Imam windows 2000 i Red Hat 7.1 na kompjuteru. Nemogu Window

Neznam kako da configuiram taj lilo boot, nemogu nikako upaliti Windows 2000, odma mi bota na linux. Nisam napravio disketu nikakvu.

Ukoliko pricas o win2000 serveru ,ni ne pokusavaj .

Druga mogucnost ( ako ne znas da namjestis lilo da boot-a windows ) je da

bootas linux i napravis boot disketu.

Poslije toga da ponovo startas kompjuter ali ovaj put uz pomoc start diskete ( win 98 ili dos 6.x ) i da na comman liniju napises fdisk /mbr. Sa tim brises start /lilo sa master boota i PC " bi trebao" da starta sa normalnim izborom kod win2000. Nadam se dace ti ovo pomoci …

Ako ne posalji mi e-mail da pa ce mo nesto napraviti.

SAHBAZ

passland@hotmail.com

Kada bootas u linux i napravis boot disketu i izbrises lilo sa mbr onda ce ti biti u redu. Sa verzijom 7.1 i ja sam imao istih problema, a rijesio sam bootanjem sa diskete. Malo duze traje, ali j****a, sta ces. Sa novom verzijom 7.2 bi trebalo da bude u redu, cini mi se sa GRUBom da se buta.

Dino

Interesantno je da raja jos uvijek iz nekakvih razloga izbjegava da pravi boot disketu prilikom instalacije… I sam Linux vam najcesce rekomandira da lilo instalirate na disketi u slucaju kada imate dva OS-a na HDD-u…

Covjek se uci dok je ziv (tako bar kazu)… (:[addsig]

Pa zato i jeste ovaj forum napravljen da bi neko nesto vise naucio o linux-u.

Da bi se postavila pitanja i dobili odgovori, savjeti, itd…Pozdrav od Dine

Prva particja timora biti fat32 a ne ntfsc.

tek tada bi sve trebalo raditi. Za daljnje informacije najbolje bi bilo da procitas dokumentaciju o sistemima koja dodje sa partition magicom 6.0.

ako ga nemognes naci pisi na donvito@inet.ba pa da ti posaljem. Tu imas sva objasnjenja.

Mozes pogledati:http://www.mastincrosbie.com/mark/linux-ob6k/win2k.htmltako da mozes koristiti Windows boot loader

da startas i Linux.

Napomena:

Moras ponoviti proceduru sa kopiranjem boot

sektora na “c:” svaki put kad promijenis lilo.conf

(instaliras novi kernel i sl.)

Hmph , kolko ja znam Red Hat i Windows200 mogu radit zajedno bilo da je LILO ili GRUB , ili FAT32 ili NTFS. Problem koji se kod njeg pojavljuje je bar po mom misljenju timeout na LILO. Moguce da je prilikom instalacije stavio timeout na 0 tako da LILO automatski boot-a defaultni operativni system(u ovom slucaju Linux). Jednostavna modifikacija /etc/lilo.conf moze ovo sprijecit. Ovo pisem iz tog razloga sto moj prijatelj ima WindowsXP Professional i Red Hat na systemu, u mogucnosti je da bilo koji boot-a bez ikakvih problema. WindowsXP je na NTFS particiji , Red Hat je ext3(rh7.2). Sve u svemu slazem se s tim da korisnici grijese sto ne prave nikakve boot diskete. Preporucio bi onima koji misle Linux da instaliraju po prvi put i koji do sad nisu radili sa particijama i diskovima da nadju program pod imenom Partition Magic 7.0, da naprave rescue diskete u processu instalacije tako ako nesto krene nizbrdo kad se Linux instalira uvijek mogu restore njihov MBR i Partition Table sa ovih disketa.