HRID - hrvatska Linux distribucija

HRID je hrvatska Linux distribucija bazirana na Linux Mandrake distribuciji.
Sastoji se od jednog CD-a koji sadrži najčešće korištene aplikacije u Linux svijetu. Distribucija postoji u dva izdanja: jedno izdanje za škole koje sadrži pakete za skole (Pascal, C/C++, …), te izdanje za urede koje sadrži pakete pogodne za urede (office, spelling checker, templatei…)

Izvorno je bila namjenjena učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj, ali pošto su njezine mogućnosti i veće i općenitije može poslužiti i za različita područja primjene, pa je tako nastalo i izdanje za urede.

HRID izdanje za skole dolazi sa najpopularnijim prevoditeljima (C/C++, Pascal, Prolog, Fortan), skriptnim jezicima (Perl,Python,Ruby,Tcl,Php), office paketom (koffice), alatima za rad na internetu (mozilla, licq, gftp, irc, kmail, gnomemeeting), multimedijom (xmms, xine).

HRID izdanje za urede dolazi sa uredskim programom OpenOffice (program za obradu tekstu, tablične proračune i vektorsko crtanje), postavljenim programom za provjeru pravopisa, templatima za račune, ponude, putne naloge i slično.

Iako je distribucija namjenjena početnicima u Linux svijetu, ona može biti interesantna i iskusnim Linux korisnicima jer dolazi sa popravljenim sigurnosnim propustima i greškama u odnosnu na izdani Linux Mandrake, ‘out-of-the-box’ spelling checkerom za hrvatski jezik, dokumentacijom na hrvatskom jeziku. Distribucija posjeduje poboljšane hrvatske prijevode, kao i neke obično nepravedno zapostavljene pakete.

Distribucija također pruža mogućnost preslušavanja MP3 datoteka i gledanja popularnih DIVX zapisa odmah nakon završetka instalacije (out-of-the-box).

URL:http://hrid.linux.hr/

O HRIDu sam cuo prije nekoliko godina, ako me sjecanje nevara, i jos tada je bio zastarjeo. Koliko vidim od tada na njegovom unaprjedivanju nista nije uradeno.

Baziran na Mandrake 9.0 distribuciji? Prestaro.
A mislio sam de će biti barem novije od MicroLinuxa :wink: (ako ga se iko sjeća)

Ali za početnike je super

Ipak je malo prestaro da bi bila novost.

P.S.
Ja se sjećam MicroLinuxa (1.2?) mislim da je to bio prvi dodir sa Linuxom, na nekom starom PC-Chip CD-u, RedHat 5.2 i MicroLinux 1.2.

Za početnike nije nikako super ako zbog zastarjelosti paketa ne mogu proširiti sistem.
Imam Debian Sarge tako da znam o čemu pričam.