Ne znam o kakvoj patnji je riječ. Ja još nisam vidio sistem na kojem zadnji Mandrake nije uspio napraviti resize particije i podesiti dual boot (osim u slučajevima kada je neko pokušao napraviti resize a da nema dovoljno slobodnog prostora ili nije defragmentirao).
Patnja je sto moras svaki put kad reinstaliras windows reinstalirati i bootloader
A zašto bi reinstalirao Windows?
Zato sto imas brata koji voli da igra igrice, a ponekad zna nesto i pokvariti … Doduse … otkad sam mu ogranicio koristenje interneta nema potrebe za reinstaliranjem. Ali moracu jos jednom ipak. Jednostavno win98 SE ne moze da shvati da neko moze imati mreznu karticu a odbija da instalira Microsoft Network (pa se onda message boxovi pojavljuju razni)
Rješenje:
Išamaraš malđeg brata i rekneš mu da se bavi korisnim stvarima, te da uči Linux!
To sam ja uradio sa starijim bratom. Vrijedi pokušati.
hheehehe… nabaci na linux neku cool themu ( po mogucnosti hackersku ) i buraz ti se nece odljepiti od linuxa :)… a znas sta je najbolje… napravis mu account i nista ti nemoze sjebati… windowse je moj meni uvjek rusio ( nije tesko - znam )… a sad se igra i muci
Pozdrav
ICE
[quote]hheehehe… nabaci na linux neku cool themu ( po mogucnosti hackersku ) i buraz ti se nece odljepiti od linuxa :)… a znas sta je najbolje… napravis mu account i nista ti nemoze sjebati… windowse je moj meni uvjek rusio ( nije tesko - znam )… a sad se igra i muci
Pozdrav
ICE[/quote]
Ma fazon je sto moj brati i nije tako mlad … dvije godine je mladji od mene i ne uzbudjuju ga cool i hakerske teme. A account sam mu napravio … odkad sam instalirao linux i on je imao account. Na linuxu ne moze nista uraditi … ne zna root password, a i da ga zna nema pojma … jedino bi mogao obrisati neki od vaznih direktorija (koristeci neki file manager). A nece da “uci o linuxu” … njegov je rezon “kad budu svi pravili igrice za linuxonda cu ja uciti o linuxu” …
[quote]
Ma fazon je sto moj brati i nije tako mlad … dvije godine je mladji od mene i ne uzbudjuju ga cool i hakerske teme. A account sam mu napravio … odkad sam instalirao linux i on je imao account. Na linuxu ne moze nista uraditi … ne zna root password, a i da ga zna nema pojma … jedino bi mogao obrisati neki od vaznih direktorija (koristeci neki file manager). A nece da “uci o linuxu” … njegov je rezon “kad budu svi pravili igrice za linuxonda cu ja uciti o linuxu” …[/quote]
HM…onda ti nema pomoci nego da pocnes programirati igrice za linux
Pozdrav
ICE
Imam pametnijeg posla … kao npr. zavrsiti fakultet!
Ako je tvoj brat zauzeo takav stav, zašto onda popravljaš njegov Windows?
Obavijestio si ga da je Windows faličan OS. On je odlučio da ga i dalje koristi. Onda neka uživa u problemima ili neka ih sam nauči rješavati.
Ja imam vrlo jednostavnu odbranu kada me neko pita da mu “pogledam” Windows. “Ne znam, zaboravio sam, zadnji put sam ga koristio prije skoro dvije godine. Ali ako imaš Linux mogu ti pomoći.”
hehehe… vedrane znaci nisi vise perac prozora
Pozdrav
ICE
[quote]Ako je tvoj brat zauzeo takav stav, zašto onda popravljaš njegov Windows?
Obavijestio si ga da je Windows faličan OS. On je odlučio da ga i dalje koristi. Onda neka uživa u problemima ili neka ih sam nauči rješavati.[/quote]
Pa bojim se da on pocne rjesavati … jer bi on za pokvaren registry formatirao disk i ponovo instalirao … naravno ja bih morao podizati linux jer njega boli briga sto windows prebrise MBR …
A jos kad bi naucio sa particijama baratati … onda bih se poceo plasiti za svoj dio diska
Zato je bolje ovako … kao sto rekoh, u zadnje vrijeme nema problema … osim onih koji su napravljeni odmah poslije instalacije zbog MSN-a …
btw. taj fazon sa “zaboravio sam” je odlican Mozda ga i ja budem koristio nekad Jel pod GPL-om ?
Ali to nije fazon ozbiljno se ne znam snaći pod Windowsom, pogotovo ovim novim kako se zovu XT, XP, AP, tako nešto…
hehehee… nije ni cudo sto se ne znas snaci… prije su se programeri lakse snalazili u operativnim sistemima i slicnim stvarima, jednostavno radi iskustva u programiranju… sad kad pogledas onaj XT kao da je sekretarica odlucivala gdje ce sta doci, a ne programeri…
Pozdrav
ICE
a vidiš vedrane, inetersantno je to, da sam i ja skroz postao nesanažljiv u tom windowsu, jednostavno se ne snalazim kao prije, ne znam kako da to nazovem, ali kada me neko pita, kako i šta da uradi pod XP-om, odgovor, je: ne znam jaro, to je meni sve konfuzno, ta grafika i ostalo…štaš
Jednostavno nemam više prijedloga za tvog brata…
A što se tiće zaboravljanja rada sa Winblowsom mogu reći da sam jedan od onih koji su pored normalnog procesa zaboravljanja počeli da koriste motivirano zaboravljanje već nekoliko godina… 8)
I naravno ponosim se tim.
Ma nisam se ni ja snalazi … ali … isp’o pos’o neki, a u firmi XP pa se navikao (otvarati programe). Jos sam morao raditi u VB-u (bljak) . Naravno, cim sam krenuo nasao sam 3 BUG-a u VB for Applications koja sam morao ispraviti da bih poceo praviti program …
A stvarno je nasminkan onaj XP …
jos da je vrijedan koliko je i usminkan nebi covjek ni zalio para, ali ko jos kupuje takvu vrstu software.a osim kompanija za sekretarice…
Pozdrav
ICE