Hvala ..... i

Hvala najljepsa Amili za forum, a evo od mene malo bugova:

naime na Slack 10.0 ima jedan bug u scriptama za udevd , tako ko koristi 2.6 kernel mozda je primjetio da mu nerade neke sitnice kako treba (man, ssh, less itd…).
Radi se o tome da je jedna linija pogresno napisana u fileu /etc/udev/rules.d/udev.rules

treba u tom file-u nac liniju:

i prepravit je u:

ILI, skinuti novi udevd sa slackware ftp server-a i uraditi upgrade.

btw. danas je izasao Slackware 10.1 beta 1…

Jah

I meni se nekada nešto slično desilo. Upgrade kernela i ne radi xterm i sl;WTF???.
( http://kerneltrap.org/node/4474 )

Prema meni, “ispravno” rješenje je koristiti kernel bez podrške za “PTY”; i naravno napraviti update ‘udev’ paketa. btw, pogledajte ovo (komentar za konfiguraciju 2.6 kernela):

CONFIG_LEGACY_PTYS:

...
Linux has traditionally used the BSD-like names /dev/ptyxx
for masters and /dev/ttyxx for slaves of pseudo
terminals. This scheme has a number of problems, including
security.  This option enables these legacy devices; on most
systems, it is safe to say N.

Ma kakvi hvala Amili, ona je king :). Barem je omogucila skromno mjesto za jos skromnije (uh :P) korisnike.

Haj’d ja ocekivao nesto interesantno za pocetak, kad ono problemi odmah. Izgleda da 2.6.x (na primjer 2.6.4) ne omogucava pravilno pokretane i X-a (XFree); problem lezi u agpgart modulu. Je li razlika u verzijama, viskom parametara ili losem smjestanju modula, nisam siguran.

Ono u sta sam siguran je da ga ne zovu djaba development version.

Ono sto je interesantno, kopajliranje 2.6.x (preciznije 2.6.4), na 9.1 uvijek ispljune nekakav kernel kojem nesto fali. S druge strane, na gentoo, kompajliranje vanilla spomenute verzije vrti bez problema.

Rjesenje: mozda malo vise kafe ?

Neznam Sanele kod mene 2.6.9 radi extra. Osim sto mi neradi ACPI za adapter i bateriju (acer laptop, a kako sam cuo oni imaju neki svoj posebni protokol za nadgledanje baterije i adaptera), tako da to nisam uspio jedino postimat.

Ostalo radi, jos sam samo moro ubacit svoju tabelu napona za Pentium M Dothan B procesor.

To je to …

Jah

da nije problem u ‘modutils’ paketu? (odnosno, za 2.6.x trebaš ‘module-init-tools’)

Ne, nije problem u modutils paketu, jer je po defaultu instalirana podrska i za 2.6.x seriju. Ono sto sam spominjao je konkretno 2.6.4 verzija. X-i se ne mogu pokrenuti, prijavljujuci nesto kao: “agpgart pokusava direktni poristupiti hardveru, a to ne smije”. Zatim, nekada se desi da za mga modul (Matrox) javi kako nije odgovarajuca verzija, zatim kako ga nema (sto je cista glupost). Ovo je najvjerovatnije greska sa aliasima u modules.conf.

A i 2.6.0 je imala svojih bubica. Neki drajveri jednostavno su morali biti u kernelovom binary-ju, a ne kao moduli.

Pih, hardversko sarenilo stvarno zna tjerati dotle da oci zabole.