Instalacija aplikacija pomocu YaST-a

postoji li mogucnost da YaST tokom instalacije neke aplikacije uzima potrebne file-ove sa interneta umjesto sa CD-a? time se dobija “friskija” verzija a ujedno nisam “ovisan” o CD-ovima?
Koja jeprocedura za ovo?

Ja mislim da u YaST-u ima neka opcije izbora source-a sa kojeg se instaliraju programi. NIsam siguran ali pokusaj u kategoriji Software ili tak nes … :slight_smile:

ti si u slucaju SuSEta ovisan o CD.ovima prilikom pocetne instalacije. Novije pakete mozes skinuti ako u Yastu odaberes “OnLine update” ( ili tako nesto :wink: ). Ta opcija skida onda samo novije pakete za tvoju distribuciju sa nekog od SuSE/Novell servera.

Sto se tice instaliranja sa drugih izvora - to ti bas nebih preporucio. RPM paketi su vecinom za RH distribuciju i nisu kompatibilni ( barem po mom misljenju ) sa SuSE distribucijama radi strukture direktorija. Hvala Bogu pa u OSS zajednici postoje ljudi koji se bave i pakiranjem software.a za razne distribucije kako bi pocetnicima olaksali instalaciju. Neces mi vjerovati, ali za SuSE sam na ftpu od rumunskog LUGa nasao hrpu aplikacija. ( ftp.lug.ro ).

Uzivaj

Pozdrav

Ice

SuSE uglavnom ne izdaje novije verzije paketa za određenu verziju distribucije, samo ispravke bugova.

Ako treba šta dodatno instalirati pročitaj http://linux01.gwdg.de/apt4rpm/ ;
a na http://packman.links2linux.org/ imaš izbor nekih paketa do kojih zna biti poteško doći. (npr MPlayer).

[quote]ti si u slucaju SuSEta ovisan o CD.ovima prilikom pocetne instalacije. Novije pakete mozes skinuti ako u Yastu odaberes “OnLine update” ( ili tako nesto :wink: ). Ta opcija skida onda samo novije pakete za tvoju distribuciju sa nekog od SuSE/Novell servera.

Sto se tice instaliranja sa drugih izvora - to ti bas nebih preporucio. RPM paketi su vecinom za RH distribuciju i nisu kompatibilni ( barem po mom misljenju ) sa SuSE distribucijama radi strukture direktorija. Hvala Bogu pa u OSS zajednici postoje ljudi koji se bave i pakiranjem software.a za razne distribucije kako bi pocetnicima olaksali instalaciju. Neces mi vjerovati, ali za SuSE sam na ftpu od rumunskog LUGa nasao hrpu aplikacija. ( ftp.lug.ro ).

Uzivaj

Pozdrav

Ice[/quote]

Icy. Pravo da ti kazem, na kraju nisam skont’o sta si mi htio reci?!?
Trenutno imam problem sa instaliranjem QuantaPlus na kucnom i firminom desktopu.
Kod kuce sam instalirao phpMyAdmin bez ikakvih problema dok mi na poslu javlja da mi nedostaje pwgen.

Skin’o sam QP rpm sa rpmseek.com (ili tako nekako). Nasao sam taj rpm pomocu Konqueror-a i kada sam double-click na ikonu pitalo me da li zelim instalirati pomocu YaST-a. Ok.
Kod kuce mi javlja takodje konflikt - fali pwgen, a ovdje na poslu ga nadje i trazi da ubacim CD br.4 I kada ubacim dobijem poruku:
!= SuSE Linux AG

Klikn’o na Ignore :slight_smile: i dobio ovo:
[/quote]

back to the roots…

afane - phpMyAdmin dolazi normalno ( kao paket ) uz SuSE 9.2… znaci odes u yastu na software - pa na “add remove software” <- prevod sa njemackog :slight_smile: … kad se pojavi prozor oder na search… ukucas phpMyAdmin kliknes OK, kad dodje lista sa paketom, odaberes ga za instalaciju ( pojavi se plusic ili I sa strane )… kliknes na OK, trazit ce onda instalacijski medij od tebe, paket se instalira, yast pokrene SuSEconfig i ostalo ti je valjda poznato gdje phpMyadmin zavrsi…

ako ces iskreno - za phpMyAdmin ti i ne treba nes posebno… skines ga sa sourceforge.net otpakujes u dir, podesis i picis :wink:

Pozdrav
Ice

[quote]back to the roots…

afane - phpMyAdmin dolazi normalno ( kao paket ) uz SuSE 9.2… znaci odes u yastu na software - pa na “add remove software” <- prevod sa njemackog :slight_smile: … kad se pojavi prozor oder na search… ukucas phpMyAdmin kliknes OK, kad dodje lista sa paketom, odaberes ga za instalaciju ( pojavi se plusic ili I sa strane )… kliknes na OK, trazit ce onda instalacijski medij od tebe, paket se instalira, yast pokrene SuSEconfig i ostalo ti je valjda poznato gdje phpMyadmin zavrsi…

ako ces iskreno - za phpMyAdmin ti i ne treba nes posebno… skines ga sa sourceforge.net otpakujes u dir, podesis i picis :wink:

Pozdrav
Ice[/quote]

to sam skonto i tako sam i instalirao phpMyAdmin na kucni desktop a na desktopu u firmi kaze, kao sto rekoh, da mi fali pwgen.
Pokusao sam instalirati i prkeo terminala:

rpm -i phpmyadmin.xx.xxxx.x.x.x

ali mi javio istu “gresku”.

A sto se tice QuantePlus - ono ne kontam sa obavjestenjem “!= SuSE Linux AG” ?!?!?

No, slijedi slijedeci niz pitanja :smiley:
oznake za rpm-ove.
nasao sam neke stvari na google i BHW, ali bih htio da budem siguran:
i386: standard Intel 386 (32-bit) architecture
i586: as i386 but optimized for newer processors (Pentium and above)
x86_64: For AMD 64-bit processors and later Intel Pentium P4s
PPC: PowerPC processor, used mostly in Apple hardware
A gdje je Celeron? Prvo sam mislio da je i386. Mirza mi rece da je i586?
Celeron mi je na desktopu u firmi a pentium 4 kod kuce.

Trazio sam pwgen za phpMyAdmin i na rpmseek.com pa sam nasao jedino
pwgen-2.03-133.src.rpm SuSE 9.2 2.03 133 i586 Download
pwgen-2.03-133.i586.rpm SuSE 9.2 2.03 133 i586 Download
pwgen-2.03-133.x86_64.rpm SuSE 9.2 2.03 133 x86_64 Download

Prvi je source i mislim da jos nisam “dorastao” da sam kompajliram source, drugi je za Celeron, jel’ tako? Treci je AMD?
Sta cu za P4?

Trazimi QuantaPlus i na rpmseek.com nadjem ali nema ni jedan paket za SuSE9.2. Ima za SuSE 9.1
quanta-3.2.1-36.src.rpm SuSE 9.1 3.2.1 36 i586
quanta-3.2.1-36.i586.rpm SuSE 9.1 3.2.1 36 i586

ali zato ima
quanta-3.2.3-0.1.i386.rpm kde.org 3.2.3 3.2.3 0.1 i386

Znaci, da li “smijem” (i ako da - da li postoje neki uvjeti) skinuti ovu drugu soluciju (koja je cak i “friskinja”) ili MORAM traziti rpm-ove SAMO za moju distribuciju?
Takodje, kao u ovom slucaju, nema za 9.2 ali ima za 9.1 - da li ipak mogu ili NE SMIJEM koristiti taj rpm?

Jao Ice uopšte nisi pročitao afanov odgovor :slight_smile: Afane onaj input/output error daje nagovijestiti da ti je CD izgreban ili nije dobro snimljen. Preporučujem ti da poslušaš Adisov savjet i instaliraš apt za suse.

i586 ne znači “pravljen za Pentium (i ne radi ni sa čim drugim)” nego “optimizovan za Pentium (a može raditi i na svim novijim procesorima)”. Inače Pentium, Pentium Pro i AMD K-6 čine arhitekturu “i586”, a Pentium II i noviji, kao i Athlon/Duron računari spadaju u arhitekturu “i686”. Pakete za i686 niko ne pravi jer se tom optimizacijom skoro ništa ne dobija.

Što se tiče RPMova ja bih ti preporučio da tražiš samo rpm-ove za suse 9.2, nipošto suse 9.1 ili kde.org, ali ako si baš avanturistički raspoložen :wink: možeš probati.

Ono šta činimo za života odjekuje u vječnosti… :wink:

evo kako da podesiš YaST tako da koristi ftp za instalaciju:

1. Otvori YaST i klikni na Software
  2. Klikni na “Change Install source” odnosno promijeni instal.medium.
  3. Pritisni Alt+H i u tom prozoru izaberi ftp.
  4. Unesi direktorij na ftp serveru iz kojeg će yast koristiti instalaciju.
  5. Izaberi Anonymous kao Usera.

Evo ti neki ftp serveri sa direktorijima u Njemačkoj:
ftp.gwdg.de pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/i386/9.0/ (ovje stavi svoju SuSE verziju)

ftp.tu-chemnitz.de pub/suse.com/ftp.suse.com/suse/i386/9.0/

ftp.mpi-sb.mpg.de pub/linux/mirror/ftp.suse.com/ftp.suse.com/suse/i386/9.0/

Baby, probao sam ovo sa 9.3, ali na mirrorima fale neki kritični serverski paket, npr. bind ili tomcat5. rpmseek potvrđuje da nema nigdje tih paketa za Suse 9.3 (samo updates). WTF!?!? Gdje se mogu skinuti ovi paketi?

Ja sam pogledao za BIND na mojoj mašini (SuSE 9.1) koji također preko ftp-a podešen i tu je.
Jesili već instalirao koji paket preko ftp ? Na početku YaST uvijek daje manji izbor paketa (samo oni koji su na prvom CD-u) ali nakon prvog inicijaliziranja servera on skine listu svih dostupnih paketa tako da je izbor veći. Možda je do toga !!!

PS: BIND nedolazi uz Personal-Verzije suseta , samo prof. i to bi trebalo da se nalazi na serveru.

ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/i386/9.3/suse/i586
Nigdje binda :frowning: samo devel i debugging info. I tako mnogi paketi. Pravo sam zabrinut, treba mi ovo za “pravi” server a cd-ovi su mi izgrebani.

Hm, neznam za 9,1 je tu. Možda sada koriste neki drugi DNS server ?

Interesantno je da bind i ostali paketi postoje na CDovima, tako da kad samo podesim instalaciju sa ftp-a dobijam unresolvable dependencies i sistem mi postaje neupotrebljiv, jer se i dalje koristi lista paketa sa CDa.