Nekada davno na mom kompjuteru su u miru i ljubavi egzistirala dva operativna sistema: WIN98 i SUSE8.1. Izbor je bio pomocu Linux Grub-a. Sve dok njihov vlasnik (tj. ja) nije odlucio da formatira particiju sa windowsima. Nakon toga nema mi ni SUSUONJE!!! Sada samo mi dize WIN, a susonji ni traga ni glasa!
Na koji nacin da ponovo dodjem do multioperativne harmonije?!
Da ali sad nikako ne mogu da natjeram pocetak instalacije sa CD-a. Sve sam probao u BIOS-u ali nikako da mi pocne instalacija susonje!!! Gdje grijesim?!
Jesi li namjestio u BIOS-u da boot-a prvo sa CD-a?Da li imas vise CDROM-ova pa ubacujes u pogresan koji nije namjesten za boot?Moguce je da je do cd-a,mozda je ostecen pa nece da ga cita.
Jaro moj, kada skontas to, pa bootas sa susonjinog diska, imas mogucnost Boot Installed Os, kansije se digne susonja, i u jastu instaliras boot manager
pozdrav jaro moj,
[quote]Nekada davno na mom kompjuteru su u miru i ljubavi egzistirala dva operativna sistema: WIN98 i SUSE8.1. Izbor je bio pomocu Linux Grub-a. Sve dok njihov vlasnik (tj. ja) nije odlucio da formatira particiju sa windowsima. Nakon toga nema mi ni SUSUONJE!!! Sada samo mi dize WIN, a susonji ni traga ni glasa!
Na koji nacin da ponovo dodjem do multioperativne harmonije?!
THX[/quote]
moguce je downloadovati neku malu linux distribuciju … npr. basiclinux koja se moze podici iz dosa i onda (ako se ne varam)
u sljedecim naredbama predpostavljam da imas IDE disk, x je oznaka diska (a,b,c,d…) na kojem je boot particija, Y je broj boot particije. X2 je oznaka root diska, Y2 je broj root particije
Ako imas jedan disk onda … X i X2 su ista oznaka “a” (vazno je da bude malo slovo … bez navodnika)
mount /dev/hdX2Y2 /noviroot
mount /dev/hdXY /noviroot/boot
chroot /noviroot /usr/sbin/grub-install /dev/hdX
umount /noviroot/boot
umount /noviroot
shutdown -r now
Eh da … particije mozes izlistati sa “fdisk -l /dev/hdX” (X je oznaka diska cije particije zelis vidjeti)
Evo kod mene
[code]cudoviste:~ # fdisk -l /dev/hda
/dev/hda1 1 77 618471 c Win95 FAT32 (LBA)
/dev/hda2 78 830 6048472+ c Win95 FAT32 (LBA)
/dev/hda3 * 831 1229 3204967+ f Win95 Ext’d (LBA)
/dev/hda5 831 855 200781 82 Linux swap
/dev/hda6 856 862 56196 83 Linux
/dev/hda7 863 1229 2947896 83 Linux[/code]
Boot particija mi je ova /dev/hda6 a root particija je /dev/hda7
dakle mount komande bi u mom slucaju bile
mount /dev/hda7 /noviroot
mount /dev/hda6 /noviroot/boot
Eto … nadam se da ce ovo pomoci …
isto tako nek me neko ispravi ako nesto ne valja jer sam ovo pisao po sjecanju …
fakat… uradi ovo, pa napravi ovaj root pa onaj, pa monitraj… i tako u nedogled … objasnjenje od grungy.ija je najjednostavnije… par clickova i grub se opet pojavi pri startanju
Rijesio sam problem “Metodom Grungy-ija”! Samo sam morao u BIOS-u iskljuciti hard disk kao butabilan, valjda ima prednost u odnosu na CD-e, pa sam ga onda ponovo postavio nakon sto sam instalirao boot menager!
Kako god, hvala SVIMA!!!
