Instalacija i konfiguracija spamassassina

dali je neko od vas instalirao i konfigurisao spamassassin-a, i ako jeste treba mi neki manual i howto na našem jeziku ili par objašnjenja. jer kad sam instalirao kod sebe na serveru, nakon instalacije, nisam skontao kako da ga konfigurišem, i dali on neki spamassassin fajl pravi koji filtrira spamove.

Pa ne znam floopy stvarno jesil ti kad imao priliku da u svom browseru ukucas : “www.google.com” il “www.alltheweb.com” , ono kontam hehehee ima nas svakakvih !??? Mislim da je jednom u onoj hrvatskoj mrezi bio clanak o tom sranju :)) previse je tvojih postova na forumu , pa kontam da ti ostavim ova dva linka nadam se da ces nesto postici HEhehhee

Ovisi o softveru koji koristiš kao mail server.

Pojednostavljeno, spamassassin radi na principu programa koji na stdin uzima mail poruku a na stdout vraća tu istu poruku sa dodanim SpamAssassin header poljima (koliko je “bodova” poruka dobila), onda podesiš minimum bodova nakog kojeg poruka biva klasificirana kao spam.

+alkatraz+ spamassassin

Dobri ste vas dvojica majke mi, pa sve se moze na googletu naci, od recepta za kolač od višanja do howtoa za atomsku bombu od kućnih potrepština, ali nije to poenta. Po toj logici hajdmo ukinut forum i napravit redirekciju na google i ljepota. Spamassasin nije baš ni trivijalan softver za podesit, pa ko ima volje nek čovjeku pomogne…
Doduše, lakše mu je kontaktirat uredništvo Mreže da mu pošalju onaj broj.

Pa vjeruj mi ja ne znam isto podesiti spamassassin :wink: mada sam to radio 10ak puta :wink: samo čitam howto i ponavljam korak po korak kako tamo piše

Ustvari, da se razumijemo, ja ništa ne znam ni o čemu.

polako samo…ovdje smo da skontamo o čemu je rijeć…ovako, i ja sam jednom prije nego sad instalirao spamassassin i sve ok funkcioniše, ali sad na drgoj mašini kad to radim baš mi nije jasni čak ni INSTALL ni README, tako da mi treba konkretna pomoć. Pa eto, ko zna nek pomogne. Hvala u svakom slučaju.

Šta se zbiva? Koji e-mail server koristiš? Kakve poruke dobiješ? Da li u porukama imaš u headeru polje X-Spam ?

heh… ovo ce izgleda biti velik thread…

ma:ID… jedan savjet za tebe… odmah u prvom postu budi konkretan… tj. koji MTA, sta ti tacno treba itd… isto kao da si rekao zeni/materi/nani “ja bi kolac” :wink: dobio bi sigurno odgovor "idi kod slasticara ( vidi www.google.com ) ili “kakav kolac”… ( vidi vedran :wink: )…

pozdrav

ICE

e hvala ti Ice, evo nekih detalja, kao MTA je sendmail 8.12.10-11, e sad ja još nemam nekih konkretnih slučajeva spama ili upozorenja, a predpostavljam da je do konfiguracije. ali probao sam googlati ali mi treba info. iz prve ruke.