U svijetu linuxa sam apsolutni pocetnik. Cjelokupno moje linux iskustvo seze dotle da sam uspio napraviti dual boot Viste i OpenSuse 10.3 i tu se sve zavrsava.
neki hardware mi je poznao, neki naravno nije, radi se o laptopu Dell Studio 1535.
Trenutno sam skinuo drivere za ATI Mobility HD3450 sa njihovog web-a i drivere za broadcom mreznu karticu.
ATI driver je u .run ekstenziji a broadcom u .tar ekstenziji, i tu pocinju problemi
naime, ne znam kako da izvrsim instalaciju navedenih drivera.
koliko sam upucen to bi trebalo nekako kroz cli uz upotrebu nekih komandi i switcheva da se uradi, ali to je sve sto znam…
Ukoliko se neko nadje da mi ovo pojasni zamolio bih, ukoliko je moguće, da mi da neki step-by-step guide, po mogućnosti sa kratkim objašnjenjima šta, kako i zašto je koja naredba i koji switch koristen itd isl i kako to sve radi.
instalacija mi je prosla iznenadjujuce jednostavno no igrom slucaja sam preskocio chmod +x naziv_filea.run
sada kada bootam sistem, kadmi treba prikazati desktop, samo mi se slika zabrlja. je li postoji neki nacin da stvar vratim na pocetno stanje, nesto kao system restore u windowsima?
pokusao sam bootati i failsafe mode ali tu dodjem do konzole i tu tu
Da li je ta graficka uopste podrzana na linuxu? jesi li provjerio to? Ako ti se slika zamrljala, ne vidis nista, probaj pritisnuti CTRL + ALT + F2 i ako te prebaci u konzolu, loguj se kao root i upisi
i to ce izbrisati drivere i vratiti sve na stare postavke
[quote=Skywalker]Da li je ta graficka uopste podrzana na linuxu? jesi li provjerio to? Ako ti se slika zamrljala, ne vidis nista, probaj pritisnuti CTRL + ALT + F2 i ako te prebaci u konzolu, loguj se kao root i upisi
i to ce izbrisati drivere i vratiti sve na stare postavke
Hajmo za početak da se početnicima NE PREPORUČUJE instalacija proprietary 3D drajvera, bilo ATI bilo NVIDIA. Pogotovo zato što se nećete baš naigrati na Linuxu.
Prvo, treba koristiti svježu distribuciju koja je izašla u zadnjih godinu dana (SuSE 10.3 to nije).
Zatim, na Xorg wiki ima lista podržanih kartica, HD3450 bi trebala biti uredno prepoznata i raditi sasvim fino. Dakle, sve bi trebalo raditi out of the box. Linux nije Windows pa da je pod moranjem da lovite tamo neke drajvere na internetu.
P.S.
Moje iskreno saučešće vlasnicima NVIDIA kartica, ne valjaju ni (spori) 2D (nestabilni) 3D drajveri. Brzo će nouveau
a sta je meni sada za cini? da li da iz windowsa pobrisem particije pa da ponovo uradim instalaciju?
hoce li mi u tom slucaju napraviti problem na boot manageru?
ili eventualno da ponovo bootam sa instalacionog diska posto sam vidio da i tamo ima repair existing installation ili slicno
Ja bih ti predložio da ponovo instaliraš noviju distribuciju preko tog suse 10.3. Boot manager bi trebao nastaviti raditi bez problema. Popravljanje tog OSa je izgubljen slučaj. Nakon toga bih zamolio korisnike distribucije koju odabereš da objasne kako podesiti Ati karticu i mrežnu na normalan način. Instalacija drajvera iz .tar fajlova nije za početnike! Recimo za Ubuntu bih ti predložio da instaliraš envy, za Mandrivu bih ti rekao da koristiš Mandriva One kao instalacioni medij. Sigurno postoji jednostavno rješenje i za suse.
tu je opisano kako se “builda” driver iz “source-a” (stariji suse), mada nema razloga da ne probaš najnoviji opensuse 11.1, i fino pokupiš ati driver sa njihovog servera
tu je opisano kako se “builda” driver iz “source-a” (stariji suse), mada nema razloga da ne probaš najnoviji opensuse 11.1, i fino pokupiš ati driver sa njihovog servera[/quote]
hvala ti mnogo na informacjama, no kako sam bio jako nestrpljiv, pobrisao sam particiju i ovog puta digao CentOS 5.2
dugo sam trazio ali nisam skontao kako da kreiram vpn konekciju (jer sam ja globalnetu) i kako da instaliram rpm package?
hvala unapriejd
i da, centos mi je poznao mreznu karticu tako da mi je bar to olaksao…
rpm paketi se instaliraju naredbom rpm -i imepaketa, ljudi obično dodaju još opciju -v za prikaz detaljnijih informacija i -h za progress bar tako da je naredba rpm -ivh imepaketa. Ali preporučio bih ti da prije direktnog instaliranja pojedinačnih paketa koristiš automatsku instalaciju koja te riješi tonu problema: yum update - da bi se pokupio najnoviji spisak paketa yum install imepaketa - s tim što ovdje iz imena paketa izostavljaš verziju i nastavak .rpm znači ako se paket zove pidgin-2.5.5-0.1.i386.rpm kucaš naredbu yum install pidgin.