instalirao sam fedoru 5, racunar je na mrezi i preko DHCP-a dobija dinamicku adresu. Kada sam htio da vidim koja adresa je upitanju upotrijebio sam komandu ifconfig, ali pojavila se obavijest da komanda nije pronadjena.
otisao sam u sbin i ponovo ukucao komandu i ista stvar, onda sam isao sa updatedb i locate ifconfig, ali opet isto…
[quote=Not now, John!]Vjerovatno su iptables zamijenili sa IPRoute2.
E, da… vidi man ip[/quote]
Pokusavao sam i sa ip, komadom, isti problem, komanda ne postoji. Iako njem manual postoji, kada idem s man ip…takodjer i iptables postoje, kao i iproute2…
nego, jel postoji alternativni nacin, da saznam IP adresu racunara na kojem sam instalirao Fedoru…
Pogledaj skriptu za “podizanje” mrežnog interfejsa (negdje u /etc/rc.d/init.d ili tako nešto). Možda imaš mrežne parametre u /etc/sysconfig?
Ako koristiš KDE, možeš vidjeti u KInfoCenter.
Pokusavao sam i sa ip, komadom, isti problem, komanda ne postoji. Iako njem manual postoji, kada idem s man ip…takodjer i iptables postoje, kao i iproute2…
Ovo meni izgleda kao pokusaj pokretanja bez root dozvola. Pogledaj jos jednom da li si root.
A za onaj ifconfig, kod vecine je u /sbin; pogledaj da nije u /usr/sbin ili jednostavnije, potrazi sa whereis ili locate. Na kraju krajeva, ako si siguran da si root i da je ifconfig u /sbin, onda probaj sa punom putanjom, tj. /sbin/ifconfig.
[quote=Not now, John!]Pogledaj skriptu za “podizanje” mrežnog interfejsa (negdje u /etc/rc.d/init.d ili tako nešto). Možda imaš mrežne parametre u /etc/sysconfig?
Ako koristiš KDE, možeš vidjeti u KInfoCenter.[/quote]
Samo da kazem, da sam saznao addresu na sljedeci nacin, a pomogla mi je informacija koju je @Not now, John! gore naveo.
Otisao sam u direktorij /etc/rc.d/init.d i pronasao sam skriptu NetworkManager, koju sam pokrenuo sa perl NetworkManager start i dobio sam informacije o adresi, maski, dns-ovi itd.
Sto se tice ifconfig-a, to nisam uspio pronaci, trazio sam i sa locate i sa whereis, ali kada mi pokaze lokaciju za ifconfig (/sbin), i kada odem tamo i pokrenem tu skriptu, onda mi se pojavi sljedeca greska:
Unrecognized character \x7F at ifconfig line 1.
Naravno pokusavao sam i da samo pokrenem komandu ifconfig, bez perl, ali nista…i logovao sam se kao root, sa su
instalirao sam fedoru 5, racunar je na mrezi i preko DHCP-a dobija dinamicku adresu. Kada sam htio da vidim koja adresa je upitanju upotrijebio sam komandu ifconfig, ali pojavila se obavijest da komanda nije pronadjena.
otisao sam u sbin i ponovo ukucao komandu i ista stvar, onda sam isao sa updatedb i locate ifconfig, ali opet isto…
help?[/quote]
Isto je i na Fedora 6.
Ono sto uradis je umjesto “su” upises "su -l"
nakon toga ifconfig i tu je