Instalacija Fedore7

Linux koristim dva meseca. Koristio sam .deb distribucije. Nocas sam isprobao Fedoru7 ali sam morao da je skinem.
Naime:
Na računaru imam tri hard diska koje OS prepoznaje kao: sda, sdb i sdc.
Na sda je instaliran Debian.
Na sdb su instalirana dva OS. Na sdb1 je WindowsXP a na sdb2,3 i 4 je Ubuntu.
Podrazumevani OS koji se prvi podiže je Ubuntu.
Problem:
Instalirao sam Fedoru7 na sdc. Instalacija je protekla u redu i OS Fedora se podigao. Oduševio me je brzinom .
Ali prikazao mi je samo sledeći meni:
Fedora / i
Other: i nema ni jednog OS koji postoje na računaru.
Otvarao sam Fedorin /boot/grub/menu.lst, editovao, pokušavao evo do jutros ali nisam uspeo da u meniju dobijem još koji OS.
I morao sam da obrišem Fedoru a onda uz pomoć instalacionog diska povratio grub ubuntiju i vratio na pređašnje stanje.
Tako je sada sdc formatiran u jednu particiju, fajl sistem ext3 i prepoznaju ga svi ostali OS, prilazim mu normalno.
Pitanje:

  1. Da li Fedora omogućava da na računaru imam pored nje: WindowsXP, Debian i Ubuntu.
  2. Kako da instaliram Fedoru da mi pri startovanju ponudi meni sa svim OS na računaru i normalno da se ti sistemi podižu kada ih izaberem.
    3.Da li se ova mogućnost definiše pri instalaciji same fedore ili se vrši editovanje /etc/fstab.
    Ako neko ima vremena da bi objasni šta gde upisujem i kako da realizujem instalaciju Fedore7.

Nikad nisam razumio ljude koji imaju vise od jednu distro na komp. Tvoje zadnje i prvo pitanje je identicno ovom sto si sad postavio, samo je raspored instaliranih distro isti.

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=4159

ja sam postavio pitanje. a to što ne razumeš da se ima više OS nije problem… Pošto učim daleko ću pre savladati filozofiju Linuxa koristeći više različitih distribucija. naprimer, ntfs fajl sistemu se ne pristupa na isti način te ta raznolikost tera na razumevanja suštine.
Da, sve sam pokušao na osnovu objašnjenja na koje upućuješ i uspeo sam samo da dobijem Debijan ali WindowsXP nikako, iako sam sve varijante pokušavao. zato sam i skinuo CentOS i pokušao sa Fedorom.
U svakom slučaju hvala i nema razloga za nerazumevanjem.

šta ti nije bilo jasno na ovom linku? javi se spreman sam ti pomoći

ps:
i centos i fedora po defaultu snime samo sebe i eventualno windows u grub

[quote=vrhlinux]ja sam postavio pitanje. a to što ne razumeš da se ima više OS nije problem… Pošto učim daleko ću pre savladati filozofiju Linuxa koristeći više različitih distribucija. naprimer, ntfs fajl sistemu se ne pristupa na isti način te ta raznolikost tera na razumevanja suštine.
Da, sve sam pokušao na osnovu objašnjenja na koje upućuješ i uspeo sam samo da dobijem Debijan ali WindowsXP nikako, iako sam sve varijante pokušavao. zato sam i skinuo CentOS i pokušao sa Fedorom.
U svakom slučaju hvala i nema razloga za nerazumevanjem.[/quote]
to sto ti hoces je zapravo da procitas dokumentaciju od grub-a , onda bi shvatio kako ces “napravit” i ostale OS-ove koje imas da se dizu…

Ovo je dupla tema. Ponavljanje istih pitanja ti apsolutno ništa neće pomoći, bolje je da objasniš šta ti nije odgovaralo u ranijim objašnjenjima.

o ovome sam ja danas pricao. particioniranje sa vise OS-ova nije nesto sa cime bi se mogli olako igrati. GRUBE zna predstavljati poprilican problem ako ima vise OS-ova na masini. mozda ga nisi install ima distroa na kojima se mora zasebno instalirati posto je dat opcionalno. sto se tice prelaska filozofije linuxa sve distribucije su manje vise iste razlikuju se samo u prekompajliranim datotekama kao npr debian i ubuntu koriste .deb centOS fedora .rpm a i to je relativno i u zavisnostima njihovih aplikacija. shvatit ces da je najbolje skinuti source i kompajlirati sam sto je moguce i potpuno slicno na svakom linuxu koji uzmes u obzir. ja sam za koristenje vise OS-ova ali jedan po jedan. taman sam zavrsio sa centOS-om pa sam ga skinuo i stavit cu ubuntu jer se ta dva pomalo razlikuju. svi ostali idu tom logikom.
usto ako se ne varam vrhlinux vec imas odgovor na ovaj problem u jednom drugom svom postu

@Wizz: stvar se zove GRUB, ne GRUBE.
@vrhlinux: ne, neces savladat filozofiju instaliranjem vise distribucija ako imas Ubuntu, CentOS, Fedoru i OpenSUSE. Stavise, nece ti nista bit jasno. Pregledaj wiki za “savladavanje Linux filozofije” :smiley:

dobro vise dosta sa tim GRUB-GRUBE znam kako se pise vise. koda ste svi gimnaziju zavrsili ccc :D. ne bi me cudilo. i ja kazem. bolje jednu distribuciju uzmi pa se polako sekaj na njoj. mozes na toj jednoj koliko i na ostalima. sta ti se zuri? samo glava zaboli