Hsp56 mr helpppppppppp meeeee!

ej nije los link, ail jos uvijek nemam ono sto trebam, a to je taj pctel.o i ptserial.o, eh sad kako se ti fajlovi nadju ili instaliraju nemam blage, nakon sveg ovog pokusavanja i instaliranja sam nekako zbunjen, neznam dali je to zbog kernel-a jer je u mnene ovaj novi suse 8.1 sa kernelom 2419. ev dobio sam i mandrake 9, pokusacu sta s njim da uradim, mada je on kako kazu malo losiji, ali sad odustajem od ovog, dok pravi ljudi ne nadju pravo rjesenje, jer ja sam slab za neke stvari jer sam pocetnik na linuxu, ali, ako ko od vas sta pronadje zamolio bi vas da mi javite, et raja, pa se cujemo, navracat cu ja jos ovdje

Kao root u shellu otkucaj:

find / -name 'pctel.o' -or -name 'ptserial.o' 2>/dev/null

eh, prijatelju, uspio sam nesto, naso sam samo pctel.o, i taman ga ubacim na insmod kad ono mi prijavljuje kernel mismach, kaze da je pravljen za verziju 2.2.5 a u mene 2.4.19, eh pa dodje mi da ga sasutam nogama i rukama :(, ev sad cu pokusat jos sta da ucinim, pa cu vidit, sta ce se desit. ako cujete na vijestima da je neki tip pred kucom izhlupo kompjuter, ne sikirajte se to sam ja :slight_smile:

sa bi jarani, nadjel ko ovaj prokleti driver :?: haman da nista nema od ovog, ipak cu da se vratim na vžwindows, dok se e iznadje kako fino rjesenje za ove linuxe :rolleyes: pozdrav dobrim momcima

Mislim da takav problem nije vrijedan prelaska na MS. Znam više ljudi koje koriste oba OS-a jer nemaju modema…
U svakom slučaju puno sreće :rolleyes:

Vozdra,

odluka je tvoja, ali moja “duznost” je da ti kazem da to nije problem Linuxa, nego kompanije koja je proizvela taj modem. Njihova obaveza je da isporuce i drajvere za Linux, ali ih ocigledno ne zele ili ne znaju napisati. Vecina drajvera napisana je od strane linuxasa koji nemaju veze sa odredjenim kompanijama, nego cisto iz entuzijazma sjednu i napisu drajvere. Dakle, logicnije bi bilo reci odricem se te kompanije, tj. njihovog proizvoda, nego Linuxa.

Btw, BS je dao zanimljivu “teoriju” na: http://forum.lugbih.org/viewtopic.php?t=487

e, fino, gosp bono, shvatam ja sve to, za HSP, da je to njihov problem. Ali vidi ovo, ja ev radim vec 4 godine u it computers, serviser sam, i znas sta mi se najvise svidilo u ove 4 godine??? Svidio mi se xp, iz razloga sto prilikom zavrsetka instalacije, nema muke s driverima. A sto se tice linuxa, linux se meni svidja, ali ja nisam bas sad u mogucnostima da kupujem modeme koji odgovaraju za njega. A ako hsp nece ili nezna da rjesi problem svojih drivera, proizvodjaci linuxa bi trebali kao i microsoft da rijese sve te sitne nedostatke i tako bi uspjeli privuci ostale korisnike na linux, jer kako sam ja citao mnoge stvari o linuxu, njegov najveci problem su driveri. Uostalom podijelio sam disk na nekoliko partova, pa sam snimio i linux i xp, pa cu nekako pronac rjesenje i za taj hsp, a pokusacu da kontakitiram i nekoga od svoga inostranog dobavljaca, pokusacu pa makar crko :slight_smile: POZDRAV LINUXSASIMA

Ne volim XP 8) (uostalom općenito mrzim Winblowse).
(Pogledaj dole pod Opsta diskusija - Winblows XP)

Sretno sa Linux-om

Nije to problem linuxa nego proizvodjaca hardwera. Kako bi bilo da ti napises driver za taj modem i dostupis ga linux korisnicima za slobodno koristenje?
Eh, vidis. To je GNU/Linux. Ljudi kao ti i ja dobrovoljno “proizvedu” driver i stave ga raji za download. Ako do sada jos niko nije napisao driver za tvoj modem , nemozes reci da je to problem linuxa. Znaci, ili ga potrazi ili sacekaj ili ga sam napisi. Ovo pisem sigurno peti puta ali nema veze, ako uspijem 5 ljudi objasniti kako funkcionira GNU/Linux.
[-X

