foomaster, imam neku raspravu i ideje vezane za linuxizaciju cijele BiH, ali za tako nesto nemam ni nerava ni kuveta. zanima me ideja i detalji o recimo poljskoj posti (ona je na linuxu vec par godina?) i inim drzavnim organizacijama, kako bi bilo napraviti projekat koji bi predlozio linuxizaciju infrastrukture unutar bih? lako je donekle napraviti tehnicki plan, ali postoje li ideje …
da li bi linuxizacija uspjela zadovoljiti sve potrebe koje postoje unutar velikih organizacionih jedinica
da li bi ista bila ekonomski opravdana i ako bi, da li bi se ustedjeni novac mogao preusmjeriti na obrazovanje kadrova?
Nema srebrnog metka koji bi sve riješio. A za plan informatizacije BiH uvijek fali “još samo par” stvari.
Osnovni problem jeste (kao i obično) političke prirode. Niko ne odgovara za milione maraka potrošene na toaletni papir, zašto bi neko odgovarao kada se plati “Microsoft taksa”. Političko/tehnički problem jeste koji ljudi odlučuju o tome šta je infrastruktura, šta vrtiti i ko će to administrirati; Hint: nije dovoljno ljude poslati na MSCE kursić i zaključiti priču da imamo obrazovan kadar.
Sutra će biti da će se plaćati MS Exchange licence po glavi uposlenika u državnoj/entiteskoj upravi, ljudi ne znaju ni mail koristiti, al’ nevermind, kad cigo masla ima …
pa moja ideja, generalno, je bila pokusati lobirati da se usmjeri lova koja se baci na par godina licenciranja softvera sa M$om - usmjeriti je ka edukaciji kadrova, pokusati lobirati kod ministarstava obrazovanja i drugih da se obrazuje kadar za open source rjesenja. postoje mehanizmi kojim bi se obavezali takvi kadrovi, itd. ali bi bila dobra ideja…
iznogud, odlična ideja! Predlažem da pogledaš ovu malu kolekciju linkova na tu temu koju smo sastavili: http://start.linux.org.ba/Prelazak
Što se tiče pisanja projekta, naleti na sastanak pa ćemo se dogovoriti konkretno šta i kako
Pa dobro, to je za S&M tipove koji preferiraju MS Windows u “poslovnom okruženju”. Napiše se koji dokument, popuni se koja spreadsheat tabela, browser + mail. Ja fakat ne kontam zašto bi ljudi plaćali 1000+ KM za tako nešto …
Posao je posao, ako i nakon što im fino objasnite situaciju žele MS Windows, cool ;-), prodate im i firewall i antivirus i registry cleaner i pdf kreator i naplatite “čišćenje” računara svaka 2-3 mjeseca …
ali za svoju drzavu? zar ne bi trebalo uraditi nesto bolje, da svima bude dobro? od te love koju bismo mi danas ustedjeli, sutra mi mogla nasa djeca profitirati (ako dotad ne razgrabe kolege predsjednici i ini)
Neka te ne iznenade oni komentari gore, ljudi su malo razočarani u sposobnost ljudi u vlasti da uvide bilo šta. Čini se da je na vrhu vrhova već davno odlučeno da se uzme kompletno M$ rješenje, samo je pitanje šta će se tražiti za protuuslugu - i naravno koliko toga ide u džepove pojedinaca a koliko za opštu dobit.
Bila je negdje ideja, čak se nešto i konkretno radilo sa jednim državnim ministarstvom nečega. Trebalo je nešto oko OOo riještiti. Dokle je to? Mislim da je ključno prebaciti jedno ministarsto na FOSS. Onda će poslije toga dosta lakše biti jer ćeš imati referencu. Pa šta i ako je državni vrh odlučio preći na M$ paket? Dosta se toga može pritiskom uraditi, posebno pred izbore. Ipak je njima draža njihova stolica nego nešto para od M$-a.
