lokaciju za mount. u tvom slucaju lokacija za mount particije od 130GB je /home. root particija za sistem ima lokaciju / i odatle sve krece. i da, oboje ide na ext4.

cd bez argumenata takodje vodi u ~ :slight_smile:

stavio sam 4GB swapa, primary i secondary particija je ext4 … prije nego sto počnem raditi update systema… hoće li mi neko reći kako uključiti secondary particiju koju sam namjenio za arhivu… mislim… sad kad uđem u “computer” imam samo cd-rom, par usb-ova i Filesystem … međutim, nigdje particije od 130 GB…

osjecam se kao da sam pisao sam sebi

V.a.s., root0.

Take it easy, Wizz :slight_smile:

root0, ukucaj u Terminal, čisto radi informacije, sljedeću komandu:

Ovo će ti prikazati particije i količinu prostora na njima, koliko zauzeto, koliko slobodno itd. S druge strane, kada otvoriš Nautilus (file manager na Ubuntu) i klikneš na svoj /home direktorij, u donjem lijevom uglu je prikazan slobodan prostor. Također, kada otvoriš “Places > Computer” normalno je da ne prikazuje home direktorij, jer je on smješten pod “File System > home” (ako gledaš kroz Nautilus, lijevi dio prozora).

Za “arhivu” jednostavno napravi folder unutar svog Home foldera i tu pohranjuj podatke.

Napomena: Ako pretpostavimo da je tvoj username root0, tvoj home direktorij bio bi smješten ovdje: /home/root0

Ako si stavio da particija od 130 GB bude montirana u /home onda klikni u ubuntu meni-u na Places a zatim na Home Folder i ETO TE nalazis se u svojoj particiji od 130 GB!

Evo i na drugi način :slight_smile: Sve što se nalazi ispod /home je u particiji od 130 GB, a sve ostalo je u particiji od 100 GB. Recimo poinstaliraš stotine ili hiljade nekakvih programa (koji na Linuxu obično idu pod /usr), primjetićeš da ti je / particija sada popunjena, a /home particija je i dalje prazna. I obrnuto, skineš nekakvih filmova tako da se /home popuni, sistem će ti i dalje raditi normalno, moći ćeš instalirati programe i slično.

Pošto to izgleda nije ono što si htio, meni nije jasno zašto te instalacija nije htjela pustiti dalje nakon što si stavio /arhiva kao naziv particije, da nisi koristio neke razmake ili ilegalne znakove u imenu?

[quote=vedran]Evo i na drugi način :slight_smile: Sve što se nalazi ispod /home je u particiji od 130 GB, a sve ostalo je u particiji od 100 GB. Recimo poinstaliraš stotine ili hiljade nekakvih programa (koji na Linuxu obično idu pod /usr), primjetićeš da ti je / particija sada popunjena, a /home particija je i dalje prazna. I obrnuto, skineš nekakvih filmova tako da se /home popuni, sistem će ti i dalje raditi normalno, moći ćeš instalirati programe i slično.

Pošto to izgleda nije ono što si htio, meni nije jasno zašto te instalacija nije htjela pustiti dalje nakon što si stavio /arhiva kao naziv particije, da nisi koristio neke razmake ili ilegalne znakove u imenu?[/quote]
nije ni meni jednom htio to odraditi. ne sjecam se jesam li to nekako zaobisao ili sam nakon instalacije dodao particiju. sjecam se da mi je dopustao na bilo koju lokaciju sa dropdown menija.

@root0
da li izbaci neku poruku nakon sto stavis /arhiva kao mount point

participitanje, percipiranje, particiranje, pitnapantiranje