PS. Kad ce mo vec vise prevesti tu rijec driver na bosansko hercegovacki jezik? Ja sam razmisljao o pokretnom programu ali nekako mi je predugacko.
Htjeo bi samo dodati da je dobro sto smo shell ostavili shell. Valjo sam se kad sam citao Ljuska u nekom PC magazinu kojeg sam kupio kod nas na kiosku. :mrgreen:

Prijevod vec postoji i ne razlikuje se mnogo od tvog:

pogonski program :frowning:

Imam osjecaj da nisi upoznat bas sa filozofijom koja stoji iza GNU/Linuxa, pa cu ti zato preporuciti: gnu.linux.org.ba, ili mozes krenuti od ovoga: http://gnu.linux.org.ba/philosophy/philosophy.bs.html
Vjerujem da ce ti kasnije biti mnogo jasnije.

Ne pise ni MS drajvere za svoje proizvode, vec proizvodjaci hardvera (pogledaj neku od stranica).

Ja vjerujem da postoji rjesenje, ali da je negdje nastala greska (da si mozda skinuo pogresan paket ili sl). Nemam bas vremena, inace bi pokusala naci rjesenje… :frowning:

Prijevod vec postoji i ne razlikuje se mnogo od tvog:

pogonski program :([/quote]
Mislim da je to hrvatski prijevod, mi ne prevodimo, nego samo pisemo onako kako se cita: drajver. Isto je i sa: hardver, softver. Samo ovo je malo nezgodno, jer onda bi trebali pisati i onlajn, oflajn, linuks… :-k

Proizvodjaci hardvera pisu drajvere za Windows zato sto Windows koristi 95% ljudi. Kada Linux bude koristilo makar 50% pisace i za njega :slight_smile: do tada se valja snalaziti.

Da li ces kupiti USB mis ako nemas USB porta? Ne.
isto tako:
Da li ces kupiti winmodem ako nemas Windows? Ne.

Ja sam isto tako bio pravo ljut kada sam kupio novi racunar na kojem nije bilo ISA slotova, a imam kamaru ISA kartica. Takav je zivot…

Edit: Mali problem sa tvojom pricom je sto ne postoje “proizvodjaci linuxa”. Linux “proizvode” svi; ja, ti, bono, babysitter, kk, Linus Torvalds, Mujo Suljic. Eto nadam se da ti je sad jasnije.

Ne svidja ti se Linux? Bolji je XP? Nema problema sa drajverima? Cool. Sad mi reci plz koliko si platio za taj XP? Nisi platio - eh u tom slucaju jarane, nemas prava tvrditi da je bolji. Bolji jeste, ali je i skuplji. Treba i cijenu ukljuciti u racunicu.

Hmh kako bi bilo kada bi IT Computers sada ukljucio cijenu XPa koji instalira na racunare (kako su firme obavezne raditi u 90% drugih zemalja svijeta, ukljucujuci i Hrvatsku, Srbiju). Pa cini mi se da bi se ITu vise isplatilo da nabavlja skuplje (i kvalitetnije) modeme :slight_smile:

[kraj]

Problem je sto Vuk Karadzic nije im’o kompjuter. Inace bi vjerovatno danas pisali (kao sav normalan svet):

#inklud <stdio.h>
#ifndef VUK
#difajn PISI_KAKO_GOVORIS_CITAJ_KAKO_JE_NAPISANO
#endif

int mejn(vojd)
{
     ansajnd int a[100];
     int i = 0;

uajl (i < 100)
          skenef("%u", a[i++]);

printef("%un", i = a[50]);
     ritrn i;
}

Inace, zbog ove difajn direktive nas jezik pati od paralize kad su u pitanju strane rijeci. Kao posljedica ovoga, pisanje tehnickih tekstova je danas postalo ubitacno. Neki termini, kao npr. ofset, drajver, hardver, softver ili bafer vec su prilicno udomaceni u nasem jeziku, tako da su se prosto utopili u Vukovu fonetsku difajn direktivu. Medjutim, kad se covjek susretne sa novim stvarima u tehnici i mora iste prezentirati nekome u nekom zvanicnom radu (npr. diplomskom), onda te prosto ufati muka kad pomislis da moras za svaku novu rijec sam donositi odluku da li da je pises fonetski ili etimoloski, ili cak da probas pronaci odgovarajuci prijevod za nju. Evo, npr. Linux kod upravljanja memorijom koristi jedan fol koji su smislili neki tipovi iz Sun-a za Solaris, a zove se slab allocator. I ja sad imam jednu od ove tri opcije:

