With this initiative, we intend to refute the statistics of certain press organizations that ensure that the use of GNU/Linux does not exceed 1% and has not advanced in recent years at the desktop.
If you want to help us accomplish this goal, please participate in our statistics!
Pokušao sam se prijaviti i stranica se ne otvara. Ali nebitno. Ova statistika ne znači ništa. Linux counter postoji već godinama i uspjeli su skupiti oko 150.000 korisnika na ovaj način, po njihovoj statistici to bi bilo oko 100 puta manje od potrebnog broja. Problem je što teta sekretarica u firmi ni ne zna da koristi Linux, ona to zove “onaj drugi vindoz”. S druge strane imaš “registrovanih Linux korisnika” koji su triput upalili svoj Ubuntu cd i nisu znali naštimati internet konekciju. Jedina mjerodavna statistika za broj desktop&laptop računara na Linuxu su web statistike i one nažalost kažu da je broj oko 0,5% možda do 1% u Evropi.
Ovakve statistike se koriste za dobijanje argumenata u prepucavanjima i, imho, nisu mjerodavne. Ono sto je bitno je da se GNU/Linux koristi na mjestima gdje je bitno da stvari rade kako treba i mislim da se tu i koristi (serveri za sve i svasta). Sto se tice desktopa, ljudi imaju pravo birati sta ce koristit i na kraju se uvijek svede da koriste ono sto im je najlakse i s cime mogu zavrsiti svoj posao. U americi se masovno koriste Macovi jer su super jednostavni za koristit, ali sumnjam da bi neki programer kome treba dobro razvojno okruzenje zadrzao se na Macu. Ne kazem da nema takvih (sposoban covjek ce sebi nastimat cak i BeOS) ali uvijek je lakse mu natakarit Debian i instalirat build-essentials nego da pipka po webu za potrebne alate. Tuzna istina je da je to oduvijek bilo pitanje linije manjeg otpora i tako i treba da bude: zasto bi covjek prelazio na Linux ako ce se patit kad mu svi alati potrebni za njegov posao se nalaze na Windowsu?
Da! Nedavno sam vidio u Njemačkoj SUSE (garant SLED), ali neki sa KDE 3.x, u knjižari i kažem teti sav sretan: “Wow, vi koristite Linux!” I ona onako sva zbunjena: “Ne, ovo je Suse!”
Gdje su silne administracije poput one u Minhena ili u Ekstremaduri. Ne bih se kladio da oni imaju vremena ići na nekakve countere.