ne znam da li je najbolje mjesto, ali ako nije molim moderatora da presalta gdje treba!
treba mi hitno objasnjenje sta/kako/gdje da uradim da mogu da pristupim mysql-u na web serveru sa drugog kompjutera. necu koristiti php nego pomocu jedneog programa treba da uzimam podatke. uvijek cu praviti pristup samo sa tog kompjutera tako da treba da dozvolim pristup mysqk-u SAMO sa te IP adrese.
nasao sam da u /etc/host.deny treba da unesem
mysql: ALL
a u host.allow
mysql: IP_ADDRESS_ALLOWED_1 IP_ADDRESS_ALLOWED_2
na googlu sam nasao da u /etc/mysql/my.conf treba da sakrijem linije
skip-networking
bind-address = 127.0.0.1
medjutim, prvo, ne postoji file /etc/mysql/my.conf (koristim mandrake 10.0 Cooker na web serveru) ali ima /etc/my.cnf ali u tom file-u je skip-networking vec sakrivena a druge linije nema uopste?!!?
podpitanje: da li se mora kreirati specifican user za pristup sa vana ili mogu koristiti pristupnicke podatke koje koristim na phpMyAdmin ili u sklopu php koda?
firewall je uk;ljucen, ali je admin rek’o da je “pustio” nas IP.
kad apokusam da se konektujem sa MySQL Administrator-om, dobijem Error no. 2003: Can’t connect to MySQL server on xxx.xxx.xxx.xxx
Ispod poruke ima opcija:
if you wan to check the network connection please click the Ping button
Nakon sto sam klikn’o dobijem obavjest:
Pinging xxx.xxx.xxx.xxx
Request time out
Request time out
Request time out
...
?
kad otvorim mysql tabelu (koristeci phpyAdmin), kao host su mi navedene SAMO localhost i localhost.localdomain da li treba da je navedena i IP adresa mog (remote) kompjutera?
pod “users” imam root i “xxafanxx” - sto koristim prilikom pristupa mysql-u iz php-ja. da li trebam kreirati user-a kojim cu pristupiti sa vana, npr. “PristupSaVana”?
almire,
ja imam sva prava admina. a znam i IP. znaci JA mogu da dodam IP u users tabelu.
problem je kako?
pomocu phpMyAdmin-a sam kreirao dva rekorda
Host | User | Pass
% | admin2 | ‘xxxxxxxx’
localhost | admin2 | ‘xxxxxxxx’
(nasao na mysql.com)
ovako dozvoljavam da admin ima pristupa sa BILO KOJE adrese/hosta. kontam, kad ovo proradi kasnije cu zamjeniti % sa konkretnom IP adresom.
restartov’o sam mysql. medjutim, i dalje nemam pristupa:
[quote]MySQL Error Number 2003
Can’t connect to mysql server on ‘xxx.xxx.xxx.xxx’[/quote]
?