Podjo rec kad prije kad … Neslazem se sa masom stvari od koji :
[quote]OPERATING SYSTEMS
Best Server Operating System
Mac OS X Server v10.4
A powerful, extensible Unix server with a uniquely robust set of standard features
Best Client Operating System
Mac OS X v10.4 Tiger
A rich and friendly desktop OS built with professional users in mind[/quote]
Ovaj client mogu nekako i objansnit, ali macOS kao server je obicna rupa, i definitvno jedno od NAJnepopularnijih rijesenja, soliniji jest od ms al opet sto se tice podrske. Ma citav macOS se reklamira i ubacuje kretenima da mozes rec vidi kakav racunar imam i kako je kul (amerika) I niko ga ne kupuje radi nekih sta stvarno moze da uradi vec vec kako izgleda.
A 10.4 sam i ja uspio da srusim nekoliko puta, al na intelu! Al sam cuo da se isto desilo i na dual macu, i to zaredom. A i btw, bilo koja kompanija objavi vala ista dell-ovo ne govori tacne stvari.
pa i on je na Unixu takodje, s tom razlikom da ga i djeca mogu koristiti…
i jos si zaboravio:
Best Workstation
Apple Power Mac G5 Quad
Impressive hardware specs, sub-$5,000 price tag, and the magic of OS X
nadji mi pc sa tom optimizacijom (: (a sto se tice rusenja sistema: sve sto se napravi moze se i srusit)…
a sto se tvog “kako je kul” tice mislim da je cak obrnuto (samo sto naravno i predobro naplati svoj trud - hajd mi nadji pc koji ima šasiju/kućište od pravog i kvalitetnog aluminijuma na primjer)…
OSX može biti lijep, cool ili slično. Ali sa tehničke strane ima malo šta ponuditi Unix svijetu. Koriste promašeni mikrokernel pristup (MACH), i to bastardized verziju istog (MACH server, sa BSD podsistemom kao jedinim servisom, na “ring 0” nivou). Iz čisto marketinških razloga pokušavaju dokazati koliko su napredni i na tom polju.
P.S.
Da ne bude zabune, nemam nikakvog negativnog stava prema Apple-u i/ili OSX-u, šta više NEXTStep mi je cool (čak koristim WindowMaker), Objective C + Cocoa (ili GNUStep) je predivan framework. Ali OSX kao serverska platforma pored GNU/Linux, *BSD ili Solarisa je prava lovačka storija …
(: i da imaš šta negativno - to je ipak samo tvoj stav - i takva je demokratija (:
istina je da osx ne koristim kao server pa ne mogu tačno ni reći koliko je to tako, ali kao što i sam autor članka reče:
Apple pointed out that Oracle and Sybase should fare better than MySQL on the Xserve platform. We will postpone the more in-depth database testing (including Oracle) to a later point in time, when we can test the new Apple Intel platform.
Ali eto vidjet ćemo koliko ima u tome istine - i u prvom i u drugom slučaju …
With our current benchmark data, we can conclude that the G5’s FPU performance is as good as the best x86 FP chip, the AMD Athlon 64 / Opteron.
Pa dobro, to je sad malo duža priča. Prvi mačići (Mach) se u vodu bacaju. Sam (mikrokernel) koncept je odličan, samo je nedostajalo kvalitetnih free implementacija. Komercijalne su uvijek bile na nivou (QNX, LynxOS …)
Nihade, mislim da tvoja neumorna promocija Applea postaje pomalo dosadna. Mac OSX je closed source softver i kao takav je nešto protiv čega se neki od nas bore. Nebitno što je baziran na BSDu, i MS Windows sadrži neke BSD licencirane komponente pa opet ne zasipamo BSD grupu temama o Windowsu. Hvala ti na tvojim doprinosima BSD sekciji ULKa ali
OSX NIJE BSD!!!
TEMA OVOG FORUMA JE FREE SOFTWARE!!!
Zaključak: TEME O OSXU SU OFF TOPIC I NEPOŽELJNE!!!
“Demokracija je samo krinka za skrivene teznje anarhista”, rekao je jednom neko cijeg se imena sada ne mogu sjetiti.
Na mnogim forumima (ukljucujuci i ovaj) se ovo itekako manifestira.
[quote=alzan]“Demokracija je samo krinka za skrivene teznje anarhista”, rekao je jednom neko cijeg se imena sada ne mogu sjetiti.
Na mnogim forumima (ukljucujuci i ovaj) se ovo itekako manifestira. ;)[/quote]
I love good quotes
What’s wrong with MacOS (besides that it’s proprietary :D)?
vedran does have a point ovdje, al’ mislim da je i MacOS dobar
operativni … Ljudi htjeli da ljudima bude lakše pa napravili OS,
to su i LT i GNU Bunch (Hurd :D) htjeli, samo što su jedni uzeli
više para a drugi više časti. I naravno zahvaljujući drugim 'naš’
OS će se razvijati puno brže i bolje dok je ljudi k’o što su oni …
Nihad does have a point ovdje, ovo već jest offtopic forum
A da nije bilo windowsa, sada bi se vodio “rat” izmedju Linuxa i Maconje ;).
zato pazite, svi MAC-ovi su pritajeni neprijatelji, a svi korisnici Mac-a su petokolonasi kojima je zadatak da daju insajderske informacije. Pazite da Nihad nema pristupa bas svim informacijama
Btw, nedavno sam imao priliku probati najnovijeg tigra i u njemu sam pronasao sve ono sto mi se oduvijek svidjalo kod KDE-a (mislim da izgled naravno).
Zapravo, iz mog iskustva, svi MacOS useri koje poznam su
veeeeery UNIX/Linux friendly. Drugim riječima, nisu nimalo
nastrojeni oko OSa, OS im radi i to im je dovoljno… Dok mi
vječito štimamo a MSovci vječito krpe, mada je nama
zabavnije
Nemam ništ’ protiv MacOSa a hardver im obožavam. Nekad
u budućnosti kad budem milioner kupim si G2050 i instaliram
na njega Debian njahahahahahaha
[quote=adioe3]vedran does have a point ovdje, al’ mislim da je i MacOS dobar
operativni … Ljudi htjeli da ljudima bude lakše pa napravili OS,
to su i LT i GNU Bunch (Hurd :D) htjeli, samo što su jedni uzeli
više para a drugi više časti. I naravno zahvaljujući drugim 'naš’
OS će se razvijati puno brže i bolje dok je ljudi k’o što su oni …
Nihad does have a point ovdje, ovo već jest offtopic forum [/quote]
Eh … takodje ovo je forum na bosanskom i slicnim jezicima … adioe3 ti isto da si dijasporac koji zivi u ameriKi
[quote=adioe3]vedran does have a point ovdje, al’ mislim da je i MacOS dobar
operativni …[/quote]
Ljudi tema ovog foruma nisu “dobri operativni (bez obzira na licencu)”… ne znam koliko to treba ponavljati, nađite neki opšti informatički forum pa tamo diskutujte o dobrom non-free softveru…
Ok, ali šta je sa silnim MacOS temama na BSD forumu? Kao što rekoh, postaje dosadno. Kome se sviđa MacOS neka ga koristi, neka osnuje MacOS grupu ili nešto slično.
[quote=Nihad]zar je ulk postao “necija” babovina ovdje? hmmm…
u svakom slucaju prepustam ti ga skroz…[/quote] STATUT
pa pročitaj i reci gdje piše da se podržavaju svi operativni sistemi bez obzira na licencu? ULK nije postao ničija “babovina” nego se ti baviš nečim što nema nikakve veze sa ULKom.