Ako imam npr. instaliran kubuntu i zatim ga obrisem a instaliram npr. opensuse a pri tom ne formatiram particiju na kojoj mi je home folder, sta ce biti sa postavkama u suse-u? Ili drugo, ako backup-ujem home folder pa ga nakon instalacije druge distro vratim sta ce onda biti sa postavkama?
Trebalo bi pokupiti postavke bez problema.
Ukoliko za neki program openSUSE ne drzi konfiguraciju na drugom mjestu
Da, ako ne postoji konfiguracija u home folderu onda program uzima globalne postavke koje su obicno defaultne.
mozda ce samo trebati “chown” za svaki slucaj
Zna biti nezgodnih migracija npr. sjećam se kako me je šokiralo svojevremeno kada je KMail 2-3 puta mijenjao lokaciju na kojoj drži mailove i neke “migracijske skripte” koja ti sve uredno pobriše i poslije ništa ne radi Obično distribucije to pokrpe tako da update paketa radi ali kod prelaska na drugu distro ništa nije garantovano.
U svakom slučaju preporučujem backup home-a prije zamjene distribucije.
Da, zanima me bas ako su razlicite distro. Ok backup je uvijek dobro rijesenje.
Pa gledaj, teoretski aplikacijama je nebitno koji je distro instaliran. Dakle, ako si imao KDE na Kubuntuu i sada hoces KDE na SuSe-u, teoretski bi trebalo da radi. Tako je sa vecinom ostalih aplikacija. Generalno, config datoteke se nalaze u istim direktorijima. Ipak, male razlike izmedju distribucija postoje i zato obavezno napravi backup. Poslije toga probaj, mozda sve bude ok. Ako ne, imas backup.