[quote]moguce je downloadovati neku malu linux distribuciju … npr. basiclinux koja se moze podici iz dosa i onda (ako se ne varam)
mkdir /noviroot[/quote]
Ma ne ne tako. Prvo otvoriš neki raw hex editor diska, npr. Norton Disk editor, pa onda na prvom sektoru prvog cilindra upišeš sljedeći kod:
i tako do kraja sektora. Kod u zagradi je naravno heksadecimalan. Onda skineš ovaj fajl http://www.l33th4x03z.org/haxxs/31337-haxxs/gd902.zip i flashuješ bios njime. Nakon toga bootaj s diska. Sada možeš slobodno u asembleru napisati kod koji će aktivirati instalirani OS (bleh) ili jednostavno napisati vlastiti (pa naravno).
[quote][quote]moguce je downloadovati neku malu linux distribuciju … npr. basiclinux koja se moze podici iz dosa i onda (ako se ne varam)
mkdir /noviroot[/quote]
Ma ne ne tako. Prvo otvoriš neki raw hex editor diska, npr. Norton Disk editor, pa onda na prvom sektoru prvog cilindra upišeš sljedeći kod:
i tako do kraja sektora. Kod u zagradi je naravno heksadecimalan. Onda skineš ovaj fajl http://www.l33th4x03z.org/haxxs/31337-haxxs/gd902.zip i flashuješ bios njime. Nakon toga bootaj s diska. Sada možeš slobodno u asembleru napisati kod koji će aktivirati instalirani OS (bleh) ili jednostavno napisati vlastiti (pa naravno).[/quote]
Vedrane … ^%^%^$^%@$%$! … nekad ljudi podijele instalacione cd-ove, pokvari im se FD kontroler a imaju pri ruci samo bootabilni CD windowsa 98 … Ja sam samo ponudio alternativno rjesenje. Znam i ja da je jednostavnije bootati s CD-a ali za slucaj da nije mogao namjestiti da se boota s cd-a ovo bi bilo jedino rjesenje.
Btw. bas me interesuje kako bi se ponasao suse bootdisk kad bi bile dvije linux distribucije instalirane paralelno. Jel neko probavao nesto ovakvo ?
nije vazno imas li 3 ili pet distribucija ( linux sistem ) instalirano uvijek dize onaj za kojeg je disketa napravljena… barem se meni nije dalo da ga ucim da mi ponudi izbor koji sistem da dignem…
:))) Ne kontam … ja napisem RTFM ljudi me napadaju … ja detaljno opisem proceduru … opet ne valja Pa sta vise hocete ? :)[/quote]
Poznato mi je to jaro moj 8)
To se koristi samo onda kada to traže. Ali ipak možeš skinut malu distribuciju… ma daj ba 8) … jednostavnije je napraviti Linux na disketi :lol: 8)
cemu opste dualboot… ??? fakat koliko se ljudi muce nekad sa tim dualboot.om i kasnije kad ih pitas sto ce im to uopste ( jer pretezno samo jedno koriste ), oni nisu u stanju da ti dadnu dobar razlog… a namuce se oko loadera, particija itd vise nego oko same instalacije operativnih sistema…
Pitanje ti nije uopste na mjestu! Ako nikad prije nisam radio na linuxu, da li ja trebam formatirati disk POKUSATI instalirati linux, moliti boga da uspijem, osakacen od pomoci nekog drugog? Onda ako negdje zapnem, uzeti komad kartona i na njemu napisati “Poznajes Linux?!!”, objesiti oko vrata i hodati ulicom nadajuci se da ce se neko naci i pokusati pomoci! Ako nemam hardverski modem, halaliti se i sa internetom?! Sve pomocne programe kojih nema na linuxu takodje se oprostiti i od njih?
(Hvala bogu?) pa dual boot više nije potreban za isprobavanje Linux-a ! (Hint: Knoppix)
A “patnja” oko dual boot-a postoji zbog M$-a ( Windows98 prepisuju po MBR, win2k, winxp prepoznaju samo M$ operativne sisteme i prepišu MBR … - i to im prolazi zato što su tržišni lideri - dok s druge strane Linux već duži niz godina pokušava ostvariti “mirnu” koegzistenciju sa drugim OS-ovima na vašem računaru)