Dakle, bilo bi zgodno vidjeti šta se dešava sa spomenutim ministarstvom (Vedrane, ti si bio oko ovoga, ima li šta novo?), pa nakon toga gurati dalje. Javljam se za pomoć samo mi trebate tačno reći šta da radim :).
fine su sve te ideje, i kad zamislimo da svi radimo na linuxu za koji mjesec… ali fazon je u tome sto nasa vlada misli samo na sebe, ni na drzavu, ni na ljude, niti na puno vece probleme, al’ et… i da im kazete da oni nemoraju obracat paznju na to, boli njih briga… dok god im je dobro vako, nece razmisljat o bilo kakvoj promjeni, u bilo cemu
[quote=iznogud]ali za svoju drzavu? zar ne bi trebalo uraditi nesto bolje, da svima bude dobro? od te love koju bismo mi danas ustedjeli, sutra mi mogla nasa djeca profitirati (ako dotad ne razgrabe kolege predsjednici i ini)
p.s. vedran? ljuba? ovde lucky.[/quote]
ehe… ipak ce biti to sto stoji u zagradi… ja sam uvjeren u to, da ima 50% manje korupcije u drzavi, da bi drzava od 2000.g. uznapredovala 50x vise… al et… bilo bi dobro sve to… linuxizacija… ali ja sam skeptican po tom pitanju…
Nažalost, pravo puno priča počne od ove tačke. :roll: Meni je malo muka od pesimizma i skepticizma, a ne bih da vrijeđam nikoga, pa neću komentirati taj dio.
Prije svega, ideja u prvom postu je na mjestu i već tri godine raspravljamo i pokušavamo nešto konkretno i uraditi. Da bi se dobili odgovori na pitanja koja si postavio treba vremena, treba podrška vladinih institucija, treba ljudi i naravno dobra volja.
Eh, sad, postoji pravo puno problema, ali jedan od najbitnijih je nedostatak ljudi koji će raditi na raznoraznim “projektima” (ne volim ovu riječ). Par nas koji se vrtimo oko ideje ULK već ima puno obaveza, koje se sad vrte u krug jer ne znaš šta ćeš prije uraditi. Kad kažem treba ljudi, ne mislim da treba bilo koga pokupiti sa ulice, nega na ljude koji stvarno imaju želju i sposobnosti da nešto urade. Priča je duga i može potrajati, zato je najbolje navratiti na sastanak pa ćemo upoznati sve one koji žele nešto konkretno uraditi sa situacijom.
Dobro,ko vlada drzavnom kesom i odlucuje na kraju je irelevnatna stvar ako kontrastrana nije spremna na borbu i nepruza otpor,naravno uz sav trud treba i odraditi par zadaca na visem nivou ,ja na nazalost nisam u mogucnosti da na licu mijesta “bacim oko” na situaciju (imao sam i sam slican isfur 97/98 na Sansko/Unskom Kantonu) i ako smijem da primjetim,za i malu mogucnost razmisljanja “Glavesina” a kamoli usvajanja istima treba pruziti jasan pregled prednosti OPEN SOURCEa naspram MS* ,kao i neke od sledecih sitnica:
Financijski pregled
Jasna Tehnicka usporedba izmedju MS* i Open Source derivata
Sigurnosni uspored
Change Managment (prelaz sa jedne na drugu Platformu,kao i prelaz vec postojeci infrastruktura ;bazi podataka isl) razradjen u detalje
Obuka Administratora i korisnika
itd
Plan i dokumentaciju kojim je grad München zapoceo sam nedavno imao u rukama i slici gore navedenom ,iako je ovdje odradjeno dosta predposla.
moj savjet: cinite sto je vise moguce na promociji Open Source,trazite sponzore,zovite poznate glave iz Open Sourcea u posjetu,ukljucujte nase politicare (opoziciju) u istu borbu,demonstrirajte,djelite letke,reklame ,cd-ove distribucija,ukljucite se jos vise na prevodjenje istih .
P.S dali je i ovo dovoljno i kad ce biti dovoljno je diskutabilno,u svakom slucaju zelim vam mnogo srece,i zaista mi je zao sto sam vremenski sprijecen da vas posjetim i pomognem u borbi,al eto par misli
P.S² smrt fasizmu