Ima li ko iskustva sa zsh - Z shell

Naletih slučajno na ovo i odlučih da probam. Na prvu mi se čini dosta fleksibilnije od basha. Ima li još prednosti ? I nedostataka ?

pozdrav iz kišne bl

Sve zavisi koliko koristis shell. Ako povremeno cd-as, otvoris koji program i sl. bash ce ti biti sasvim dovoljan. Ako imas osjecaj da si to prerastao i htio bi vise od bash-completion-a, zsh je prirodno sljedeci korak.

Meni interesantne stvari:
[list=]
[
]oh-my-zsh - obavezno instalirati; bash-completion ti daje kompletiranje vecine komandi i njihovih opcija, ali ovo je citav framework. Pored kompletiranja, dobijes masu tema i pomocnih aliasa a tu je i autoupdate sa git-a, gdje su, za razliku od bash-completion, releasovi puno cesci (obicno sedmicni)[/]
[
]kompletiranje nepotpunih putanja, npr: cd /p/t/d => /public_html/test/demo[/]
[
]aprokismativno kompletiranje, npr: cd /pbulic/d => /public_html/demo[/]
[
]live history update: znaci svi pokrenuti shell-ovi mogu da dijele jedan history[/]
[
]fleksibilnija (za mene) iteracija kroz history: npr. ukucas git -x -y, pa sa key-up/key-down ces iterirati kroz sve komande koje pocinju kako si upisao[/*]
[/list]

[quote=Sanel]Sve zavisi koliko koristis shell. Ako povremeno cd-as, otvoris koji program i sl. bash ce ti biti sasvim dovoljan. Ako imas osjecaj da si to prerastao i htio bi vise od bash-completion-a, zsh je prirodno sljedeci korak.

Meni interesantne stvari:
[list=]
[
]oh-my-zsh - obavezno instalirati; bash-completion ti daje kompletiranje vecine komandi i njihovih opcija, ali ovo je citav framework. Pored kompletiranja, dobijes masu tema i pomocnih aliasa a tu je i autoupdate sa git-a, gdje su, za razliku od bash-completion, releasovi puno cesci (obicno sedmicni)[/]
[
]kompletiranje nepotpunih putanja, npr: cd /p/t/d => /public_html/test/demo[/]
[
]aprokismativno kompletiranje, npr: cd /pbulic/d => /public_html/demo[/]
[
]live history update: znaci svi pokrenuti shell-ovi mogu da dijele jedan history[/]
[
]fleksibilnija (za mene) iteracija kroz history: npr. ukucas git -x -y, pa sa key-up/key-down ces iterirati kroz sve komande koje pocinju kako si upisao[/*]
[/list][/quote]

live history
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=48843#p48843

to aproksimativno ima downsides, šta ako ima pbulic dir :slight_smile:

Pod ovim sam podrazumijevao (kao sto je navedeno u drugom dijelu iste recenice) da history bude dijeljen izmedju svih sesija shella, ne autocompletion, kao sto si objasnio. Znaci, nesto kao http://unix.stackexchange.com/questions/1288/preserve-bash-history-in-multiple-terminal-windows.

lol, onda ce selektovati pbulic dir ili ponuditi meni sa opcijama za pbulic i public_html :stuck_out_tongue: