Kako prenosi Hina, hrvatska Vlada je na jučerašnjoj zatvorenoj sjednici usvojila dokument pod nazivom “Odrednice razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom u tijelima državne uprave”.
Zvanično saopštenje je vrlo šturo informacijama o tome šta ovaj dokument sadrži, ali se insistira da se na ovaj način slijedi politika EU.
“(…) zatvaranje informacijskih sustava u vlasnička programska rješenja jednog dobavljača utvrđeno je kao jedna od najznačajnijih prepreka u postizanju postavljenih zadaća novog programa Europske unije i2010.
Donošenjem politike razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom Hrvatska nastavlja slijediti zadanu europsku agendu istovremeno otvarajući prostor za snažniji poticaj razvitka domicilne informatičke industrije,” kaže se u saopćenju.
Prije bih rekao da se kreće zato što Hrvatska mora implementirati određene direktive Evropske unije, još uvijek je to daleko od “normalne” open source politike i/ili konsultacija sa domaćim opensource sektorom. Nije zgoreg biti kritičan prema ovakvim, “too good to be true” vijestima. Malo tu i novinari unesu svojih želja…
Dok god vlade ne usvoje definicije “otvorenog/free softvera” i postave se prema softverskim patentima sve su to prazne riječi … npr. ako ste dovoljno važna mušterija softver “otvorenog koda” možete kupiti i od Microsofta
Otvoreni programi omoguuju pristup izvornom kodu napisanom u programskom jeziku
kojim je izraeno namjensko programsko rjesenje sto omoguuje korisnicima odnosno
informaticarima kako citanje tako i mijenjanje i prilagoivanje izvornog programa trenutnim
potrebama. Otvoreni programi su istodobno i racunalni programi ciji se izvorni kod slobodno
razmjenjuje, dopunjuje, mijenja i povezuje s drugim programskim rjesenjima temeljenim na
otvorenom kodu.
Evo Adise … meni izgleda OK definicija open sourcea :))
Mislim da je The Inquirer članak previše bombastičan. Ovu vijest doživljavam više kao neku izjavu namjere, u stilu “skontali smo da FOSS nije loš iz tih i tih razloga” - daleko od toga da su napravili konkretan plan migracije ili ne daj Bože donijeli kakav zakon. Znači mravlji korak naprijed
Da li ce Bosna isto uradit … hm. Nek ovo bude podatak, sigurno lazem al ako se ne varam mislim da sam juce procito na slashdotu da je Finska (po meni TEK SAD) uradila isto sto je uradila i Hrvatska.
Da li ce Bosna isto uradit …[/quote]
mislis da ce hercegovina kasniti za bosnom? ;)[/quote]
Pa kad ništa ne radite…[/quote]
vukovi samotnjaci dosta rade, samo se ne hvale…