IBM kupuje SUN

Pregovori o IBMovoj kupovini SUNa su izgleda u zavrsnoj fazi tako da je moguce da se ugovor potpise u narednih nekoliko dana. Kao sto znamo SUN finansijski krvari.

Sta ce evetualana kupovina SUNa od strane IBMa znaciti za opensource ce vrjeme pokazati. Cilj afere je vjerovatno veca konkurentrnost naspram HP i Microsofta.

Mozemo samo nagadjati, mada sumnjam da ce praviti neke radikalne poteze, bar ne u blizoj buducnosti, a koliko se sjecam, IBM je supporter OS resenja.

ako je ovo tačno, onda nije nešta :slight_smile:

[quote]IBM + SUN would be a huge company, but only slightly larger than IBM.

IBM: Around 400,000 employees. Sun: 33,000 employees.

IBM: $104 billion in revenue. Sun: $14 billion.

IBM: $125 billion market cap. Sun: $3.7 billion[/quote]
http://slashdot.org/article.pl?sid=09/03/18/1213209

[quote=nidla]ako je ovo tačno, onda nije nešta :slight_smile:

[quote]IBM + SUN would be a huge company, but only slightly larger than IBM.

IBM: Around 400,000 employees. Sun: 33,000 employees.

IBM: $104 billion in revenue. Sun: $14 billion.

IBM: $125 billion market cap. Sun: $3.7 billion[/quote]
http://slashdot.org/article.pl?sid=09/03/18/1213209[/quote]
Nije stvar u velicini vec u znacajnosti. Sta ce biti sa Javom? Sta ce biti sa Netbeans posto IBM vec ima svoje celjade u vidu Eclipse? Eclipse ima slabiju podrsku za recimo Python i Ruby nego Netbeans, a IBM ulaze dosta upravo u PHP…

Java je open sourceana, right? Tako dab trebala se nastavit razvijat sasvim normalno, tu ne vidim problema.
A i NetBeans je OSS?

Jes masala, jes :slight_smile: - ali uloga kormilara nije zanemarljiva :wink:

PS Pohada li se neki kurs iz menadzmenta ako se uci neka inzinjerska struka u BiH?

Ništa od IBM-a i Suna

Nakon dugog pregovaranja Sun i IBM su odustali od daljih pregovora koji su vođeni oko IBM-ove kupovine Suna. Prvobitna ponuda za Sunova dionice je bila 10 USD po dionici, ali je kroz pregovore pala na 9,55, zatim 9,50 i najzad 9,40 USD po dionici, a IBM je cijenu navodno spuštao zbog loših informacija koje je dobijao iz poslovnih knjiga Suna. S druge strane iz Suna su bili nezadovoljni spuštanjem ponude i odbijanjem IBM da pristane na različite garancije koje su tražene. Pregovori su nakon dugo vremena zvanično obustavljeni, a Sun je objavio kako je otvoren za druge ponude. U međuvremenu su dionice Suna pale za čak 28% nakon objave prekida pregovora.

source: info.ba

Oracle kupuje Sun. Mislim da Oracle bolje odgovara Sun-u nego Ibm.

Pa dobro, ljudi, hoće l’ taj Sun iko viš’ jednom kupiti? :smiley:

Ne pitaj, ja baš na menadžmentu zaglavio :wink:

:slight_smile:

Proguralo je. Prodat za 7,4 milijarde dolara sto je poprilicno skromna cjena ako se uzme u obzir za koliko je prodavan Skype recimo.

What could be Oracle’s plan with MySQL? Three different plans come to mind:
They are going to kill MySQL (either directly or by not developing/supporting it fully)
MySQL will get sold of to another entity, either because Oracle doesn’t want it or becasue of anti-trust laws.
They will embrace MySQL and Open Source and put their technical expertise on it to ensure that MySQL continues to be the most popular advanced Open Source database.

http://monty-says.blogspot.com/2009/04/to-be-free-or-not-to-be-free.html

avdija, zakljucaj update mysql dir-ova na mirror-u :smiley:

Vrlo “mudra” poslovna odluka ubiti proizvod za koji si upravo platio milione :slight_smile:

Još “mudrija”… omogućiti jednom od glavnih konkurenata da se bolje razvija i donosi pare nekome.

Ovo neću nazvati “mudro” kao prethodna dva, ali mislim da ljudi baš ne razumiju šta znači “embrace”. Oracle već ima poveliku investiciju u opensource pa čak i u MySQL (kroz kupnju InnoDBa). Ovo će im samo omogućiti da imaju cjelovitu ponudu. U svakom slučaju mislim da MySQL neće biti u ništa gorim rukama nego sada.

Za hardcore OSSovce ostaje PostgreSQL :slight_smile:

P.S. Ja sam navijao da ih IBM kupi ali ko zna, mozda bude i hajra od Oraclea :slight_smile: