Ova sekcija je uglavnom mrtva zadnjih par godina, pa bi trebalo preduzeti nešto da se oživi - ali šta? Trenutni sajt je sasvim funkcionalan s tim što nema pretrage (to je trivijalno napraviti ako se prebace pojedini howto-i iz PDFa u HTML). Dakle nije problem u sajtu, problem je što autori nisu pokazali interes da ažuriraju svoje blago zastarjele dokumente niti da pišu nove.
Jedna od ideja je bila da se autorima howto-a podijele neki logini pomoću kojih mogu editovati i slati nove verzije. Postojala je skripta koja je to radila, ali tu skriptu valja održavati… Zna li neko neku gotovu free skriptu za ove namjene?
S druge strane, start.* je urađen koristeći wiki što se pokazalo kao priličan uspjeh, čak je i jedan tekst (Kernel) koji je prebačen na wiki u rekordnom roku ažuriran. Možda bi trebalo kompletnu howto sekciju pretvoriti u wiki, čime bi bio riješen problem ažuriranja (ali gubi se autorstvo, u smislu da nema više “moj” “tvoj” howto, nego su svi rezultat rada community-ja)? Ok da čujemo mišljenja drugih posjetitelja ovog foruma
Ne mora se gubiti autorstvo na wikiju, nek se onaj ko je unio promjene potpise i to je to …
Mogu li se promjene nekih stranica na onom wikiju ograniciti samo na logirane korisnike, a da druge stranice mogu mijenjati i oni koji nisu logirani ?
Pričali smo o ovome kada se pravio novi start.linux.org.ba, i tada je bilo nedoumica o tome da li howto treba prebaciti na Wiki fol. Sada, nakon godinu dana, mislim da je iluzorno pričati o nekom pisanju Howto dokumenata, te da je start.linux.org.ba jedini realan način da napravimo nešto svježe dokumentacije. Da ne govorimo što je mnogo lakše osvježiti stare dokumente. Npr, prebacite jedan Howto u wiki, započnete prepravke, a onda se možda još neko uključi. (nešto slično se i desilo sa kernel howto)
ja bi kako god prebacio na wiki bilo na novi ili na start. Mozda bi bilo bolji novi otvoriti zbog kolicine podataka i lakseg snalazenja. Ne znam mozel se na wiki-ju postaviti da stranicu moze editovati samo onaj ko ju je kreirao (i admin naravno) to bi rijesilo pitanje autorstva sto po meni nije uopste vazno
svako se zna potpisati
Mislim da bismo od start.linux.org.ba mogli napraviti neku centralnu arhivu - gdje pocetnik dodje i nadje sve sto mu treba. Sad, ako je neko pocetnik on treba da zna sta da trazi na howto a sta na start ? Iskreno i meni nekad nije najjasnija razlika …
start stranica bi trebala posluziti onima koji se nisu susretali sa linux-om da dobiju informacije na osnovu kojih ce kao ishod imati instaliran i u osnovi podesen Linux na svom racunaru za nesmetan rad…
izbor distribucije, live distribucije, kako i gdje nabaviti, osnovna instalacija…
odlazak na howto stranicu treba da bude drugi korak…kada korisnik zeli vise informacija sta i kako dalje…
Ja sam isto za to da sve to centralizuje, po meni autori nisu ni bitni, al eto ne bi bilo lose da malo kredita za to.
Da se svrsta to u grupe/categorije sa searchom. Na neki fazon da to bude jedna velika “knowledge base”
A da se rijesi problem azuriranja, predlazem da se neki od postova/pitanja prebace na istoimeni. Tako da bi baza non stop rasla. I nravno da autor moze da vrsi upload.
Mali problem sa razdvajanjem wiki-ja je u tome što veliki dio članaka trenutno na start.linux.org.ba ne spada ni u jedan pokazalo se da udruženju jednostavno treba wiki za neke stvari, npr. lista članaka o prelasku na Linux, rječnik, BHLD bugovi itd.
Mogu se za start i howto napraviti dvije različite startne stranice i onda napraviti da svaka domena pokazuje na odgovarajuću stranicu, a da to ustvari bude isti wiki. To je iduće pitanje, kako redizajnirati stranicu start.*
Update: na stranici Howto status sam izvukao neke zadatke koje bi trebalo obaviti. Molim sve koji imaju vremena, a posebno same autore howto dokumenata, da pogledaju o čemu se radi. Ako imate neke ideje za dokumente ispod naslova “Skontati šta uraditi sa ovim dokumentima” pošaljite ovdje ili okačite na wiki stranicu diskusije.
Da bi održali preglednost bilo bi dobro organizirati jednu FAQ stranicu na kojoj se nalaze linkovi poput:
Kako da pronađem nešto…
Kako da podesim monitor…
Kako da se spšojim na internet…
Kako da konfigurišem joystick
i svaki od tih linkova vodi na jedan How-to. Tako bi novi autori odmah vidjeli koji dokument postoji i koji fali. Možda jednostavnije zvuči nego što će biti ali ideja je :rolleyes:
Nažalost to trenutno nije moguće, a biće kada napravimo update mediawiki softvera (što bi trebalo biti pravo brzo, već neko vrijeme testiramo novi mediawiki i novi template).
Ok Vedrane, onda ćemo nastaviti bez slika.
Nadam se da se autori nekih dokumenata neće ljutiti ako dijelove njihovog howtoa potpuno izostavimo jer nekima fale početak, sredina i kraj tako da tu treba napisati potpuno nove članke.