Hoću da počnem učiti c++ :)

Pala je odluka, ono što je najvažnije odlučio sam da počnem učiti c++, nisam totalni početnik poznajem (php, mysql).

Sigurno da na forumu ima ljudi koji su učili ili uče ovaj jezik, pa eto da mi preporuče nešto odakle bi mogao da krenem da previše ne “zujim” po nekim stranicama jer nemam baš vremena da nešto učim kako ja to volim reći sa teže strane.

Ako neko ima neke literature (pdf) ali na našem jeziku bio bi zahvalan da mi ti pošalje što se tiče strane literature dovoljno je da samo navedete naziv knjige.

http://courses.etf.unsa.ba/course/view.php?id=21

Pa kreni redom :slight_smile:
Nemoj da te zavara to sto je u pitanju gradivo fakultetskog kursa, materijali su izuzetno kvalitetni.

Od besplatnih knjiga dobra je “Thinking in C++” Bruce Eckel-a, ima cak i prevod u izdanju mikroknjige.

E nek si ti njemu uvalio Zeljkova predavanja :D:D:D. Al stvarno, nisi mu mogao bolje dati za pocetak :wink:

Odlicna su predavanja … tako i treba. Makar kad prodje znace programirati u C++u …
Osim toga preporucujem da se procita (nije vezano za C++ nego za programiranje uopste)

http://norvig.com/21-days.html

Ja bi se ipak drzao Thinking in C++ serijala. Ne samo sto su ih radili kompetentni ljudi, vec i sto su knjige relativno up-to-date sa zadnjim trendovima.

“Teach Yourself … in XX days”; nesto najlosije sto citatelju moze doci u ruke. Ne znam da je review i jedne knjige (iz bilo koje oblasti) ikada prosao kao “highly recommended”.

Ovaj link koji sam postavio bas prica o tome :wink:

Sramota! Zasljepljen “Teaching…” niti sam primjetio sadrzaj, niti da ga je pisao P. Norvig. Za kaznu idem nauciti ono napamet.

Ljudi ide solidno sa ovim c++. Interesuje me neka literatura sa zadacima i rešenjima kako bi dobro utvrdio osnove c++ prije nego sto pređem na prozore.
Znači naziv literature link bilo šta.

odlican clanak…nama su na fakultetu dali da ucimo iz c++ za 21 dan (jesse liberty)…predavanja su im za divno cudo dobra(barem meni)…bas cu poskidati ova sa etf-a da uporedim…

Jarane, evo ovdje imas stosta korisnog:

http://freecomputerbooks.com/
http://www.programmersheaven.com/zone3/index.htm
http://www.planet-source-code.com/vb/default.asp?lngWId=3#categories

Ja bih ti preporucio da malo protabiris i po Ansi C. Razumjeces onda C++ puno bolje.

Kad savladaš osnove C++, pređi na Javu ako želiš da nekad nešto i uradiš :wink:

Flejm, flejm, flejm :slight_smile:

Ovako, ja sam nešto savladao, ali prije nego što pređem na grafiku želim da napravim dobar temlj, a to podrazumjeva da dobro savladam osnove. Sa neta sam skinuo brdo literature vezano za c++, neke su za početnike neke obrađuju napredne tehnike, neke imaju solidno primjera neka su suha teorija i sl.

Ono što sam ja tražio i po svemu sudeći da neću naći je neka knjiga sa obrađenim zadacima ili velikim brojem primjera jel najbolje učim uz primjere.Ne želim da radim neki manji projekat i nataj način zatvorim tu širinu koju želim da postavim, mislim da me kontate šta želim da kažem.

Čuo sam da postoje neke zbirke koje se obrađuju na fakultetima susjednih zemalja, ali postoji tu jedan limitirajući faktor što se one dosta oslanjaju na matematiku koju sam ja imao nekada u srednjoj.Ali projekte koje planiram odraditi u c++ kasnije, nisu strogo matematički tako da to nebi trebao biti neki problem.

Ako neko ima konkretan savjet neka napiše.

Neinteresuje me trenutno ni c a ni java, samo c++ :slight_smile:

[quote=Almir]Ovako, ja sam nešto savladao, ali prije nego što pređem na grafiku želim da napravim dobar temlj, a to podrazumjeva da dobro savladam osnove. Sa neta sam skinuo brdo literature vezano za c++, neke su za početnike neke obrađuju napredne tehnike, neke imaju solidno primjera neka su suha teorija i sl.

