Instalacija Ati drivera (bilo: Par početničkih pitanja)

Pozdrav svima!

Imam jedno pitanje, a vezano je za instalaciju drivera za graficku na uBuntu x64…

Naime skinuo sam drivere (ati x1600) ali kada idem instalirati dobijem poruku: gedit has not been able to detect character coding…
Što bi trebao napraviti da riješim taj problem?
Hvala

P.S. Potpuno sam novi u Linux svijetu, i zbunjuje me koliko i pozitivno iznenađuje

Pokušavaš “pokrenuti” instalaciju tako što dva puta klikneš na downloadovani drajver, pošto po defaultu datoteke skinute sa interneta nemaju execute permisije, file manager (Nautilus?) misli da je to neka tekstualna datoteka i otvara asocirani program za editovanje teksta (gedit)…

Ukratko, neće tako ići. Ili ćeš koristiti Ubuntu way (skineš pripremljene drajvere sa interneta), ili generički pristup, a to znači instalacija iz konzole (CRTL+ALT+F1; prijaviš se; init 3; sudo sh ati_drajveri_i_sta_sve_ne.sh; …)

Valjda će ko od Ubuntu raje imati pametniji prijedlog, ja baš i nisam adekvatna osoba za to :wink:

https://help.ubuntu.com/7.10/add-applications/C/index.html

zašto samo ne klikneš na “restricted manager”, checkiraš ati driver, instaliraš i rebootaš?

npr:

ps:
ovo što si ti uradio je “windows way”: “idi na net skini driver klikni dvaput” :slight_smile:

Pozdrav

Imam pitanje oko FTP-a.
Kako sam novi na linuxu i to, možete li mi preporučiti neki FTP klijent ali da je dobar.
Npr. na win-u sam probao filezilla, i core ftp lite.
Core ftp mi je što se tiče upload-a zakon, jer uvijek bez problema mogu resume upload nekih većih datoteka, dok sa filezillom nikako.
Koristim Ubuntu 8.04, i probao sam filezillu, isti je problem nemogu da resume nikako, a isto sam probao i gftp, koji također nemože da resume.
Tako da sam morao ući u win, i s coreom resume taj upload bez problema.

Dakle, koji preporučujete, odnosno koristite.

Hvala

Kvaju, možda bi bilo bolje da otvoriš novu temu?
Svako novo pitanje ide u novu temu, a ova je ionako loše naslovljena…