Hotplug script za HP lj1000

Imam HP lj 1000 i printer uvijek poslije boot-a trebam firmware da uploadom

#!/bin/bash cat /root/printer/sihp1000.img > /dev/usb/lp0
Pratio sam uputstva foo2zjs driver i uspjesno sam instalirao driver i printer, samo svaki put kad hocu da printam moram prvo izvrisiti ovu scriptu jednom i onda sve radi bez problema do sljedeceg boot-a. odradio sam i dio sa make install-hotplug is uputstva za foo2zjs driver, ali mi i dalje ne salje firmware na printer kod boot-a.
E sada ja uspio davno to fino da ubacim negdje na suse 10.1 u hotplug scriptu, tako da je pri bootanju izvrsavao ovu scripticu i sve je islo super. naravno zaboravio sam kako sam to napravio i sada mi treba pomoc. inace jos uvijek imam particiju sa starim Suse 10.1 tako ako skontam gdje bih trebao pogledati moci cu to prepisati na 10.3, jer se sjecam da sam to ubacio negdje za usb hotplug device ili tako nesto.

Unaprijed hvala,
chupo

/etc/init.d/ /etc/rc.d/ naravno, mora biti executable chmod +x skripta.sh

[quote=Chupo]Imam HP lj 1000 i printer uvijek poslije boot-a trebam firmware da uploadom

#!/bin/bash cat /root/printer/sihp1000.img > /dev/usb/lp0
Pratio sam uputstva foo2zjs driver i uspjesno sam instalirao driver i printer, samo svaki put kad hocu da printam moram prvo izvrisiti ovu scriptu jednom i onda sve radi bez problema do sljedeceg boot-a. odradio sam i dio sa make install-hotplug is uputstva za foo2zjs driver, ali mi i dalje ne salje firmware na printer kod boot-a.
E sada ja uspio davno to fino da ubacim negdje na suse 10.1 u hotplug scriptu, tako da je pri bootanju izvrsavao ovu scripticu i sve je islo super. naravno zaboravio sam kako sam to napravio i sada mi treba pomoc. inace jos uvijek imam particiju sa starim Suse 10.1 tako ako skontam gdje bih trebao pogledati moci cu to prepisati na 10.2, jer se sjecam da sam to ubacio negdje za usb hotplug device ili tako nesto.

Unapriej hvala,
chupo[/quote]
najvjerovatnije nemas vise hotpluga na tvom sistemu , zato pogledaj malo “udev”

Nije dovoljno staviti skriptu u init.d da bi se izvršila prilikom boota :smiley: preporučujem /etc/rc.local za jednokratne izmjene tipa autoexec.bat.

Nemojte zamjeriti ali moramo vas ispraviti kada nešto pogrešno napišete. Ali samo naprijed, na greškama se uči.

@ maher_ to je bilo to udev konfiguracija

Znaci rijesenje je ovo

/etc/udev/rules.d/11-hplj10xx.rules

KERNEL=="lp*", BUS=="usb", SYSFS{idVendor}=="03f0", \ SYSFS{product}=="hp LaserJet 1000", NAME="usb/%k", \ SYMLINK+="hplj1000-%n", MODE="0666", RUN+="/etc/hotplug/usb/hplj1000"
i onda fino se izvrsava sto je pod run RUN+ odnosno moja scriptica za uploading firmware-a…
sada naravno opensuse happily inicijalizira printer kada se dize…

Hvala svima na odgovorima
chupo