Ono što sam ja tražio i po svemu sudeći da neću naći je neka knjiga sa obrađenim zadacima ili velikim brojem primjera jel najbolje učim uz primjere.Ne želim da radim neki manji projekat i nataj način zatvorim tu širinu koju želim da postavim, mislim da me kontate šta želim da kažem.

Čuo sam da postoje neke zbirke koje se obrađuju na fakultetima susjednih zemalja, ali postoji tu jedan limitirajući faktor što se one dosta oslanjaju na matematiku koju sam ja imao nekada u srednjoj.Ali projekte koje planiram odraditi u c++ kasnije, nisu strogo matematički tako da to nebi trebao biti neki problem.

Ako neko ima konkretan savjet neka napiše.

Neinteresuje me trenutno ni c a ni java, samo c++ :)[/quote]
ako te bas c++ interesuje , trebo bi te onda interesovat i C. Osim toga bitno je da dobro savladas tehnike koristenja pointera. A za primjere bi ti dovoljna bila knjiga sa nazivom slicnim ovom “algoritmi u c++” il slicno.

Nije sad da reklamiram :wink: ali ako si koristio one materijale sa ETFa, tamo se nalazi dosta primjera u formi onih fajlova “Tutorijal XY” i “Zadaća Z”.

Ja bi ti preporucio da zaboravis bilo kakav rad s grafikom dok ne savladas (bar osnove) C i C++.
Ovdje imas jako dobar spisak kvalitetnih knjiga o C++.
Knjige s kojima bi mogao poceti je serial Thinking in C++ od Bruce Eckels i C++ Primer. Nakon toga obavezno prostudiraj Effective & More Effective C++ od Meyers-a, Exceptional C++ & More Exceptional C++, te knjigu C++ Templates.
Sad nevezano direktno za C++, pogledaj rubriku Algorithms and Theory; IMO to je stivo koje spada pod must-read ako imas namjeru da se ubuduce profesionalno bavis razvojem software-a.
Ovisno o tvom slobodnom vremenu koji imas na raspolaganju i tvojim dosadasnjim iskustvom, dobro je moguce da ce ova tvoja turneja u svijet Cpp-a potrajati malo duze nego sto mislis… :slight_smile: U svakom slucaju ti zelim puno uspjeha.

Uglavnom kao što sam rekao skino sam dosta literature recimo sve što ste nabrojali pa i predavanja sa etf-a. Učim iz svake knjige u zavisnosti od mog nivoa znanja i težine primjera. Nisam prešao još na grafiku i neželim dok dobro ne savladam osnove.

Nije zgoreg da napišete uz koju literatur, metodologiju ste vi savladali c++.

C++ uglavnom sa neta (nisam super korisnik C++ jer mi netreba, Java je daloko korisnija :stuck_out_tongue: ). C sam ucio uz “C Programming - A Modern Approach” od K. N. King koju jako preporucujem, ne samo radi samog ucenja C vec je jako dobra imati je i kasnije kao neku vrstu enciklopedije jer je detaljna i jako pregledna, sto nije cest slucaj.

[quote=Almir]Uglavnom kao što sam rekao skino sam dosta literature recimo sve što ste nabrojali pa i predavanja sa etf-a. Učim iz svake knjige u zavisnosti od mog nivoa znanja i težine primjera. Nisam prešao još na grafiku i neželim dok dobro ne savladam osnove.

Nije zgoreg da napišete uz koju literatur, metodologiju ste vi savladali c++.[/quote]
Navedene knjige iz mog prethodnog posta sam i sam koristio, manje-vise u istom redoslijedu. Nemoj nikako preskociti knjige Effective C++ 1 i 2 od Scott Meyers-a, to svrstaj slobodno pod must-read.

Sramota; niko nije spomenuo Stroustrupov… tom :slight_smile:

Preporuka: vise primjeraka. Jedan uz racunar, jedan u wc-u, jedan u kuhinji (uz Domaci Kuhar) i jedan u dnevnom boravku (za trenutke kada vam dragi/draga gleda tekmu/sapunicu).

Ajd da ne otvaram novu temu, već samo da se nadovežem na ovu, solidno ide sa ovim osnovama c++, već razmišljam o nekom GUI, pa me interesuje koji po vama no1 i zašto.

Želim da počnem sa nekim koji je dobar za učenje (obzirom da ne poznajem ni jedan) da je cod pregeldan, po mogućnosti lak za učenje i da predstavlja budućnost :slight_smile:

Sad neznam da li da učim neki portabilni za linux i win ili posebno.

Vaše mišljenje.