Instalacija LogoSoft BIP-a pod linuxom

Napokon :slight_smile:

Nakon duzeg vremena uspio sam podesiti LogoSoft BIP (Cisco Wireless) da radi na RedHat 8. Procedura nije nesto komplikovana (barem na ovoj verziji RedHat-a) ali ima par trikova bez kojih se Wireless Network Interface nebi mogao aktivirat.

Ovu konekciju koristim vec duze vrijeme i mogu slobodno reci da je osjedno brze downloadovanje vjerovatno zbog samog nacina implementacije TCP/IP protokola pod Linuxom.

Jedina zamjerka je sto svaki put kada upalite racunar se logovati preko terminala i onda ici u Network Configuration i aktivirati Wireless Adapter jer se nemoze aktivirati prilikom Boot-a.

Mislim da bi dobro bilo da napisem Tutorial kako setovati BIP Wireless pod linuxom te da se objavi na LUGBIH.org iz cistog razloga sto je sada sve vise korisnika LOL BIP servisa. Volio bih da cujem komentar na ovo od strane nekoga iz LUGBIH-a.

Srdacan Pozdrav,
Armin Kalajdzija

Vozdra,

ako mislis da ce pomoci drugim korisnicima te usluge, onda naravno imas nasu podrsku! Kada napises tutorial salji ga na info@linux.org.ba.

Pozdravi i hvala sto si se javio,

Amila

Nema potrebe da svaki puta kad pokrenes racunar aktiviras mreznu, kod mene je bilo dovoljno da nakon instalacije Ciscovih drivera i ACU-a dodam u /etc/rc.d/boot.local dodam bcard (/opt/cisco/bin/bcard) fajl koji aktivira vezu
(u pitanju je SuSE 8.0)
Za Red Hat imas i detaljnija objasnjenja i drivere za Aironet kartice:

ACU i driveri:
http://www.cisco.com/pcgi-bin/Software/Tablebuild/doftp.pl?ftpfile=pub/wireless/aironet/utilities/linux/Linux-ACU-Driver-v2.0.tar.gz

Uputstva:
http://www.cisco.com/pcgi-bin/Software/Tablebuild/doftp.pl?ftpfile=pub/wireless/aironet/utilities/linux/Linux-ACU-Driver-v2.0ReleaseNotes.pdf

A sta je sa orrinoco wireless karticama?

Nisam imao dodira sa tim karticama, ali u osnovi mislim da ne bi trebalo biti problema, Cisco je najgori sto se tice instalacije radi onog svoga ACU-a, LEAP autentikacije i jos nekih specificnosti. Koliko sam ja vidio vecina ostalih WiFi kartica ima podrsku u kernelu.

Volio bih vidjeti pomenuti howto,
planiram podesiti orinoco wireless silver card na Compaq Armada 1100 Laptop-u (RH 8.0)

Evo ja sam napisao jedan mini howto, kako instalirati drivere i pokrenuti karticu prlikom bootanja sistema.

http://bakir.lugbih.org/howto/biphowto.htm

Komentari, primjedbe, dopune i sve ostalo je dobro doslo.

[quote]Volio bih vidjeti pomenuti howto,
planiram podesiti orinoco wireless silver card na Compaq Armada 1100 Laptop-u (RH 8.0)[/quote]

Orinocco kartice ce moci raditi u 802.11b modu ali ne i u Lucentovom proprietery (turbo) modu… Tu su lucentovci ispali misevi, ali se svakako ne stide tog pasjaluka!

pozdrav
Nermin ZIGA

Kartica koju logosoft daje korisnicima (cisco pcmcia to pci bridge 350) je podrzana u linux kernelu (modul je airo.o). Posto logosoft koristi LEAP autentikaciju kao metodu autenticiranja korisnika na mrezu, morate imati leap program. Leap implementacija je upakovana sa cisco drajverima koje je neko drugi spomenuo.

Leap mozete koristiti ili kroz ACU graficki interfajs za X, ili kroz leaplogin script koji isto tako dodje sa cisco drajverima i koji uzima dva argumenta, username i password.

Tako fino kopirajte leaplogin u /usr/local/bin/ i dodajte

#!/bin/bash
modprobe airo
/usr/local/bin/leaplogin myusername mypassword
dhcpcd eth0

u /etc/init.d/rc2.d ili koji je vec vas runlevel2 init script directorij i sve je u redu.

Hm. Driver je nedostupan na web-u(onaj link za cisco driver ne funca). Moze li mi neko reci alternativnu lokaciju? ako postoji