Neznam kako da configuiram taj lilo boot, nemogu nikako upaliti Windows 2000, odma mi bota na linux. Nisam napravio disketu nikakvu.
Ukoliko pricas o win2000 serveru ,ni ne pokusavaj .
Druga mogucnost ( ako ne znas da namjestis lilo da boot-a windows ) je da
bootas linux i napravis boot disketu.
Poslije toga da ponovo startas kompjuter ali ovaj put uz pomoc start diskete ( win 98 ili dos 6.x ) i da na comman liniju napises fdisk /mbr. Sa tim brises start /lilo sa master boota i PC " bi trebao" da starta sa normalnim izborom kod win2000. Nadam se dace ti ovo pomoci …
Ako ne posalji mi e-mail da pa ce mo nesto napraviti.
SAHBAZ
passland@hotmail.com
Kada bootas u linux i napravis boot disketu i izbrises lilo sa mbr onda ce ti biti u redu. Sa verzijom 7.1 i ja sam imao istih problema, a rijesio sam bootanjem sa diskete. Malo duze traje, ali j****a, sta ces. Sa novom verzijom 7.2 bi trebalo da bude u redu, cini mi se sa GRUBom da se buta.
Dino
Interesantno je da raja jos uvijek iz nekakvih razloga izbjegava da pravi boot disketu prilikom instalacije… I sam Linux vam najcesce rekomandira da lilo instalirate na disketi u slucaju kada imate dva OS-a na HDD-u…
Covjek se uci dok je ziv (tako bar kazu)… (:[addsig]
Pa zato i jeste ovaj forum napravljen da bi neko nesto vise naucio o linux-u.
Da bi se postavila pitanja i dobili odgovori, savjeti, itd…
Pozdrav od Dine
Prva particja timora biti fat32 a ne ntfsc.
tek tada bi sve trebalo raditi. Za daljnje informacije najbolje bi bilo da procitas dokumentaciju o sistemima koja dodje sa partition magicom 6.0.
ako ga nemognes naci pisi na donvito@inet.ba pa da ti posaljem. Tu imas sva objasnjenja.
Mozes pogledati:
http://www.mastincrosbie.com/mark/linux-ob6k/win2k.html
tako da mozes koristiti Windows boot loader
da startas i Linux.
Napomena:
Moras ponoviti proceduru sa kopiranjem boot
sektora na “c:” svaki put kad promijenis lilo.conf
(instaliras novi kernel i sl.)
Hmph , kolko ja znam Red Hat i Windows200 mogu radit zajedno bilo da je LILO ili GRUB , ili FAT32 ili NTFS. Problem koji se kod njeg pojavljuje je bar po mom misljenju timeout na LILO. Moguce da je prilikom instalacije stavio timeout na 0 tako da LILO automatski boot-a defaultni operativni system(u ovom slucaju Linux). Jednostavna modifikacija /etc/lilo.conf moze ovo sprijecit. Ovo pisem iz tog razloga sto moj prijatelj ima WindowsXP Professional i Red Hat na systemu, u mogucnosti je da bilo koji boot-a bez ikakvih problema. WindowsXP je na NTFS particiji , Red Hat je ext3(rh7.2). Sve u svemu slazem se s tim da korisnici grijese sto ne prave nikakve boot diskete. Preporucio bi onima koji misle Linux da instaliraju po prvi put i koji do sad nisu radili sa particijama i diskovima da nadju program pod imenom Partition Magic 7.0, da naprave rescue diskete u processu instalacije tako ako nesto krene nizbrdo kad se Linux instalira uvijek mogu restore njihov MBR i Partition Table sa ovih disketa.