danas sam se stvarno potrudio da instaliram xchm medjutim uvijek nesto fali. Prvo trazi noviju verziju wxWidget2 ili wxGTK, pa kad hocu to da instaliram trazi noviji gtk+ pa kad hocu to onda trazi noviji glib.
krenem iz pocetka instaliram glib, po defaultu vidio sam da mi instalira u /usr/local
zatim pocnem sa gtk+, i kaze mi da zahtjeva noviju verziju glib a nju sam vec instalirao.
originalna poruka : Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you installed software in a non-standard prefix
Pogledaj u gornjem thread-u šta znači PKG_CONFIG_PATH i kako se štima i sl., mada ti vjerovatno ne treba to, već samo trebaš raditi ‘configure --prefix=/usr’ ili nešto slično tome (zavisi od distribucije)
Recimo, na Slackware imam sljedeći direktorij ‘/usr/lib/pkgconfig’, na SuSE je to možda ‘/opt/gnome/lib/pkgconfig’ (znači prefix je /opt/gnome) …
Da sam kompajliraš GTK2 biblioteke ne prepručujem, dosta aplikacija može prestati raditi, ali ako baš moraš, evo recepta:
Skontaj gdje su instalirane stare GTK2 biblioteke, tj. prefix. je obično ili /usr ili /opt/gnome
Za sve pakete ćeš koristiti isti prefix, npr. ‘configure --prefix=/usr’; nakon svakog sljedećeg koraka pokrećeš komandu ldconfig
[quote]checking for X… no
configure: WARNING: X development libraries not found
checking for pkg-config… /usr/bin/pkg-config
checking for fontconfig >= 1.0.1… Package fontconfig was not found in the pkg-config search path.
Perhaps you should add the directory containing fontconfig.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'fontconfig' found configure: WARNING: No fontconfig found, skipping tests for FreeType and Xft checking for cairo >= 0.5.2-head... Package cairo was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containingcairo.pc’
to the PKG_CONFIG_PATH environment variable
No package ‘cairo’ found
configure: error: *** Didn’t find any of FreeType, X11, or Win32.
*** Must have at least one backend to build Pango.[/quote]
prije ovoga sam instalirao glib-2.8.6, sve ej proslo kako treba. ali pango nece ni sa prefixkom ni bez njega. Radi se o red hat fedora 4 ditribuciji. kernel 2.6.15.