1. slab alokator
  2. slab allocator
  3. alokator kriske / ploce

Ako koristim prvu varijantu, neko ce pomislit’ da nesto nije u redu sa alokatorom, pa je, eto, slab (ili slabashan). U drugoj varijanti je sve super, samo bi mi prof. mog’o prigovorit da trebam rec’ alocator ili pisat’ elokejtr. Sto se tice trece varijante, ona je za Babysitterovu listu strucnih izraza :slight_smile:

Nego, vi se bavite prevodjenjem, pa sta predlazete ???

Kralj si majke mi, a al se nasmija :lol: =D> =D>

A zar ime ovog foruma nije Driveri?

Kazem ja, Vuk je kriv za sve :slight_smile:

Hm, problem je sto skoro da i nemamo “svoj” jezik, tako da na neki nacin svi moramo glumiti lingviste i raspravljati o stvarima o kojima nemamo (puno) veze. Dakle, donekle “izmisljanje” (smislenih) rijeci je opravdano, ali bez pretjerivanja (kao sto to IMHO rade u Hrvatskoj). Cilj nam je da korisnik razumije sta cita.
U svakom slucaju vazno je raditi, rezultati ce doci…

[quote]Ako koristim prvu varijantu, neko ce pomislit’ da nesto nije u redu sa alokatorom, pa je, eto, slab (ili slabashan). U drugoj varijanti je sve super, samo bi mi prof. mog’o prigovorit da trebam rec’ alocator ili pisat’ elokejtr. Sto se tice trece varijante, ona je za Babysitterovu listu strucnih izraza :slight_smile:

Nego, vi se bavite prevodjenjem, pa sta predlazete ???[/quote]
Teska dilema. Zavisi za koga je tekst namijenjen: ako je za laike onda pisi kako se cita ili u krajnjem slucaju stavi nas prijevod, sve to u svrhu da se razumije sta je pisac htio reci. Ako se radi o tehn. osobama: slab alokator + (enlg. slab allocator) [prijevod: italic slab alokator plus u zagradi napisano na engleskom]. Koliko znam alokator je prihvacena rijec (poput softver i hardver ili npr. instaliranje) tako da je elokejtr besmisleno :).

[quote]A zar ime ovog foruma nije Driveri?
[/quote]
Taj dio je pisan u vrijeme kad smo jos uvijek imali dileme kako “prevesti” driver. Konkretno, za drajver mozemo naci prijevod koji bi opisao tu rijec na engl. ali jedini problem je sto bi taj prijevod bio sastavljan od min. 2 rijeci. To je jedan od razloga zbog kojeg se drzimo drajvera!

Ne slazem se s tobom. Mislim da je to odlican “izum”, koji bi mnogim ljudima u svijetu olaksao zivot. Ovo ne znaci da podrzavam u potpunosti rad V.K.

Kao sto sam prije rekla, problem je u tome sto nemamo definisana pravila za bosanski jezik, sto nemamo rjecnik i td.

Pa kad već pitaš za mišljenje…

1. Imaj na umu kome je namijenjeno to što pišeš.
  2. Prijevod mora biti jednoznačan (možda može computer -> računalo, ali računalo -> ? – computer ili calculator)
  3. Prijevod mora biti jasan i ako ga čuješ prvi put
  4. Vuk se odnosi samo na riječi našeg jezika, ne na riječi stranog jezika koje se koriste zato što nema adekvatnog prijevoda. BTW ove druge bi trebale ići italikom, ali da ne cjepidlačimo. Tako da JESTE, ispravno je napisati “web sajt”.

U tom slucaju nam nece trebati ni w nego v zar ne? :8