Instalacija Drivera

Skino sam drajver sa ove stranice http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_180.22.html.
Dobio fajl pod nazivom
NVIDIA-Linux-x86-180.22-pkp1.run.
Kliknem 2 i nista.
Kako da ovo istaliram .

Nikako, stari driver, ne pokušavaj. De prvo zaviri u System > Administration > Hardware Drivers i kaži nam šta ti prikazuje tamo i da li je išta aktivirano.

Hardware Drivers
nemam tog

Koja grafička?
Kad skineš pravi driver snimi ga na Desktop. Zatim pokreni Terminal i kucaj “cd Desktop” (veliko D). Nakon toga kucaj "sudo sh ime_drivera.run (to je ono NVIDIA…bla_bla) i pritisni enter i unesi svoj password. Instalacija bi trebala da počne. Par klikova i to je to.

Da ne bi kucao puno ime drivera (lako je pogriještiti) ukucaj samo par prvih slova i prtisni TAB, trebalo bi da ispiše samo ostatak imena drivera. Npr. Ako je kod mene driver “ati-driver-installer-9-12-x86.x86_64.run” i ja kucam samo “ati” i pritisnem Tab a samo ispiše ostatak naziva fajla (ako je on jedini koji počinje sa ati).

[quote=KandraX]Hardware Drivers
nemam tog[/quote]
Pritisni Alt + F2 i u polje za unos upiši hardware drivers i ispod će pisati Hardware Drivers i klikni na to.

graficka je Nvidia 9500 Gt 1 GB 128 bit

E vako
Otiso sam pod Applications=Ubuntu softer centar i upiso Hardware Drivers i istaliro .
Pod System sam naso ko sto si reko .
Otvorio prozor.
U gornjem uglu mi je izbacilo
Nvidia accelerated graphic (version 173 )
Nvidia accelerated graphic(vfersion 185)(Recommended)
Treba aktivirat 1 od njih.
Bio sam aktiviro ali mi je sve islo usporeno .

Pa pitao si to već. Ovdje: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5612
Evo ti ponovo:
http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/180.22/NVIDIA-Linux-x86-180.22-pkg1.run

To već imaš jel tako? Drugo ne mogu naći. Da staro je godinu dana.

da
Pa izbacio sam gore link sa kojeg sam skino.

Pa probaj to instalirati. Ne znam šta da ti kažem. Iz hardware drivers izaberi onaj recommended

Ako ti radi usporeno sa 173 i 185, onda probaj ovu soluciju: instaliraj 190 driver iz nVidia-inog repozitorija (eventualno 195 iz istog repozitorija, s napomenom da se radi o beti):

Nakon ovoga, osvježi repozitorije komandom:

Kad si i ovo uradio, otvori Synaptic (System > Administration > Synaptic Package Manager), i traži “nvidia”. U listi pronađi “nvidia-glx-190” (ili 195, ako 190 ne bude radio), i instaliraj sve što ti ponudi.

uradio ko sto si reko .Istaliro sam 195.Sta dalje,

Nema dalje, to bi trebalo biti to. Restartuj kompjuter i vidi kako radi. Možeš pokrenuti komandu glxgears da vidiš kako točkići rade. Ustvari, pogledaj prikazuje li išta Hardware Drivers sada, nakon restarta (tj. 195).

mozda problem sa open gl bibliotekama. imao sam taj problem kod sebe, nisam mogao postici fps veci od 300. nisam siguran al ima neka zbrka oko tih paketa. ukloni libgl1-mesa-swx11, libglut3 i libglw1-mesa pakete, instaliraj libgl1-mesa-glx, i libglu1-mesa. mislim da ce povuci sve ostale pakete sto trebaju

meho isto sto sam i prije napiso gore
Nvidia accelerated graphic (version 173 )
Nvidia accelerated graphic(vfersion 185)(Recommended)

libgl1-mesa-glx, i libglu1-mesa
to mi je istalirano

Ev kad sam odabrati od ona 2 ponudjena izabro sam 1
kad uradi skidanje
izbaci mi
SystemError: installArchives() failed
znaci da nemogu odabrati ni njih

Nista jel ima kakva komanda da se vratim na pocetno .Pa da idem ispocetka ili je dizanje sistema jedini nacin

pokrene li se graficko okruzenje. ako da onda uradi sljedece, nadam se da ide ovako naredba posto ne koristim xfce
alt+f2 pa upisi xfwm4 --replace
vjerujem da su ti efekti pokrenuti po defaultu, ta naredba ih ukine.

kad restartam komp izbaci mi neko upozorenje i onda moram odabrati 1 opciju .I onda ide loging.
Ok probat cu i to ,pa se javim.

Could not open location 'file:///home/novica/xfwm4%20–replace’
Error stating file ‘/home/novica/xfwm4 --replace’: No such file or directory

to mi izbaci

Odem pod sistem i nadjev nvidia x server settings koji mi je se pojavio kad sam odradio prije .
Kad ga pokrenem izbaci mi upozorenje

You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run nvidia-xconfig as root), and restart the X server.

Odem i pokrenem root i upisem nvidia’xconfig
i izbaci mi

The program ‘nvidia-xconfig’ can be found in the following packages:

• nvidia-glx-173
  • nvidia-glx-185
  • nvidia-glx-96
    Try: apt-get install
    nvidia-xconfig: command not found
    root@novica-desktop:/home/novica# ^C
    root@novica-desktop:/home/novica#

toxD